Térbalansz-joystick autórádióhoz


Forrás: 
saját
Térbalansz-joystick autórádióhoz

Egy megdöbbentő "retró cucchoz" jutottam nemrég Pávó Gyuri barátom jóvoltából: eredeti, bontatlan csomagolású térbalansz-kar, joystick autórádiós alkalmazásokhoz. Olasz gyártmány, tipikusan késő '80-as évekbéli csomagolás.

Teljességgel szokatlan, általam soha, sehol nem látott kivitel, ami nagyon hajaz a '70-es évek első felének bizonyos kvadrofón (tipikusan JVC és Dual) rádióihoz és erősítőihez kínált térbalansz-távvezérlőkarhoz. (általában egy sokpólusú előlapi csatlakozóba kellett hosszú vezetékkel egy hasonló dobozkát csatlakoztatni, melynek segítségével a 4 csatorna jelszint-viszonyai beállíthatóak, távvezérelve).

A képen látható eszköz a sztereó, de négy teljesítménykimenettel rendelkező (vagyis a sztereó program hallható elöl és hátul is, tehát nem kvadrofón) autórádiók teljesítmény-kimenetei és a hangszórók közé kapcsolandó, így az "elöl-hátul-jobbra-balra viszony" egy mozdulattal beállítható. E kétséges értelmű eszköz minden bizonnyal tiszavirág-életű karriert futott be...(ti. az ilyen rádiókon eleve van erre a célra beépített szabályzószerv, vagy pl a BMW e23/e24 "cápa 7 és 6" modelljeinél egy, a rádiótól független,  gyárilag beépített "előre-hátra" szabályzó potméter szolgált e célra a középkonzolon.

Ez az eszköz minimális belső átalakítással alkalmas lenne kvadró joystick-nak. De annyira eredeti, bontatlan és annyira ritka, hogy nagy valószínűséggel megmarad így, érdekességnek.

joy2.jpg