Hifi-torony


Forrás: 
saját
Hifi-torony

A saját hifi-összeállításom. Akai GX 4000 D orsós magnó, Grundig Fine Arts hifi-torony. Az Akait nem kell bemutatnom, de a Grundig érdekessége, hogy tagjai infravörös kapcsolattal csatlakoznak egymáshoz, vezeték nélkül. Az egyes készülékek burkolata nem fémlemezből, hanem tömor fémöntvényből készült, ezért az amúgy pehelysúlyú tuner, deck, CD-lejátszó darabonként 6-6 kiló, az egész torony együtt vagy 27 kilogramm. A lemezjátszó Unitra GS 431, dehát senki sem tökéletes....

Grundig_taviranyito.jpg Grundig_taviranyito.jpg

Szép a Fine Arts torony, érdekes hogy nem tett fel még senki semmit ebből a szériából. Így kompletten rendben van, de azt tudni kell hogy erősítő nelkül az egységek más gépekkel hátul klasszikus RCA-n keresztül nem köthetők össze. Ha valaki hozzájut egy egységhez kerülőutakkal azért a jeleket így-úgy le tudja venni a gép megbontásával, vagy phones aljaztról ha van. Úgy emlékszem a tunerről csak a mono jelet lehet levenni mert a panelon a dekóder alkatrészei be sincsenek ültetve. Másképp valósul meg a dekódolás az infra miatt. A fekete Fine Arts egységek sima Rca aljzatokkal operálnak, én inkább azt preferálom. Az egységek távirányítása az erősítőn keresztül valósul meg, ami plusz kábeleket igényel, ez némileg zavar. Elegánsabb lett volna ha mindegyik egységnek van saját beépített infra vevője. A Grundig utolsó nagy dobása volt ez.

Bobi képe

Igen, azt nem említettem, hogy a távirányítóval mindegyik egységet lehet vezérelni. de valóban az összeállítás nagy hátránya, hogy külön-külön nem sokra menni velük. És valóban létezett ennek egy olyan változata, amelyben a készülékek külön is használhatók voltak, kábelesen kapcsolódtak. Mellékeltem egy fotót a távirányítóról.

Üdv. Bobi

A fekete változatból akarok összerakni egyet. Egy komolyabb lapos receiver és egy alapabb lapos kazisdeck már összejött. Egy ugyanilyen távirányító is van már. Talán az élet majd felém sodor egy cd decket is. Műszakilag jók ezek a gépek, és ránézésre is tetszenek.