Tisztelt retronómosok!


Így harmincon túl kijelenthetem ritkán lepődök meg az emberek viselkedésén. Ez érvényes a politikára, személyes kapcsolataimra, cselekedetekre, stb. Nincs norma, etikett! Mindent lehet!
Gondolom már ti is észre vettétek, hogy nagyon sok retronómos kép jeleneik meg más oldalakon. Néha megjelölik a forrásnak a retronom.hu-t, de sok esetben ez elmarad. Ez általában nem is zavarna hisz náluk is sok helyen hiányzik a forrás megjelölése. Ám ma Ádytól kaptam egy levelet melyben egy linket ajánl, ahol vagy 600 retronómos kép található! Forrás megjelölése nélkül a ti képeitek.

Nem is zavart volna a dolog, ha néhány képről van szó. Ám 600 kép átvétele az egy kicsit hátba vágott. Majdnem leestem a székről!

Ády javasolta, hogy jó lenne a képekre feltenni a retronóm emblémáját. Eddig csak néhány általam beküldött képre tettem rá, de a tietekre nem. Gondoltam az mégis a "tietek", nem a retronom.hu-é. Persze ez egy bonyolultabb dolog (tulaj, jogdíj, stb.), ám mégis úgy érzem egy kicsit meg kellene védeni a képeinket, munkánkat.

Tehát javaslom a képek retronóm-os emblémával való ellátását!
Ki mit szól hozzá?

ui.: Az oldal címét direkt nem írtam le, hogy még véletlenül se generáljunk neki látogatotságot és keresési helyezés! Írtam az oldal fenntartójának és várom a válaszát...

Én támogatom az emblémázást! A tárgyak, és a róla készült fotók eredetije úgyis a tulajdonunkban van. Nem hiszem, hogy egyetlen Retronom használót is zavarna ez, hiszen a Mi érdekünk. tRudy

Igen, jó gondolat! Valamilyen védettséget ki kell találni magunknak. Az általam beküldött képeken szereplő tárgyak mind a saját tulajdonom. A fotókat magam készítettem, tehát duplán is jogvédett. A Retronómra saját elhatározásomból tettem fel, mivel számomra jó érzés egy ilyen "közösséghez" tarozni. Szerintem jó lenne tudni az oldal címét, hogy reklamálni tudjunk valamennyien. Esetleg jogdíj igénnyel is felléphetnénk egységesen.
Üdv. Dalmát

ÁDY képe

Hát igen, ez döbbentett meg engem is a képek mennyisége!

Sokat melózom egy képpel mire felkerül. Imerősök pincéiben,
polcain legtöbbször a piacon keresgélem az anyagokat.
Aztán lefényképezem, vagy ha papír beszekennelem, esetleg még
pénzt is adok érte, utána megvágom és a végén feltöltöm.
Erre valaki két kattintással elviszi !!! :( :(
Én a Retronómnak és közösségének dolgoztam velük ennyit,
ezért nem zavar ha meg van EMBLÉMÁZVA.

Ády

NGA képe

Én is javaslom az emblémázást.
Gábor

admin képe

Tisztelt Sándor Zsolt,

Megdöbbentem levelén, ugyanis - tudomásom szerint - kizárólag publikus képek találhatók oldalunkon, ami hosszú évek alatt gyűlt össze az (iskolai) archívumban.

Mivel ez sem első, sem másodsorban nem egy üzleti oldal, még akkor sem sértenénk jogot bármiféle kép megjelenítésével, ha az jogdíjas lenne. (Természetesen ebben az esetben követelhető lenne a jogtulajdonos megjelölése.)

Miből gondolja, mivel igazolja, hogy az említett 500 kép eredeti és egyetlen verziója évekkel ezelőtt kizárólag az Ön birtokában volt?
Miből gondolja, hogy más forrásból nem juthatott el hozzánk ugyanazon vagy hasonló képek gyűjteménye 6-7 év alatt?

(A képeket tehát állításával ellentétben nem én töltögettem le a honlapjáról, aminek sajnos még a nevét sem hallottam mostanáig, hanem több tucatnyi helyről küldték meg őket, még évekkel az öregdiák honlap ötletének kipattanása előtt.)

Noha itt és most nem "letöltési és újrafelhasználási" esetről van szó, mégis úgy vélem, hogy ha egy publikus honlapon megjelennek valamilyen képek, képgyűjtemények, akkor annak szerkesztője is nyilván felkészült rá, hogy azokat nemcsak letölthetik, de viszont meg is jelentethetik máshol. (Akár egyesével, akár együttesen; nincs különbség, hiszen rendszerint vagy mind védett, vagy egyik sem.) Ezért szokták a képekre, sőt filmekre rábiggyeszteni a forrást (de sosem az eredetiséget!) jelző logot, feliratot... pl. vatera.hu, funpic.hu stb.

Amennyiben képeken látható ilyesféle felirat, úgy az a feliratozott példány először (de később már nem feltétlen) a forrást ténylegesen megjelölő illető honlapjáról került valakinek a birtokába, aki aztán ki tudja hány embernek küldte el őket egyesével, vagy akár ötvenesével (nagyon gyakori!) több év alatt, meg azok is tovább és tovább... mígnem 1 példány - akár - hozzánk is eljuthatott. Ilyenkor minden egyes képpel azt a honlapot reklámozza annak valamennyi továbbküldője, ami rajta olvasható. Ez rövid és hosszú távon is jó reklám, a legtöbb netező jól ismeri ezen jelenséget.

Ha a képek valakinek a szerzői védettsége alatt állnak, akkor azokért fizetni kell. Ilyenkor a képek csak rossz minőségben érhetők el, a teljes méretet csak az töltheti le, aki pénzt is adott érte. Ha az említett képeken nincs vízjel, vagy forrást megjelölő szöveg, embléma, akkor honnan tudhatná bárki is, hogy azokért hálát kell rebegnie a több milliárdból 1 weboldal gazdájának? És hol található ilyen - akár jogi, akár etikai - előírás, hogy ezt kötelező kinyomozni? Nem hiszem, hogy egyedül vagyok a naponta több tucat képet kapók táborában. Ezek is 100%-ban publikusak, különben nem így terjednének.

Amennyiben viszont a szóbanforgó képeken nem látható ilyen jelzés, úgy még a feltételezés is sértő, bárkinek is írja azt, hiszen a fordítottja is igaz lehetne. Miből gondolja, mivel igazolja, hogy az első-eredeti autentikus kép az, ami Önnél van? Fontos tisztázni mégegyszer: az, hogy egy kép eredetije kinél van, egészen más téma, hogy ki írja rá, hogy az ő weboldalán IS megtalálható. Utóbbi már csak 1 a sok potenciális letölthetőségi forrás közül ugyanis. Milyen jogon emel szót valaki valamiért, ami legalább annyira nem az övé, mint ahogy 1.000 más, ugyanazt a képet publikáló személyé sem?

Felháborodását ezennel visszautasítom, és kérdésére "Nem értem, hogy ezt Ön hogy gondolja?" a fentieken kívül még azt tudom válaszolni, hogy nem gondoltam sehogy, mert nem volt min gondolkozni: ugyanis honnan kellett volna sejtenie akárkinek is, hogy teljesen közönséges - jelzéssel el nem látott - képek talán már szerepelnek valahol... akár egy magyar, akár egy külföldi weblapon, valakinek a magángyűjteményében... vagy ki tudja: sehol sem?

Rubinszky Gábor

Ui: Felhívom szíves figyelmét, hogy amennyiben fenti levelemet idézni kívánja, úgy azt kizárólag egységes szerkezetben teheti meg.

ÁDY képe

Tipikus támad,
nem azt mondja bocs a lap aljára írom,
hogy a képek nagy többsége a retronom.hu-ról származik.

Megszámoltan hány képem van fennt, kb 80 darab
megismerem hisz én csináltam őket!

Marad az emblémázás, de sürgősen,
mert ettől a levéltől még idegesebb lettem!!!!!!!!!!

Ády

ÁDY képe

Az ominózos iskola képe az órarendről

 

a retronómon az órarend

 

 

és otthon a polcomon a maci és a holdrakéta fölött az órarend

Jé ezekszerint nekik is van egy,

és pont ott van beszakadva és a kisfiú lába alatt is sötétebb!!!

Gotha képe

én 25 képet számoltam meg, ami tuti tőlem van. mentségére legyen mondva, lehet hogy nem tudta honnan vannak a képek, én is kaptam már floridából vissza képeket.

de vannak fent retronomos jelölt képek is mint a cikk/khv zsetonos,meg a piperecikkek közt jópár kép is pölö.
a saját képeimet én is megjelölöm, de a régi honlapomon jelöletlenül voltak ezek még abból az időből származnak (2001-2003)

én nem jelölöm a mások által beküldött képeket, (mert milyen alapon)viszont a képaláírásokban feltüntetem ki küldte. Nálam is voltak viták ezzel kapcsolatban, asszem Ádyval is így ismerkedtünk össze :))) de azóta jó cserepartnerek vagyunk. mert ez így működik, vagy legalábbis így kellene működnie.

A képpel kapcsolatban az is érdekes egybeesés, hogy az illetô nem ismerve a Retronóm honlapot ( :) )ugyanúgy 1970-re datálta a képet. Véletlen...
Ne csodálkozzunk rajta, a világ lett ilyen körülöttünk. Védekezzünk emblémával.

Bendegúz

Nem vagyunk már gyerekek! Igen, szoktak elemelni egy-két képet a netről, bárhonnan mások is. (Természetesen a gátlástalanabbja. )Ez még el is fogadható, megszoktuk már, hogy lopnak, csalnak, hazudnak, a munkának a könnyebbik felét választják páran, de hogy egy oldalon több száz kép szerepel egy másik közösség gyűjteményéből az már orcátlanság. Ezt nem lehet véletlennek nevezni, ilyen nincs. Pár héttel ezelőtt valaki felhívott és engedélyt kért arra, hogy egy könyvben 3 db képemet a retronóm gyűjteményéből megjelentesse. Hozzájárultam, természetesen ingyen. Örömet szerez, hogy valaki hasznosítani tudja az elmúlt 50 év alatt gyűjtött kacatjaimat. Igen még van néhány tisztességes ember.
Rubinszky "úr" gátlástalan, pofátlan levelén már nem is csodálkozom. Véletlenül sem szeretném megismrni őt, sorait olvasva így is hánynom kell.
Üdv. Dalmát

admin képe

Az ominózus honlap itt!

admin képe

Tisztelt uram!
Itt nem arról van szó, hogy a képeknek milyen jogai vannak, vagy kié!
Önök szinte "tükröztek" egy oldalt!
Az elsô öt kép:
http://retronom.hu/node/2149
http://retronom.hu/node/2150
http://retronom.hu/node/1868
http://retronom.hu/node/1406
http://retronom.hu/node/2153
és még hétszázat sorolhatnék fel!
Mint már említettem semmi gondom nem lett volna 10-20 kép esetén...
de mutasson nekem egy oldalt, ami átvesz egy másik oldalról (nem több oldalról) 700 képet és még ki se írja honnan van!
Igaza van, erre tényleg nincs szabály... ez a web etikett! Ez nem jogszabályok kérdése... de Önnek az!
Hát csinálja! De hát ilyen országban élünk! Itt mindent lehet!
Sándor Zsolt
ui: Minden esetre üdvözlik önt azok az emberek, akik ezeket a képeket fáradságos munkával összegyûjtötték!

admin képe

Tisztelt Zsolt!

Több, mint 10 éve használom az internetet. Már akkor éltem vele, amikor kis hazánkban még szinte "alig" volt elérhető. Ismerem minden csínját-bínját, a web-etikettről pedig még cikket is írtam hajdanán.

- "Mi" nem tükröztünk egy oldalt sem. Sem az Önét, sem másét. Az elképzelhető, hogy egyes képek hasonló sorrendben jelennek meg a mi gyűjteményünkben is, mert ABC-ben, kategóriák szerint vannak. Ez elég közismert csoportosítási módszer. Mindazonáltal a nálam alkalmazott kategóriarendszer egyedi, saját ötlet.

- Az Ön által megadott linkek semmit nem árulnak el, de azt igen, hogy ezek a képek nem egymás utáni szekvenciában jönnek az Önök rendszerében, hanem külön időpontokban lettek az adatbázisukba feltöltve.

- Nem tartom kizártnak, hogy XY illető egy rakás képet akár az Önök oldaláról töltött le és küldött be nekünk, akár meg is történhetett. Ez érthető magyarázat lenne arra, hogy miért van nagyszámú egyezés a képek között. De még ha így is történt volna, nekem akkor is zéró felelősségem van az ügyben, hiszen a képek eredetét soha, senki nem jelölte meg és a képeken (szinte sehol) nem látható forrást megjelölő felirat. Ha mégis ott van valami felirat, pl. nosztalgiabuli.hu, akkor sem történt "etikett sértés", csakis ingyenes reklámozás.

- Hogy lehet az, hogy egy olyan oldal, ami ilyen témával foglalkozik, azóta nem duplázta, triplázta meg a gyűjteményét? Az eddig feltöltött anyagaink mindössze harmada az, ami ott látható, annál jóval több van még a tarsolyunkban, ami folyton csak növekszik, de időnk nincs vele foglalkozni, feltölteni, hiszen nálunk nem ez a fő cél az oldallal. Bizonyára azok a képek is mind egy szálig a retronom.hu oldalról származnak, gondolhatná. Hát nem így van. Nagy részük továbbra is tárgyiasult formában vár arra, hogy szkennelésre, fényképezésre kerüljön, tehát itt készül belőlük autentikus és eredeti változat: nálunk. Csakúgy mint sok tucat régi képünk esetében, amit gyakran a gyűjtők maguk hoztak el hozzánk fotózásra, szkennelésre sok évvel ezelőtt. Igen. Sok képpel vagyunk így a már most feltöltöttek közül is és aligha hiszem, hogy bárki is vitatni merné eredetiségüket vagy hogy kinek kellene köszönetet nyilvánítanunk értük.

- Éppen ezért firtattam, hogy "kié az a sok kép", meg hogy "milyen jogaik vannak a képeknek", ahogy Ön írta most, 2. levelében. Ha a képek ugyanis az Ön képei, akkor azokat illik tudni igazolni. Azért mert Ön IS feltöltötte őket egy weblapra a sok közül, még nem azt jelenti, hogy ezt más nem tehette meg előbb, vagy később. Leveléből nem derült ki számomra, hogy a képek mikor, honnan (kiktől) kerültek az Ön birtokába és hogy azok mikor kerültek megjelenítésre a neten.

- Szeretném azon emberek listáját látni, akik ezen képeket fáradtságos munkával összegyűjtötték, mert ezekszerint nem ők a képek tulajdonosai, hanem ők is csak letöltötték azokat valahonnan. Ki tudja? Talán épp az én gyűjteményemből kapták őket (sokszorosan közvetett módon), mely gyűjteményem közkézen forog már 6-8 éve, ám pár évvel ezelőttig nem lett feltöltve a netre idő híján. Időről-időre én is láttam gyűjteményem pár száz darabját itt-ott netszerte, még külföldi oldalakon is, de sosem mérgelődtem miatta, max csak azért, hogy ha arra lusták voltak, hogy feltegyék mind, együtt, akkor egyszer majd ezt is nekem kell elvégezni... Nyilvánvaló, hogy én is küldhetnék hosszú listát azokról, akik hasonlóan fáradtságos munkával segédkeztek ezen anyagok gyűjtésében - az én oldalamon.

- Ebben az országban sok mindent meg lehet tenni, csak azt nem, amit a jogszabályok tiltanak. Ha én akár 1 képet is találok az Ön adatbázisában, amihez jogom fűződik és igazolni tudom annak eredetét, akkor azt azonnal levetethetem onnan, sőt kártérítést is követelhetek visszamenőleg.

- Újfent kérdezném, mert nem költői kérdésnek szántam: Még ha előbb volt is a retronom.hu gyűjteménye (de nem biztos, hogy így van, lehet is, meg nem is, vagy lehet, hogy csak részben van így), honnan tudhatta volna bárki is, aki megkapta egy huszonhatodik helyről ezeket a képeket emailben, egyben vagy külön, CD-n vagy DVD-n, FTP-n vagy bármilyen egyéb módon... hogy ezek már valakinek a féltve őrzött, nem másolható, gyűjteménybe szedett képei? És ha sehonnan sem tudhatta volna, akkor hogy jön ahhoz bárki, hogy a web-etikettre hivatkozva vádaskodjon?

Én tiszteletlenségnek és egy vélt sérelem hirtelen felindulásából elkövetett, meggondolatlan írásainak tudom be az előző leveleit.

Az egyetlen helyes utat hasonló esetben én így tudom (tudtam volna) elképzelni...
Tisztelt Rubinszky Gábor!

A napokban tudomásunkra jutott hogy az Ön(ök) által üzemeltetett egyik weboldal(uk)on [www.alfaomega.hu] jelentős mennyiségű olyan képanyag szerepel, ami a mi gyűjteményünkben - www.xyzq.hu - már jóval az Önök megjelenítése előtt megtalálható volt. Ennek tényét természetesen autentikus forrásainkkal igazolni is tudjuk.

Mivel igen nagy munkánk áll képgyűjteményünk rendezésében, ám azokon semmiféle jel, nyom, írás nem utal arra, hogy ezek egy része vagy egésze tőlünk származna, ezúton szeretném Önt kérni, hogy pár kedves szóval utaljon weboldalunk elérhetőségére az Önök galériájából is. Képeinket természetesen számos más weboldalon is felhasználják az interneten és immár bevett szokás, hogy kérésünkre egy hivatkozást raknak ki, ami számunkra nagy öröm.

Természetesen megvan arra is az esély, hogy az Önök gyűjteménye más, a miénktől különböző forrásokból tevődött össze több év alatt. Megtörténhetett, hogy egyes képek éppen Önöktől kerültek hozzánk, de ez fordítva is igaz lehet, vagy akár mindketten - részben - azonos forrásból kaptuk anyagainkat.
A képek nagyszámú hasonlóságát tekintve (500 db) azonban mégis úgy vélem, hogy a gyűjtemény java része tőlünk lett átvéve.

Segítségét előre is köszönöm,
Tisztelettel...

Levelem közlésétől nem zárkóztam el, sőt helyesnek találtam (persze csakis egyben, az első betűtől az utolsóig, ezért is írtam ezt előre), hiszen sok olvasója számára megvilágíthat egy olyan kérdéskört, ami jogászok és a téma szakértői számára evidens, más laikusok számára azonban korántsem az.

Kérem, hogy fontolja meg az általam írtakat és jelen levelemmel is egészítse ki az előző publikus megjelenítését. Köszönöm.

Üdvözlettel:
Rubinszky Gábor

admin képe

Tisztelt uram!
Mindenben igaza van! Elnézést kérek Öntöl, hogy zaklattam!
Sándor Zsolt

ui: Kérhetnénk, hogy a honlapja támogassa 10 képpel az oldalunkat.
(Persze olyat, ami nekünk nincs meg.)

ÁDY képe

Király vagy Zsolt :)))) Okos enged, szamár szenved!
Fel is töltök pár képet, hátha ezek is megvannak nekik.

Gotha képe

nahát ezen a pofátlanságon már én is kiakadtam. ennyi energiából már rég odaírhatta volna hogy forrás ez, meg az meg amaz. helyette enciklopédiákat ír és kioktat mindannyiunkat.

Én ugyan konkurens oldalt üzemeltetek, tehát nincs okom megvédeni a retronomot, de engem is sért amit mond, és ahogy mondja.
azt tudom, hogy igen sok ember munkája van benne. De hogy ez az oldal vette volna maguktól az hallatlan. ha veszi a fáradtságot láthatja, a képek legalább negyede meg van jelölve.

mennyiből állna odaírni hogy kösz a gyűjtőknek?

mantal képe

T. Retronóm

Az emblémázást én is csak javasolni tudnám, ugyanis más honlapokon is megjelenik a retronóm tartalma.

Ezzel az a megjelenés már jelezné, hogy más honlapról ollózták be a képet, vagy más tartalmat, így nem hivatkozhatna más a tartalmak tulajdonjára.

Szerintem emblémázzunk, az jó ötlet. (Bár nekem még egy képem sincs fent..:) Amúgy a szakdolgozatomhoz jónéhány retronomos képet felhasználok utólagos engedelmetekkel, természetesen forrásmegjelöléssel. Egy szakdolgozatban muszáj!:) (meg egyébként is) Sőt megemlítem a honlapot is külön, mint nagyszerű retro gyűjteményt!:) Zsófi

Szerintem a történteket könyveljük el érdemként, ezentúl pedig emblémázzunk! Hosszabb távon nyerők vagyunk úgyis!

kiki73 képe

Támogatom az emblémázást, ugyanis az én képeimet is "ellopták"... Élükön a tavalyi sztárral, a narancssárga Energomat mosógéppel.
Pityu

Gratulálok Zsolt higgadt hozzáállásához, nekem kiszaladt volna néhány keresetlen szó. Hajrá Retronóm, matricázzunk!
Ada

Szerintem is kerüljenek fel a képekre a jelzés.Ne hagyjuk hogy
csakúgy nyugodtan kitegyék a saját honlapjukra a képeinket.

leguan képe

Látom, néhány képen már van embléma. Néhányan kicsi, néhányan nagyobb.

Kérdésem: ki és milyen módon lássa el a képeket emblémával? (Mert - végülis - a képet felrakó is megtehetné, de lehet "központilag" is, ami azonban nem kis munka így utólag.)

És egy gond: ha a kép valamilyen írásos dokumentumot ábrázol, valamely sarkában is lehet fontos információ, amit az embléma esetleg eltakar. Viszont ha semleges felületre kerül, akkor egy kis képszerkesztéssel a "lopó" éppenséggel kitörülheti. E két eset közötti kompromisszumos egyensúlyt kellene eltalálni, és ezt - talán - maga a képet felrakó el tudná dönteni.

NofreT képe

Ezt a témát most olvastam végig :(

Egyszerű megoldást tudok javasolni, ingyenes programmal, ha érdekel valakit az egyéni megoldás, akkor leírom.
Nofre

Bocs, megint én!
Érdekelne egy egyszerűbb vízjel módszer, néhány olyan képre tenném rá, amit nem szeretnék, ha idegen oldalak is használnák. Ha megtudhatnám! Feribá

NofreT képe

Ingyenesen letölthető a PhotoFiltre program, van magyarosítás is.
Mindig ezt használom, sokat tud, és egyszerű, a szkennelést is innen indítom.

Az egyszerű Nofre retronom.hu szöveget a feliratozójával (dőlésszöget is be lehet állítani) illesztem be, láthatjátok a képeimen, a színt is lehet változtatni, a képhez illőre. Notepad jegyzetet csináltam, ebből kimásolom, be a feliratba, elhelyezem, és már kész is.

Képeket át lehet alakítani egy gombnyomással gif formátumba, a kívánt háttérszínt kiveszi. Csináltam ilyet is, a jpg képen elhelyeztem többszörösen ilyen feliratot, majd átalakítottam gif-nek, az eredményt kijelölöm, másolom, és beillesztem a fotóra.

Most vettem észre, ha alakzat kijelölése opciót választom egy ilyen gif képen, akkor a fotóra alakzat betöltése opcióval beilleszthető, még egyszerűbb, mint ahogy eddig kísérleteztem.

Ma fedeztem ezt fel, és azt is , hogy lehet négyzetrács-generátort alkalmazni , szabályozható kiosztással és színnel, esetleg csak a kijelölt területre alkalmazva.

Ha szükséges, csinálhatok néhány print-screen-t, némi magyarázó szöveggel.

Az is praktikus, hogy ha beszkennelek valamit, és túl nagy, akkor az előképet printscreen-nel bemásolom új képként, körbevágom, és még beolvastatni sem kell a képet, annyi is elég..
Nofre

A vizjelnél bosszantóbb dolgot el sem tudok képzelni. Néha én is találok akár kizárólag saját személyes használatra fotót, ha vizjel van rajta átkozódva szentségelek, a pokolba kivánom a felrakót és még magamnak sem tartom meg. Vagy össza meg másokkal, vagy ne rakja fel használhatatlan formában. Ez csak egy vélemény persze.

NofreT képe

Vízjelek között is van különbség.
Nem egészen értem, hogy mire gondolsz használhatóság alatt?
Ha nem zavarja a kép közlendőjét, értelmezését, nem tartom bosszantónak, hanem megnézem. A látvány(tartalom) megosztása megvalósult. Mi másra használnám?
Nofre

Egyszerűen bosszant. Persze a célját eléri, nem lehet továbbhasznositani. Én ha felrakok egy képet, annak örülök, ha minél többen és több helyen látják. Mivel felraktam, ingyen a világ rendelkezésére bocsájtottam, nem emelek kifogást, ha letöltik és tovább hasznositják. Ami meg nem publikus azt nem rakom fel. Na mondjuk, ha valaki később személyes munkájának tünteti fel, az szerfölött bosszantó. Azt, hogy az ebből élő nagy fotótárak pénzért bocsájtják rendelkezésre képeiket, az előnézet meg vizjeles, hát kelletlenül elfogadom, akkor meg lemondok inkább a képről, de nem fizetek akkor sem. Tehát én szegényebb leszek egy képpel, de a tárak akkor sem lesznek gazdagabbak egy centtel sem. Most egy speciális tribute honlapot szeretnék csinálni, hozzá gyüjtenék fotókat, lenne is bőven, de nem akarok valami pert a nyakamba utólag. Ugy tudom, vagy a forrást kell pontosan megjelölni, vagy feltenni egy feliratot, miszerint ha valakinek a jogát sérti az adott kép, akkor azonnal leveszem. De ez sem biztos, hogy igy van.

NofreT képe

Úgy tudom, hogy ilyen célra vagy saját, vagy megvásárolt képet szokás használni, ez része a költségnek. Ha nem, akkor várható a minimum körbecikizés szakmai körökből. Legegyenesebb út, ha megkeresed, és megkérdezed a kép tulajdonosát, hogy mihez járul hozzá, és aszerint jársz el.
Nofre

980POWER képe

Nos, a témát végig olvasva megnéztem a képletöltés lehetőségét. Retronom logósat, a kép alatt „Original” feliratra kattintva megkapom a képet egy új ablakban, de itt már nincs rajt a logó, de valahogy mégis védenünk kellene a munkánkat. „Aiwa mini hifi" ezen a képen próbáltam ki. Ezek után én is logózok mielőtt feltöltök egy-egy képet.

András

leguan képe

De éppen most írtad le, hogy nincs sok értelme a vízjelezésnek. Hiszen az "Original" változaton már nem látható. És ha valaki innen át akar venni képet, akkor nyilván az "Original"-t viszi, hiszen az nagyobb felbontású.

Tehát csak akkor van értelme, ha mindenki maga logózza az eredetit, még feltöltés előtt. Így viszont nagyon kusza, összevissza logója lesz a retronom.hu-nak.

NofreT képe

Eddig minden képemre (kivéve, amit nem tudtam lecserélni, mert elfeledkeztem róla)ráírtam a nick-nevemet, és azt, hogy retronom.hu.
A személyes jelölésnek mindenképpen helye van, és ha admin kitesz egy letölthető retronom logo-t ( a továbbiakban a friss regisztrációkor meg is kaphatná a felhasználó a visszaigazoló levélben, némi eligazítással) mindenki elhelyezheti a képen, és akkor elég mellé egy nicknév. Vagy olyan logo lenne, amiben helye van egy "kitölthető" nicknévnek.
Ettől kezdve nem lenne összevissza-jelölés.
Nofre

admin képe

1. retronom általi embélmázás (feltöltéskor a rendszer teszi rá): kevésbé irányítható, rossz elhelyezések, mivel autómatikus
2. egyedi emblémázás általatok: mindenre rákerül az embléma (eredeti, kicsinyített és bélyeg), Szerintem jó lenne, ha meg lenne az eredeti feltöltés tisztán, így később is elő tudod venni, felhasználhatod. (Ezért nem tettem az original-ra emblémát én se)
3. Ami most van, de még sincs: elvileg azt találtam ki, hogy letöltöm az átméretezett képeket és arra egyesével ráteszem az emblémát. De ez pokoli macerás dolog és abba is hagytam. Napi 20-30 képnél ez nagyon nagy meló. Most néhány képnél ezért van az embléma, de így az eredeti tisztán marad.
------------------
és szerintem mindenre nem is jogos retronóm emblémát rakni (pl. áthozott képek más oldalakról)
------------------
tehát???

NofreT képe

1- ha van nevemre szóló embléma, el tudom helyezni, hogy ne rossz helyre kerüljön
2- az eredeti képet gondolom, hogy senki sem dobja a kukába, tehát a saját fizikai vagy virtuális tárolómon megvan, tehát bármikor elővehetem. Ha valakinek továbbhasználatra kellene, meg tud találni.

Természetesen a másutt talált anyagra nem kerülhet embléma, hanem alá (vagy a képre) a forrás.

3- mindenkinek munka,és időráfordítás a saját képek elkészítése, feltöltése, ezek utólagos emblémázása óriási feladat, nem is várható el, gondolom ezzel mindenki egyetért.

4- valami szöveg lehetne a fejlécben a képek hovatartozásáról, esetleg lehetne olyan opció, hogy szabadon továbbhasznosítható, és akkor mindenki eldöntheti, hogy hova sorolja a feltöltött anyagát. Ez a látogatók számára is egyértelmű lenne.

Nofre