Magyar Nyomdászat folyóirat


Forrás: 
A Kossuth Nyomda története 1884-1984
Magyar Nyomdászat folyóirat
NofreT képe

 

  Ó, ez de gyönyörű!

Címlapterv kié?

Nofre

 

leguan képe

Akkoriban Európát és hazánkat elárasztották  a szecessziós betűtípusok, keret- és sarokdíszek. Azokból a szerkesztő (ez esetben Pusztai Ferencz) válogatott. A rajz Cserna Károly festő, illusztrátor (1867-1944) alkotása.

NofreT képe

  Köszönöm leguan, akárhogyis, nekem nagyon tetszik, és úgy általában közel áll hozzám a szecessziós vonalvezetés.

Azt is sejtem, csekély ismeretem is van arról, hogy a nyomdai betűk, és egyéb elemek gyártása is szűkebb "kör"-ben volt, vagyis külön szakma, és hogy rendelni kellett belőle, vagy típust, vagy egyedit.

Itt a képen látható borítónak pont a szögletesebb sarok és oldalléce nem illik nekem a fő szecessziós mintához, ami szellős, finom, nem a túlburjánzó variáció. Azt most még nem látom, hogy az is egy mintakönyvbőlszármazik-e, vagy egyedi munka.

Hasonló betűtípust alkalmazott a Nyugat is, azt hiszem, most nem keresem elő.

Ha már itt tartunk, idézek egy kicsit, és adom a linket is, hátha érdekel valakit:

"A szecesszió mindenekelőtt az iparművészetben, s bizonyos mértékig ahhoz kapcsolódva a képzőművészetben kifejlődő mozgalom. A tárgyalakításban, a grafikában és a festészetben találta meg a maga sajátos munkaterületét. Az építészetben is gyakran folyamodott az ipar- és a képzőművészet segítségéhez.


A szecesszió kerülte a szögben törő, egyenes vonalakat. A geometriai forma szabályossága helyett a természetes növekedés élményét keltő, szabadon áramló formákat kedvelte. Arra törekedett, hogy az alakulóban lévő élet lendületét, a technikai fejlődés hatására mind jobban felgyorsuló jelent közvetítse
."

http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/ttkuj/26het/muvtori/muvtori26.html

és milyen híres kiadvány ez, hiretelen ötszámjegyű árakat láttam, mikor rákerestem a nevére.

Pusztai Ferencz

"1887-ben új, havonként megjelenő folyóiratot indított meg Magyar Nyomdászat czímen, mely technikai kiállítás dolgában minta ujság, a könyvnyomtatás történetét ismertető czikkei révén pedig tudományos színvonalon áll; díszes műmellékletei még külölföldön is jó hírnevet szerezte e lapnak."

http://mek.niif.hu/03600/03630/html/p/p20815.htm

Nofre

 

 

 

NofreT képe

 

  Most visszavonom, mert most  néztem meg kinagyítva.

Nofre

 

leguan képe

Néhány nyomdászati mintakönyvet feltettem ide.

NofreT képe

 

  Már lecsaptam rá.

Azért a látott címlapokból messze ez a legszebb- nekem. Talán azért, mert nem mintakönyvnek készült, hanem egy kiadvány címlapja. Arány kérdése. Szerethető.

Nofre

 

Magyar


Magyar Kábel Művek
Ismeretlen évjárat
Magyar kártya, Utasellátó
Ismeretlen évjárat
Magyar Királyi Posta
Ismeretlen évjárat
Magyar Királyi Váltópénz
Ismeretlen évjárat
Magyar Narancs
Találat: 3