„Itt a Szabad Európa Rádió”


SZER_kesz.jpg

ÖTVENHÉT ÉVVEL EZELÖTT, 1951 októberében indult útjára az éterben, és negyvenkét évvel később,

 

1993 októberében volt utoljára hallható a Szabad Európa Rádió magyar adása.

 

 

 

1956-os éteri szerepéről ma is folynak viták. Mit is jelentett nekünk a SZER?

 

 

Hanyas vagy? Ha azt mondom: 19, 25, 31, 41, 49, . tudod, miről beszélek? Mert ha igen, akkor te is hallgattad a Szabad Európát, Cseke Lászlót, no és a Teenager Partyban legelőször a Beatlest, a Rolling Stonest, a Pink Foydot. Vagyis ötvenes, de inkább hatvanas vagy.

 

Majd' mindvégig politikai tiltás kísérte Magyarországon a SZER adását. Naná, hogy ezért aztán a műsorok hallgatása különlegesen izgalmas élményt jelentett, a fiatalok már csak ezért is hallgatták azt a rádiót, amely a lázadás zenéjét közvetítette számukra - NYUGATRÓL. És ezzel már válaszoltunk is a kérdésre: miért volt ekkora probléma ennek az adónak a hallgatása? Az okok nem túl érthetetlenek: a világ két részre szakadt, és a Nyugat igyekezett minél több információt bejuttatni - ahogy a mieink mondták: "bomlasztani" a keleti szektorba.

 

Erre a zene közben óránként sugárzott hírek és a különféle "beszélgetős" adások, összeállítások voltak a legalkalmasabbak. Mert ez számított igazi veszélynek: a szöveg. A SZER-t közel negyven éven át pocskondiázó hazai propaganda legsúlyosabb vádjai közé tartozott, hogy az '56-os forradalomban az amerikai csapatok bevonulásával hitegette végső pusztulásukig a felkelőket. Ki mit vélt hallani 1956"ban a SZER adásaiban? Keresztury Dezső irodalomtörténész például ezt: "A Szabad Európa Rádióban Márai Sándor üzeni: Tegyétek puszta földdé az országot." Méray Tibor író arról írt a Süddeutche Zeitung 2006. november 4-5-i számában, hogy a SZER nemcsak "a végsőkig menni"-re biztatott, hanem azt is terjesztette, hogy a "magyar mozgalmat a washingtoni kormány támogatta anyagilag". A leghírhedtebb "idézet", amelyet állítólag Ajtai Miklós politikus mondott november 26-án: "Te pedig, Nagy Imre, állj meg, borulj térdre vezeklő bűnösként a nemzet előtt, próbáld jóvátenni rettenetes bűnödet a szovjet légiók ránk szabadításáért ... " Ezekkel csak az a baj, hogy sohasem hangzottak el.

 

Ezért is jó, hogy az ötvenedik évforduló alkalmából megjelent Simándi Irén két könyve a SZER , 56-os adásairól. A fiatal történész végighallgatta (1) a SZER forradalom alatti, 455 órányi adásának hangszalagját. Összehasonlította a fellelhető kéziratokkal, és ennek alapján idézte a valóban elhangzott véleményeket, amelyek között ezek nem találhatók. Nem szerepelnek a SZER összes adásba került műsorát rögzítő hatsávos hangszalagon ("master tape"), amelyre szimultán vették fel a magyar, lengyel, román, bolgár, cseh és szlovák műsorokat. Persze, elvileg lehetséges, hogy valaki valamilyen okból kivágta ezt a részt, de akkor meg kellett volna csonkítani a másik öt adás szövegét is. Ennek pedig nincs nyoma.

 

"Itt a Szabad Európa Rádió, a Szabad Magyarország Hangja! Ugyan, kik azok, akik Münchenben, Hitler véres mozgalmának ősi városában ennyire szívükön viselik hazánk sorsát?" - kérdezte feldúlt hangon a Népszabadság jegyzetírója. Éppen ezért nagyon sokan a rádiónál álnevet, fantázianevet használtak - különösen kezdetekben -, mert féltették itthon maradt családjukat, barátaikat, nehogy megzsarolhassák őket. Hogy beépített emberek, besúgók dolgoztak ott, azt is sejtették. Aztán Kasza László - azaz Kasza Levente - a rendszerváltás után megnézte a rá vonatkozó kartonokat a budapesti Történeti Hivatalban, s nem nagyon örült az eredménynek: olyan kollégát is felismert, mint ráállított embert, akiben megbízott. Csak évtizedekkel később tudtuk meg azt is, hogy Cseke Lászlót valójában Ekecs Gézának hívják. Konspirációs okból vezetéknevét visszafelé olvasva, valamint második keresztnevét használva lett Ekecs Gézából Cseke László. (Azért ez legfeljebb csak a hallgatóknak, s nem az állambiztonságiaknak volt újdonság ... )

 

Hogy végtére is mi volt a feladata a Szabad Európának? A legjobb választ talán a rendszerváltáskor amerikai nagykövet, Mark Palmer adta: "a SZER tulajdonképpeni célja az volt, hogy megszüntesse önmagát".

 

Hál' isten, elérte.

 

Szücs Gábor

 

ZAVARBAN VOLTUNK

Bő ötven éve a "rádióvédelem" elsősorban büntetőjogi úton, másodsorban pedig műszaki-technikai eszközökkel történt.

 

Az adminisztratív zavarásról a Legfelsőbb Bíróság 1955-ben hozott elvi döntése gondoskodott: "A Szabad Európa Rádió adásainak zárt lakásban történő hallgatása csak akkor valósítja meg a népi demokratikus államrend elleni izgatás bűntettét, ha ez más jelenlétében történik, vagy pedig, ha a lakáson kívül tartózkodó személyek részére is lehetővé vált ezen rádióállomás uszító híreinek hallgatása."

 

A technikai zavarásra álljon itt egy jelentés: "Az ellenséges adásokat külföldi segítséggel zavarjuk. Hosszúhullámon naponta két frekvencián hét alkalommal dolgozik az ellenség, amit 30-50%-ban zavarunk jó eredménnyel. Középhullámon az ellenség 10 frekvencián 15 alkalommal dolgozik, amit 75- 80%-ban zavarunk, rövidhullámon, 100-110 frekvencián 186 alkalommal dolgozik az ellenség, van, hogy egy időben egyszerre 30-35 frekvencián, amit 40-45%-ban zavarunk jó eredménnyel" A zavaráshoz jelentős külföldi - értsd: "baráti" - segítséget kaptunk, az én zavarom a te ellenségedet, te az enyémet elv alapján ...

 

Aztán 1964-től megszűnt a külföldi rádiók zavarása. A SZER-nél olykor ugyan észlelték, hogy időnként feléledtek a régi zavaró hangok, ám ilyenkor csak "gyakoroltak" az elvtársak. A zavaróadók "felébresztésére" először a vietnami válság elmélyülésekor került sor, majd az 1968-as csehszlovákiai intervenciótói - szovjet kérésre - tíz éven keresztül zavarták magyar oldalról a cseh és szlovák nyelvű adásokat.

 

(Ólmosi Zoltán és Révész Béla tanulmánya alapján.)

 

 

 

Forrás: SZABAD FÖLD 2008. OKTOBER 22.

A magyar vidék heti lapja

FOTÓ: MTI

Itt pedig néhány régi rádió szignálja, és air check hallgatható:

http://www.radiokiallitas.hu/stert-hun.html

üdv NP

leguan képe

A SZER 1956 okt 24-i reggeli  bejelentkezése, a teljes adáslistával itt meghallgatható.

Dr Dee képe

Sajnos már az oldal sem létezik.

Kabos Gyula jutott eszembe valamiért: „Tanár úr kérem, igazán ezt minden utcagyerek tudja.” :-D)

 

üdv.: oldtimer

Eeegen, valóban a legujabb számokat meg lehetett hallgatni, valóban mindig bemondta a frankót, de valahogy a munkanélküliségről, szabadrablásról,narkóról, bünözésről és hasonlókról sosem esett szó. Azt a képer sugallta, hogy a nyugati világ maga a paradicsom, a mienk a pokol, ami persze erős csúsztatás volt. Mindenesetre a maga filléres költségeivel jórészt el is érte célját, a magyar nép egyfajta naiv csodavárással viseltetett a demokratikus piacgazdaságnak nevezett, valójában kőkemény farkastörvények által irányitott kapitalizmus felé. A manapság rohamosan terjedő szélsőjobboldali eszmék és tanok viszont arra mutatnak, nálunk ez sem vált be...Valahogy mifelénk semmi sem válik be úgy igazán... Mindenesetre ugy érzem igy húsz év távlatából, minket jól átvertek, Cseke Lászlóval  és az angol Top Tennel megvettek minket és azóta mindenünket.

hát neked tényleg kár volt belehallgatnod. Gondolom nagyobb örömmel olvastad a nyolcvanas évek Népszabadságát meg nézted a Szabó Lászlós Kék Fényt...

Látom, peszkosul ismersz és mindent tudsz rólam:) Netán a klubomba jártál hozzám diszkóba? A Szabad Európa egyetlen célja a fellazitás volt, a popzenei műsorai nem értek egy lapát xart sem. Én inkább a luxit hallgattam már a hatvanas évek végétől inkább. Az egy valóban profi zenei adó volt, igen jó és a zenéhez értő dj-k közreműködésével. Én Kid Jensent csipáztam legjobban, te kit szerettél közülük okoska?

A SZER popzenei műsorai ugyanazokat a számokat adták, mint a Luxi. Lehet, hogy speciel a legnépszerűbb adás, a Teenager Party némi fáziskésésben volt, de ez kívánságműsor jellegéből adódóan természetes, hisz a hallgatók már csak az ismert számokat kérhették. Információkat meg, amennyi egy átlagembert érdekelt, Csekétől is kaptunk eleget, ráadásul magyarul. A "fellazítást", mint célt nem vitatnám, de ebből nekünk annyi hasznosult, hogy valós híreket is hallotunk időnként, és a kommentárokkal is többnyire tisztult az itthon oly nagy igyekezettel elhomályosított kép. Mellesleg a mindennapos Délutáni Randevúban is volt zenei anyag, péntekenként pl egy Erdei Péter néven szereplő műsorvezető kitűnő jazz vagy jazz jellegű válogatást adott.

Nem Cseke László lazitott a személyében természetesen, de az egész SZER hálózatnak mimás lett volna a célja, még a neve is arra utal. Mit műveltek 56-ban is! Tartsatok ki, jönnek az amerikaiak, na persze. Magasról tettek kis hazánkra, sokkal fontosabb volt Szuez.  Én egyébként a hetvenes évek elejétől majd húsz évig DJ voltam. Meg volt minden valamit érő ujdonságom nyugati nagybácsi nélkül is. Ha kellett kölcsönkértem, eljártam magnósklubokba, de nem derogált rádióból felvenni sem. Cseke Lászlót csak nagyritkán hallgattam de nem voltam tőle elájulva, a Luxi 24 órában adott friss zenét politika nélkül. Most ujra működik több év szünet után, online jó minőségben hallgatható, de már az sem a régi...

NGA képe

Bevallom én sokat hallgattam a SZER-t, de igazából nem a hireket, hanem a kivánságműsort. Mivel nálunk be sem jött a luxi, igy nem is tudok összehasonlitani. Maga a rádió hogy mit tett vagy nem tett 56-ban, számomra közönbös volt, nekünk a 70-es évek végén a 80-as évek elején a nyugatot jelentette, és minden jó volt ami nyugati. Legyen az ruha, szappan, műszaki cikk. (és sokszor tényleg jobb is volt). Marlboro-t szivtunk stikában, hamburgeres húspogácsát vettünk, és made in hungary hamburgert gyártottunk, és hozzá Canada Dry-tittunk, mert az menőbb volt,és úgy tudtuk a gyömbér potencianövelő :-) Állandóan bent logtunk a maszek lemezboltban, másoltuk egymásnak a zenéket az AGFA Ferrocolor kazikra, és úgy viselkedtünk, ahogy a nyugati filmekben láttuk. Arról álmodoztunk, hogy egyszer diszidálunk nyugatra, és ott fogunk élni. Én nem voltam jó szocialista embertipus, szüleim is mondták sokszor rám, hogy nem jó helyre születtem, mert nekem csak a nyugat volta jó. De akkor sokunknak tényleg csak az volt a jó. Egy álom, amit a Quelle-ben láttunk, az árubőség, a választék, az, hogy bármit meg lehet kapni azonnal csúcszópénz nélkül. Egy másik világot álmodtunk. Nem ezt ami most van, mert ennek semmi köze a 80-as évek nyugatjához. Nyugaton is igen divat a nosztalgia, ők is a 70-es 80-as éveket idézik fel, mert akkor tényleg jó élet volt nekik. Nekünk ennek egy kis szelete jutott, de elég csak végignézni az akkori katalógusokat. Aki akart, az dolgozhatott, mert volt munka, volt jövőkép, nem volt totális fogyasztói társadalom, a VW Golfot legalább 10 évre vette a német, és Grundig tv-je volt, meg hifije. Egyszóval jól éltek. És ennek egy icipici szeletét hozta nekünk a SZER

NofreT képe

 

  Ezt hallgattam rendszeresen a kis Sokol rádiómon :) Akkor Pesten voltam, és könnyedén bejött.

Most hol leghet fogni? csak nosztalgiából belefülelnék. manapság a bőség zavarában leledzünk, pedig szinte mindehol ugyanaz van. Honnan eredhet a bőség zavara kifejezés? Nagyon igaznak érzem.

Nofre

Beütöd a gugliba és azonnal rátalálsz a honlapjára, ahol online kitünő minőségben hallgathatod, nem kell hozzá semmi külön program.  Csak a zenék már nem olyan jók...Annak idején a boldog hetvenesekben (mitől volt boldog, tán mert fiatal voltam?) fél éjszaka luxit hallgattam a Camping Deluxe táskarádión. Itt Pesten sem jött be jól, fütyült, fadingolt, elhallgatott, visszajött, csakugy mint a SZER. Amugy ha felinstallálod az ingyenes iTunes programot, többezer!! tematikus rádióállomás között válogathatsz a világ összes tájáról. Csak oldiesből legalább 3o van. Én ujabban az ausztráliai Byron Bay-i Bay FM adót szoktam hallgatni, meg néha uj-zélandi adókat. Tetszik az ausztrál tájszólás.

NofreT képe

 

  :)

Köszönöm az infót, beütöttem, és most próbálja a gépem betölteni. talán estére lesz is valami belőle :)

A Sokol rádión könnyebben magtaláltam a 3 választékból , Kossuth, Petőfi és ez. Most már látom, hogy oldalbetöltési hibát ír ki. Na majd kiderül. Hogy miért érzed boldognak a hetvenes éveket? Nem csak az életkor, a fiatalság miatt

Nofre

 

 

Természetesen volt politikai célja a Szabad Európa Rádió működtetésének (nevezzük fellazításnak), bár nem értem, a neve miért utalna erre. A "szabad" Európa és a vasfüggöny mögötti élet közti különbség nem a propaganda kitalálása, hanem tény volt. Az 56-os szerep, bár akkor fontos volt, de időben rövid, és független a pop zenétől. Mindenesetre az erről terjesztett "idézetek" hazugságnak bizonyultak, sohasem hangzottak el, tudtommal az általad idézett sem. Amiért viszont egyáltalán reagáltam, az rendeződni látszik, mert a "nem ért egy lapát xart se" és a "nem voltam tőle elájulva" azért nem ugyanaz.

Nem akarok sem politikai sem zenei vitát ebből a kérdésből.Lehet, én különleges helyzetben voltam mert félprofi módon foglalkoztam zenével, de számomra nem tudott Cseke sok újat mondani, ha meg mégis, felvenni ugysem lehetett, akkor meg minek bosszantsam magam. A Luxi viszont legalább éjjel-nappal folyamatosan adta a zenei műsorát. Valahogy számomra a nyugati filing jobban  átjött a Luxin. Politikailag ha jól tudom, bár nem biztos, a SZERT a CIA valamely ága pénzelte, igy hirlett. Egyfajta mézesmadzag szerepét töltötte, aminek miután odacsalogatott és ráragadtunk, itt az eredménye, napjaink magyar valósága. A kapitalizmus általuk alaposan megreklámozott áldásaival együtt az igencsak eltitkolt árnyoldalai is átjöttek. Amugy útáltam a régi világot, alig vártam, hogy elmúljon, ma meg majdhogynem visszasirom. Inkább lemondanék az áldásairól, ha a rossz oldalai is eltűnnének. Tudom, bele lehet kötni, hogy a régi rendszer adósságot csinált és működésképtelen volt, de napjainkban bizonyosodik be, hogy a mai sem különb. Persze legalább van pláza, vehetnék Ferrarit, de továbbra is kénytelen vagyok Skodával járni és mehetnék bármikor külföldre, de tavaly 2x voltam 1 órát Sturovó/Párkányban. Aki a SZER által sugallt világkép tömör kivonatát szeretné, annak ajánlom figyelmébe Fenyő Miki Szabad Európa című nagyon jó számát a legutóbbi lemezéről.

Amiben egyetértünk:

1. A Cseke frissességben valóban nem versenyezhetett a Luxival, hisz kívánságműsor volt.

2. A SZERt valóban az amerikai politika pénzelte, irányította, részben propaganda céllal.

3. A régi világot én is utáltam, ha tán nem is annyira, mint te, és sok tekintetben én is visszasírom.

4. Adósságot ma is csinálnak kártékony politikusok, többet, mint az akkoriak.

5. Én is Skodával járok (20 éves), és én sem jutok ki külföldre.

 

Amit durva csúsztatásnak gondolok:

1. Az akkori nyugati világ és az akkori Mo. közötti különbség minden pozitív tekintetben akkora volt valóságosan, hogy különösebb propaganda célú hamisításra nem volt szükség.

2. Az akkori nyugati világ és a mai nyugati világ nem ugyanaz.

3. A mai nyugati világ jelentős romlása ellenére még mindig nem ugyanaz, mint a mai Mo.

 

Mit csúsztatnék és főleg minek. Én igy látom, más másképp, nincs ebben semmi probléma. Csusztatás 1-re: Senki sem mondja, hogy hamisitottak, pusztán csak a valóság szép oldalát mesélték el, a csúnyát, hadd ne kelljen ujra leirnom, ugyis mindenki tudja, szépen elhallgatták. 2-re: Amerikában Vietnam, Ku Klux Klan, Wounded Knee, Martin Luther King, Délen fajgyűlölet, diáklázadások, hippi mozgalom. Németországban belső terrorcsoportok, Franciaországban diáklázadások, Görögországban gyilkos katonai diktatúra, Olaszország válságból válságba tántorog. Az általunk pédaképnek tekintett Anglia válságból válságba zuhant, a Mini Morrisos, pop zenés, Picadillys Anglia kép csak egy díszlet volt, nem én mondom, okosabbtól olvastam. Satöbbi, satöbbi, szóval a hatvanas-hetvenes éveg nyugatja sem volt olyan tökéletes a maihoz képest. 3-ra: most már elvileg mi is nyugat vagyunk. Tehát végül is csatlakoztunk egy olyan világhoz, ami ugyan a mai napig fejlettebb nálunk, de a leirásod alapján már bőven nem a régi. De még ezt a különbséget sem fogjuk sosem behozni.Egy Móra Ferenc novella jut eszembe az egészről, a szegény gyerek gazdagabbakhoz jár ebédelni a tanitó úr jóvoltából.. De az ő tányérján nincs virágdisz meg villát sem kap, úgymond ugyis csak kanállal tud enni. A Nyugatnak elemi érdeke volt a katonai kiadások csökkentése, no meg a fenyegető atomháború réme sem volt jó. Azon felül fillérekért vásárolhattak nálunk termelőeszközt, akár gyárakat, ingatlant, munkaerőt és egy piachoz is hozzájutottak temékeik számára. Nekik egyértelműen és kizárólag jó volt, de nekünk azért néhány döglégy is van a levesben. Gondoltuk volna mondjuk 85-ben, hogy szervezett alvilág, munkanélküliség, teljes erkölcsi széthullás, satöbbi vár ránk cserébe azért, hogy nyáron is lehet banánt kapni?

NGA képe

Azért azt tegyük hozzá, hogy a RAF avagy a Baader-Meinhof csoport Kommunista szélsőbalos diákcsoportokból szerveződött, a Vörös Brigádok is szélsőbalos olasz diákok voltak, akiket támogatott a szocialista rendszer, hiszen a RAF-ot a keletnémetek és az arabok is támogatták. Sok mindent nem tudunk még, de megvan a valószinűsége, hogy a különböző európai és arab, palesztin terrorszervezeteket a magyar állam is támogatta, hisz sok ilyen jel volt. Pédául Baader magyar gyártmányú FÉG pisztollyal lett öngyilkos, bár ez semmit nem bizonyit, de érdekes. Szóval azért ez is hozzátartozik az igazsághoz. És ezek a terrorista csoportok tevékenysége bizony az itthoni hirekben is előkelő helyet foglalt el, igaz a másik irányból nézve. Nekem megvan a Magyarország sok éev bekötve, ott szépen van erről szó. Azaz nem hallgatta el a sajtó ezeket, hanem kiemelte. Igy mi is tudtunk róla.

Kedves NGA!

Te korunk utolsó polihisztora vagy,valóságos parafenomén.

Üdv:Tup

NGA képe

Megtisztelve érezném magam, ha a tudásomat nem egésziteném ki a nettel. Igyekszem egy felmerült kérdést több irányból körbejárni a neten, és hozzáolvasni. Sokan képtelenek a legalapvetőbb keresésre is. Én bevallom imádom a tudás ilyen szintű felhalmozódását, hogy 1 pillanat alatt bármilyen témában információk tömkelege tárul elém. Sokszor lepődök meg azon, hogy sokan féligazságokat irogatnak be, pedig csak egy eygszerű kereséssel saját magukat megcáfolnák. Bevallom sok hozzászólásomat csak azután teszem meg, mikor a neten a témát megfelelően körbejártam. Ha emiatt polihisztornak hisz valaki, akkor az megtisztelő számomra.

Köszönettel

Nagy Gábor Attila

 

A nyugatiak is csak féligazságot mondtak a kapitálizmusról,  sőt a mosópor és bankbetétreklámok is csak az igazság egy részét mondják el. Miért legyek én különb a kapetálistáknál vagy a mosóporreklámoknál. Én egyébként csak annyit állitottam, Nyugat Európában terrormozgalmak működtek, ami igaz. Az, hogy ki pénzelte őket, arra nem tértem ki. de akkor immár leszögezhetjük, a nyugat európai terrormozgalmakat a magyar állam finanszirozta FÉG pisztolyokkal, muhaha, hát nem csoda, hogy elbuktak. A tálibokat viszont az ámerikaiak fegyverezték fel és képezték jó alaposan, az oroszok elleni harc céljából. Csak azután támogatóik ellen fordultak, van ez igy...Én egyébként amit irok mindig saját kútfejemből és tapasztalataimból meritem, mégha csak féligazságokat irok is. Vagyok olyan gyarló, hogy az igazságnak csak arra az oldalára vagyok kiváncsi, ami engem is érint, amugy meg szeretek a sokadalommal ellentétes irányba menni. De igazság egyébként is sokféle van, ahogy az egyszeri rabbis vicc mondja, hogy mindkét pereskedő félnek igazat adott a rabbi. Egy harmadik közbeszólt: de rabbi, nem lehet, hogy egyiknek is igazad adtál meg a másiknak is. Erre a rabbi: nahát látod fiam, ebben viszont neked adok igazat...

980POWER képe

Ez így van, szinte minden fent van a neten, akár több irányból is megvilágítva, és Google Arnold bácsi pedig megalkotta a programot, hogy viszonylag gyorsan a szemünk elé táruljon a keresett információ.

Nem szeretem volna vitát gerjeszteni a fentiekben közöltekkel, minden ember más és más ízléssel van megáldva, ha egyformák lennénk, akkor elég lenne egy rádióadó is hisz ugyanazt akarnánk hallgatni, mint a másik, a harmadik és az összes többi ember, nem?

Ép meg akartam kérdezni admint hogy tudnám áttenni a témát képnek, mert talán nem igazán blogba való, csak hát akkor a hozzá szólások elvesznek, azt nem akarom.

Jó a vicc, előbb utóbb úgyis ki derül az igazság kár rajt vitázni és tényleg mindkét félnek lehet igaza, csak az a kérdés ki, hogy élte meg. Mivel ez már elmúlt (elvileg) nem megváltoztatható.

 

András

NGA képe

Viszont megdöbbentő, hogy a helyi piacon a Tesco áránál is olcsóbban vásárolt eredeti német Ariel mosószer messze jobb minőségben mos, mint ugyanaz, amin rajta van a cseh, lengyel, magyar meg hasonló szöveg. (azaz a németen csak a német szöveg van, és kintről hordják haza, és Made in Germany) És ugyanez van az öblitővel is. Mi ide miért a szemetet kapjuk?

Itt utalnék vissza arra, amiket az előbb irtam. Az árnyoldalak, amikről valahogy nem volt szó. Azért kapjuk a szemetet mert ugymond nekünk ez is jó, mint a feljebb idézett Móra novellában a szegény kislány a gazdag házban. Meg talán ez nem is Made In Germany hanem mondjuk Made In Hungary vagy Made In Poland mosópor. Mindegy, örüljünk hogy folyik a víz a csapból oszt annyi.

Istenem de régen is volt mikor otthon titokban hallgattam.Imádtam,mert innen lehetett a legfrissebb számokat felvenni magnóra.Emlékszem hogy örültem mikor leadták a Tornados-tól a Telstart,még akkor friss számként.
Egyből felvettem magnóra.Terta rádió és Erkel magnó ez volt nekem a "Hi-Fi"eszközöm 1962-63-ban.Nem tudom hogy még be tudnám-e kapcsolni,most úgy rámjött a nosztalgia:O)
Erzsébet

csak most olvastam a SZER-rel kapcsolatos cikket, ezért a késői reakció:
""Te pedig, Nagy Imre, állj meg, borulj térdre vezeklő bűnösként a nemzet előtt, próbáld jóvátenni rettenetes bűnödet a szovjet légiók ránk szabadításáért ... " Ezekkel csak az a baj, hogy sohasem hangzottak el.""

Bár, ismerve a forradalom alatt elhangzott SZER anyagot, azon a véleményen vagyok, hogy a rádió távol volt a direkt uszítástól, és azt tette, mondta, kommentálta lelkesen, amit a legjobbnak gondolt, olyan szigorú úgynevezett "guidance"-ok mellett, amelyeket naponta kaptak az amerikaiaktól - az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fenti idézet Ajtay Miklóstól valóban elhangzott. Megtalálható és meghallgatható az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában, ahol a SZER archívum hanganyagit őrzik. Az említett idézet létét vagy nem létét attól kellett volna megkérdezni, aki valóban lehallgatta a négyszáz órát, aki valóban ismeri az anyagot. Bőven akad ilyen munkatárs az OSZK-ban.
És megismerve a teljes adást, az aznapi irányelveket az akkori információs teret, csak akkor mondhatunk valódi véleményt a SZER 56-os szerepéről

Zalairádió képe
ÁDY képe

Nem tudom azokat ki törölte ki, de ezeket most én! Lehet, hogy véletlen, vagy műszaki hiba, vagy vírus, sajnos volt ilyenünk az elmúlt évtizedben.
Kérlek próbálj meg itt kultúráltan kommunkiálni, mert erre a stílusra itt nem vagyunk vevők.
Köszönöm!

Írjon itt bárki, és bármit. Ha nem fér bele a „Jó ízlés” fogalomkörébe, akkor biz' az ki lesz moderálva.

Ehhez az évek alatt hozzászoktunk. (volt pár eset és tag)

 

És ha valaki nem értené, ez nem a tagok finnyássága.

 

Egy kocsmában, vagy késdobálóban lehet sokmindent csinálni, de ott is „elszakad a cérna” egyszer.

 

Egy este az egyik ismert élelmiszerboltban, a kasszáknál valaki elkezdett EDDA dalokat énekelni borízű hangon. Mire a biztonsági őr kikisérte.

Ez csak egy példa, hogy oda meg az nem való

Attól még hogy nem tűrik meg, egy normális hely :-))

 

üdv.: oldtimer

yence képe

Szívesen?


Gondolom, nem "vírus" volt, mert a Google találatok is eltűntek a sok helyen beírt Szabad Európa Rádió 1981-es történeteim vonatkozásában.

"A néhai Precíz honvéd nem szerette a nagybajszú törzsőrmestereket." 1981 szept. és dec. ismételt jeligém volt.

Ezt is törlöd most akkor?

Valaki utasította, hogy ez nem maradhat fenn a keresőmotorok szàmára?

Volt hozzá történet is, amit netàn a még êlő, nyugger "elhárítós" elvtibácsik nehezményeztek?

Több, mint tíz évig senki nem bànta és nem törölte innen! Tudom, sejtem, még csak számon sem kérhetem...

13 éve ki moderált itt amúgy? Úgy sejtem nem azonos azzal, aki most írt felém (és törölte a jeligét is...).

Méghogy "a net örök"... :-/

A webarchívból ha meglesz, utána kimásolom beviszem más oldalakra, sok helyre... Szétszórom a vilàghálón. Csinàltam már korábban is. Pont azért furcsa, precízen eltűntették, na!

 

További szép napot!   ;)

:: Kalmopirin

yence képe

Akkor megismétlem!

2011 - 2024-ig, azaz 13 éven át senkit nem zavart itt a két hosszú írásom.

Egyfajta krónika volt, 1981 tàjáról.

Most, valamikor pár hónapja (?) valaki beleköthetett, amint olvasta és 13 év után ő jelentette itt?

Avagy kívülről jött utasítás, hogy az innen tűnjön el?

Nem magától tűnt el, vírus sem szelektálhatta ki pont csak azt...

Semmi alpàri nyelvezet nem volt abban, sem sértés.

Persze, lehet, màig akad nyugger szt. tiszt, aki direkt elintézte...

Hiszen a fb. Zeg. Petőfi laktanya emlékoldalán tavaly utaltam ide az írásokra. Onnan "fújhat a szél"... (?)

Elnézést, hogy én nem a nagyapàm Flóra mosószappanját fotóztam be, se nem 60 éves hanglemezekkel seftelek itt.

Én csupán egy karriernélküli, sosem volt megszállópribék kisember vagyok, 65 évesen.

Amennyiben ez "sértő" és "bàntó" mások "érzékenységének", hát majd továbbra is én járok leszegett fejjel, mint volt 1959-1990 évek során.

Tovàbbi kellemes nosztalgiázást.

B.J. Zalából

 

y'

ez itt nem politikai blog. És nem üzenőfal.

Ahogy oldtimer hozzászólásában van:

 

Ide nosztalgiázni járunk, és nem politizálni. És nem is a múlt sötét dolgait részletezni.

 

Átérzem, ha egy barátom nem tud a nehéz múltjától szabadulni, de ne ide öntse ki a lelkét hanem egy presszóban egy kávé mellett.

 

Nagyon köszönöm!

 

"Csak a szépre emlékezem" és ezeken elmélkedem.

 

:: Kalmopirin

 

u.i.: Sajnálom, ha nehezen érthetően fogalmaztam

Szabad


Népszabadság
Találat: 2
Szabad Nép
Találat: 2
Szabadság híd
Találat: 4
Szabadság tér
Találat: 3