Szabadszállás alumíniumhíd 1950


Forrás: 
saját szkennelés
Szabadszállás alumíniumhíd 1950

Az európai kontinens első alumíniumhídja.

Itt http://www.hidak.hu/bkm/bkm_5214_29+946.htm viszont azt írják, hogy a második, bár az első "kísérleti" jelzőt kapott, de végül is nem ez a lényeg.

naemmekki képe

Ez az anyag érdekes, tulajdonképpen a fémek műanyagja. Amellett, hogy könnyű (járműipari alkalmazhatóság) nem igazán rugalmas és még kevésbé áll ellen a fárasztásos igénybevételnek. Hídanyagnak egészen megdöbbentő...

NofreT képe

Ez a kép az "Alumínium épületszerkezetek" c. könyvben van (1962). Ezt a pár évtizedet "alumínium-korszak"-nak is nevezhetnénk, de ugyanúgy "mert ez műanyag-korszak"-nak is. De sok más újdonságnak is szezonja volt, vagyis sok területen volt előrelépés.

Valójában azt akartam mondani, hogy nem csoda, hogy az egyik nagy áruházunk alumínium-ruhát kapott. Szinte mindenre kipróbáltuk, itt a retronómon is sok példa van rá :)

De, mint híd- engem is meglepett egy kicsit, bár alumínium is nagyon sokféle van.

Nofre

(ui.: nagyon helyes kissrác voltál :)

naemmekki képe

NofreT! Szép teljesítményre és szorgalomra vall, hogy  mennyi témában tudsz retronómképes ötleteket felvonultatni. Az egyik legaktívabb tagjaként és legédesebb kislányként ebben a Retronómos csapatban minden elismerés megillet Téged. Komolyan.

Ami pedig az alumíniumot illeti, egyetértek azzal, hogy volt alumínium korszak és gondolom sokan tagjai és tanúi is voltunk. Nálunk az általános iskolai közétkeztetésben ('76-'84-ig biztosan) a kanál-villa-kés ebből a "csodálatos" anyagból készült és nehezen értettük a kémia tanárnőnk történelmi visszatekintését, mikor az alumínium még az aranynál is drágább volt. 

Rövid anyagszerkezettani elmélkedésem hátterében csak a  fém alkalmasságát kérdőjeleztem meg hídanyagként... bár abban is igazad van, hogy alumínium sokféle van és azt is tudom, hogy ötvözőivel egyes tulajdonságai javíthatóak (Si-Mn- stb...)

A dicséretet köszönöm:-)  

NofreT képe

Köszönöm a bókot! Meg is igazítottam a masnimat :)

A többit pedig szépen el kell osztani a retronomos társak között.

Nofre