Bólogató kacsa


Forrás: 
Ismerősé
Bólogató kacsa

Ez valami mostani változat a Csodák Palotájában kapható.

Rég nem láttam a régi változatot.

A kacsa fejét és hasát egy cső köti össze, amely belenyúlik a hasába, majdnem annak az aljáig. A hasa egy könnyen párolgó, színesre festett folyadékkal (éterrel) van megtöltve. Ebből a testből a két oldalán, a súlypontja közelében kiáll két forgástengely, amelyek a lábakra támaszkodnak, hogy a kacsa bólogatni tudjon. A kacsa előtt egy pohár víz van, amelybe éppen beleér a feje, ha nagyon előrehajol. Ha a kacsát „megitatjuk”, az összes folyadék a hasába kerül, és elkezd egy kicsit előre- hátra billegni. De aztán a folyadék egyre inkább a fejébe emelkedik, és ennek megfelelően a kacsa egyre nagyobbakat bólogat, míg végül olyan sok folyadék lesz a fejében, hogy előrehúzza, és a csőre beleér a vízbe,mintha ismét inna. Amikor előredől, a nyakat alkotó cső vége a hasban lévő folyadék felszíne fölé kerül, így a folyadék visszacsurog a hasba, és a kacsa elölről kezdi a bólogatást.

Bólogató kacsa2.jpg
NofreT képe

ez egy kvázi "örökmozgó"

láttam ilyet én is, de az nagyon régen volt, és sokkal egyszerűbb (és nagyszerűbb) volt a formája :)

 

Nofre

Vid képe

Én fizikából mindig kegyelem kettessel mentem át, úgyhogy a kacsa bólogatásának elmélete is magas nekem. Viszont valami olyasmire emlékszem, hogy a könnyen párolgó anyag szobahőmérsékleten a hasból "felpárolgott" a fejbe, ettől a fej nehezebb lett, és ez húzta le a pohárba. (Na, én itt haltam meg, mert szerintem ha párolgott anyagról van szó, akkor az felfelé hajt, és nem lefelé...) A pohárban lévő hideg víz viszont a csőrön keresztül lehűtötte az étert (én alkoholra emlékszem), ami hűlve cseppfolyós állapotban visszakerült a hasba, amitől így a has lett nehezebb.....

 

Annó az Iskolatévé c. műsorban Sas Elemér is elmagyarázta ezt, de 8-9 évesen ez túl sok információ volt nekem...

 

Ha így van, és ezt valaki szakszerűbben elmagyarázza, annak roppantul örülnék - egy 30 éve foglalkoztató rejtély oldódna meg előttem. :)

NofreT képe
Vid képe

Köszi, ezek szerint nem is tévedtem olyan sokat... ;)