Piros útlevél


Piros útlevél

1972-ben vezették be. A baráti, szocialista országokba szólt, a kék útlevéllel ellentétben valódi útlevélként, korlátozás és külön kiutazási engedély nélkül lehetett használni. 1984-ig, az egységes útlevél bevezetéséig létezett.

 

Sajnos a neten lehet olvasni olyan baromságokat is, hogy a piros útlevél megszűnését követően a szocialista országokba személyi igazolvánnyal (!!!) is lehetet utazni. Ez azonban nem igaz. 84 után ugyanis az un. kék útlevél vált az egységes úti okmánnyá.

Laki Géza képe

"korlátozás és külön kiutazási engedély nélkül lehetett használni"

 

Ez így nem jó. Az öt "ablakból" amit bepecsételtek,az ott felsorolt szocialista országok közül a Jugoszláv és a Szovjet ki volt golyóstollal húzva. Oda csak meghívottak utazhattak. A többi oszágban viszont szabadon lehetett utazni,ez viszont igaz.

 

A személyigazolványból annyi igaz,hogy a piros útlevél előtt lehetett vele utazni,de egy kétlapos "betétlapot" adtak hozzá. (1966) Ezt ki kellett bővíteni az OTP által adott valutalappal,amire ráírták,hogy mennyi pénzt váltott be a kedves utas. Ha ebből a pénzből esetleg maradt,azt "elvileg" kötelező volt visszaváltani.

teslaeltos képe

A belseje, érthető okok miatt kitöröltem bizonyos dolgokat ill. fekete- fehér

new-2.jpg

new-1.jpg

new-3.jpg