AMD K6 CPU


Forrás: 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Ic-photo-AMD--AMD-K6-166ALR-%28K6-CPU%29.jpg/800px-Ic-photo-AMD--AMD-K6-166ALR-%28K6-CPU%29.jpg
AMD K6 CPU

Az első Pentium I. processzora volt sokunknak. A 486-osok (és i586) után kihúzhatta magát a tulajdonos, hogy neki ilyen van. Ma már csak emlék, és a korabeli szoftverekkel használható csak...

.

A socket7 alaplapok tényleg elmentek Amd és Intel procikkal is. Az alaplap manual se szokott meglenni, internet se volt pdf letöltéshez, viszont az alaplapon elszórva meg voltak a szitázások a szorzók, fsb, tápfesz, stb beállításokhoz. Meg kellett nézni alaposabban és azért ha elsőre nem is de végül mindig sikerült a beállítás. Aztán indulhatott a win95/98 telepítés. Ha Fortuna istennő szorosan fogta a kezünket főleg floppy és cd olvasásánál akkor összeállt egy gép ami winamppal elvitte az mp3-akat, és örültünk. Az avi filmekhez viszont mindenhogyan kevesek voltak.

„avi filmekhez viszont mindenhogyan kevesek voltak.”

 

Akkoriban még nem próbáltam, de később egy ECS Elitegroup alaplappal és AMD Duron 700-as CPU-val simán lejátszottam a Jégkorszak c. animációs film AVI-t. Akadozás mentesen, Linux alatt az mplayer médialejátszó programmal (virtuális, grafikus konzolon)

 

Jóval később pedig elajándékoztam egy IBM PC-t amiben szintén AMD CPU volt, de ez egy 449MHz-es Deschutes, és 384MB 100-as SD RAM-mal, ami szépen lejátszotta a DVD lemezeket, egy Toshiba DVD olvasóval.

A dolog külön érdekessége, hogy egy openSuSE 11.4-et telepítettem rá, ami sinám kezelte a betett Gravis Ultrasound hangkártyát is. :)

Pedig a Linux verzió jó 20 évvel idősebb volt, mint a kártya. Viszont a PC meg ajándék volt egy nagymamakorú ismerősnek.

 

üdv.: oldtimer