Egy mindenttudó könyv


100_8811.JPG

Az alábbi írásom főként a Hajdú-Bihar megyéből, onnan is a Debrecenből látogatóknak lehet érdekes. Egy könyvet szeretnék megmutatni az olvasóknak, ami valószínüleg hasznos lehetett tulajdonosa számára egy olyan korban, mikor az utcák lekérdezése és a tudakozó felhívása a város bármely pontjáról még nem volt olyan egyszerű mint a mai mobillal és GPS-szel felszerelt világunkban. Címe: Debrecen város utcamutatója és fontosabb telefonszámai


100_8812.JPG

 

Miként jutottam ehhez a könyvhöz? A kilencvenes években egy régi építésű házat vásároltak szüleim Debrecenben, a Szabó Kálmán utcából nyíló Tusnád utcában. A régi házat fel szerették volna újítani és míg ők a ház egyes részein és az udvaron dolgozgattak, én gyermekként a padláson guberáltam.  A sok lom között ezt a könyvecskét valamiért zsebre tettem és hazavittem. Utólag visszagondolva jól tettem, mivel a házat elbontották azóta udvarostul, padlásostul mert eladtuk és a városból is elköltöztünk Nyírmártonfalvára.

A könyv kiadásáról pontos évszámot nem tudok írni. Talán az ötvenes évek, talán 1956. Miért pont 1956? A könyv második oldalának alján egy szöveg van, ami így néz ki: Alföldi Nyomda, Debrecen. 1956-1232-1. Ki tudja, talán az évszámot jelöli. Lássuk hát, mik is vannak ebben az fél évszázaddal ezelőtti mindenttudóban.

 

Első rész. Az utcák

 

100_8813.JPG

 

A könyv első részében elénktárul Debrecen korabeli utcáinak listája. Minden feltétele megvan annak, hogy odataláljunk. A listában ábécé sorrendben, térképkóddal és kisebb leírásokkal ellátva hamar megtudhatjuk, hogy merre, hol található a keresett utca. (A térképkód egy, a könyvhöz csatolt térképhez tartozott. Erről később.)

 

pl.: "Abonyi u. 4 g Szabadság útjából nyíló Sámsoni úton balra első utca."

 

Egyes utcáknál a régi nevét is feltüntetik. Hasznos lehet ez annak, aki az ötvenes évek előtti utcaneveket szeretné összegyűjteni Debrecenből. A könyvben szereplő Ignáth András utca, volt Igló utcaként szerepel. Igló utca ma is van a városban, méghozzá ugyanott, ahol a könyv írja.

 

Második rész. Tanácsokhoz tartozó utcák és terek jegyzéke

 

100_8814.JPG

 

Tudja valaki, hogy mikor voltak kerületek Debrecenben? Én nem. Nos, mikor ez a könyv készült akkor még voltak ilyenek. Könyvecskénk második részében ugyanis megtudhatjuk azt, hogy az első részben felsorolt utcák hanyadik kerületi tanácshoz tartoztak. Annyira sok azért nem volt, mindössze kettő kerületről tesz említést a könyv.

 

Harmadik rész. Fontosabb üzemek, vállalatok és telefonszámok jegyzéke

 

100_8815.JPG

 

A könyv harmadik részét szintén ábécé sorrend jellemzi. Név, cím valamint telefonszám a sorban.  A telefonszám akkor még négyjegyű, kettesével kötőjellel elválasztva.

 

pl.: Állami Nyomda....Böszörményi út 6.   31-25

 

A debreceniek emlékeznek a bőrgyárra? És a dohánygyárra? Na, azok is benne szerepelnek még.

 

Utolsó rész. Kiegészítések és a térkép

 

100_8816.JPG

 

Kezdjük azt hinni, hogy itt aztán minden telefonszám be volt jegyezve, amire szükségünk lehetett. Nem így van, mivel a mindenttudó könyv tulajdonosa kénytelen volt kiegészíteni például a téglagyár (15-14) és magánemberek (valószínűleg az ismerősei) telefonszámaival is.

 

Könyvünk utolsó oldalához érve azt hihetjünk, hogy itt a vége a kis történetnek. Nem így van, ugyanis az utolsó oldalon egy kis papír háromszögben dudorodik valami.

 

100_8820.JPG

 

Kibontva a papírt, az első részben megemlített térképkódokhoz tartozó térképet találhatjuk benne.  A könyvhöz képest elég nagy térkép. A képen a méretet érzékeltetni talán az első kezem ügyébe kerülő tárggyal, a mobilommal tudtam legjobban. Mai szemmel nézve sok utca hiányzik belőle és az utcanevek is eltérőek a maitól. Ha valamit nem találok Debrecenben, a szüleim még ma is tudnak olyan utcanevekkel útbaigazítani néha, amik hallatán érdekesen nézek vissza rájuk. Nem baj, majd szótárként használom a könyvet.

 

Ráadás

 

100_8818.JPG

 

Ez, nem a könyvhöz tartozik. Valószínűleg tulajdonosa tehette bele, afféle pót-pót kiegészítésként. Egy biléta, melyet szerintem a villanyóra szekrényekbe tettek akkoriban. Ma is van ilyen, csak az e-onnál. Ebből, és a feljegyzett telefonszámokból rájöhetünk arra, hogy a könyv gazdája a valamikori TITÁSZ dolgozója lehetett.

 

A könyvvel kapcsolatban, bármliyen kérdésre szívesen válaszolok a későbbiekben.


Akkor Tankcsapda!!

mazsola képe

Üdv! Végre megtudtam(2011), hogy Debrecenben csak két kerület volt :))!

idézlek:

"Tudja valaki, hogy mikor voltak kerületek Debrecenben? Én nem. Nos, mikor ez a könyv készült akkor még voltak ilyenek. Könyvecskénk második részében ugyanis megtudhatjuk azt, hogy az első részben felsorolt utcák hanyadik kerületi tanácshoz tartoztak. Annyira sok azért nem volt, mindössze kettő kerületről tesz említést a könyv."

-annyit tudok, hogy 1966ban még volt kerület, mert a Klinika, ahol születtem, a másodikba tartozott . :O)

Különben teljesen hasznos a leírásod !Kösz'

69Csaby képe

Én is 25 évet itt éltem le Debrecenben, de én úgy emlékszem hogy négy kerület volt...persze ebben nem vagyok biztos.

A Dohánygyárra és a Bőrgyárra persze emlékszem, a Bőrgyár szűnt meg előbb sajnos...pedig annyi mindenben központi szerepet játszott Debrecen...

Majd csak hosszú évekkel később kezdődött el a Tankcsapda "indulása" a Libakertből...:-)) emlékszem ám rájuk, mikor mi még pingpongoztunk az Új Élet parki suli előtt, ők már csajoztak meg ittak...:-))

Running Free!

A mai utcák közül melyik lehet a régi Hadházi utca? Abban esetleg tudna valaki segíteni, hogy az egykori Attila és Árpád telep helyén,ahol az 1910-es években a Közhasznú Munkáskertek Egyesületének kertjei voltak, ma mi található?

 

Segítséget előre is köszönöm!