Könyvek a házfelügyelőnél!


Forrás: 
Saját
Könyvek a házfelügyelőnél!

Ezek a plakátok gondolom, igen értékes darabok. Remeket alkotott a
készitője, mert - és remélem, nem veszi sértésnek- igen nyomasztóak.
Olyanok, amilyen ez a korszak lehetett. De még az alsó felirat :
" Közoktatásügyi Népbiztosság Propaganda Osztálya" elég bizarr.

NofreT képe

hát nem tudom. nekem nem félelmetes látvány a plakáton az olvasó férfi a mellette lévő gyerekkel.

Propaganda osztálya volt például a m. kir. Honvéd Vezérkar -nak is.

Nofre

Pedig az előbb szólónak van igazsága. Egy olvasó férfi egy gyerekkel általában valóban nem félelmet keltő téma, ám ez itt a színvilágával és a fényeivel elég nyomasztónak hat (még ha van némi szentkép jellege is). A m. kir. Honvéd Vezérkarral való kapcsolata nem igazán világos számomra.

leguan képe

A könyvből kitörő fény oszlatja a sötétséget. ----- Elég közérthető szimbóluma ez a plakátnak. Hogy aztán kinek mi okoz félelmet, az más téma.

 

Egyébként a magyar  plakátművészet kiemelkedő korszaka volt a Tanácsköztársaság időszaka. A kor legnevesebb képzőművészei készítettek különböző propaganda célú plakátokat. Sőt, a Képzőművészeti  Főiskolán plakáttanszak is létesült.

NofreT képe

Megkerestem a grafikus szignóját, ennyit találtam.

A Prihode 919.IV.  Ezek szerint 1919 áprilisában készült.

 

 

A színvilága nyilván függött az akkori nyomdai, sokszorosítási lehetőségektől. Két szín van rajta, a fekete nyomdafesték, és a sárga szín a szövegen.

Hogy milyen könyv volt a házmesternél, azt nem tudom, és a plakáton szereplő könyvnek sincs címe, hanem csak a könyv, maga, mint a tudás hagyományos szimbóluma.

A "Közoktatásügyi Népbiztosság Propaganda Osztálya"  tagja volt például Balázs Béla is. Hogy ez a közoktatási osztály mit, mikor, és miért csinált, részben visszakereshető a net-en. A színházak  pl. 90 százalékban a hagyományos darabokat adták. Mivel még Anyám is eléggé kicsi volt akkoriban, nagyon keveset tudok erről a korszakról, a kultúrtörténetéről, hogy hány írástudó volt, milyen volt a könyvnyomtatás, az oktatás, hányan, milyen feltételekkel jártak, járhattak iskolába. Mai szemmel a könyv fölé hajló két alak nekem nem ijesztő.

Nofre

NofreT képe

A "Propaganda Osztálya" miatt kerestem rá, mert ma elég negatív kicsengése van a propaganda szónak. Az eddigi információm szerint, akkoriban ez elfogadott kifejezés volt, ezt támasztottam alá a m. kir. Honvéd Vezérkarral való kapcsolatával. Manapság a piáros, a menedzser, és hasonló kifejezéssel illetjük az akármi reklámozásával, népszerűsítésével foglalkozó területet, csoportot, szakmát, stb .

 

 

Nofre

Poór Bertalan készitette.

NofreT képe

Köszönöm! Valami kiegészítést tudsz adni? Honnan tudod, és akkor mi az a felirat, amit találtam rajta?

 

Nofre

leguan képe

Nem Poór Bertalan, hanem Azary-Prihoda István (szül. Kolozsvár 1891, megh. Budapest 1956). Korának neves grafikusa volt, főként rézkarcait kedvelték. A '30-as években a Képzőművészeti Főiskola grafikai tanszékét vezette.

Nemcsak "nyomasztóakat" tudott karcolni:

 

 

NofreT képe

 

Nagyon köszönöm!

 

Kinagyítva a képet, még a harisnyakötő is látszik :) 

Látványra kicsit lágyabb a plakát, mint Poór (Pór) Bertalan munkái, dehát ő is sokfelé járt életében, itt egy link:

http://www.tankonyvtar.hu/main.php?objectID=5773936

 

Volt nekünk a falon egy kép, két testvér olvas egy könyvet. Nagyon szerettem nézegetni, és a családban mindenki szeretett olvasni. Elő fogom keresni, hátha megvan valahol. Még az is lehet, hogy az is Prihoda -nyomat...

Nofre

leguan képe

A kép ebből a hozzászólásomból eltűnt. (Külső táriolóból linkeltem ide, lehet, hogy ott törölték). Ezért  most ide is felraktam.

 

Nekem is nyomasztó plakát. A zöldes fejű apuka tisztára Frankenstein szörnyére gasonlit.