Aranyvonat


arany.jpg

A Szent Jobbot országos körútra szállító Aranyvonat.

 


 

 

 

 

 

 

A Koronaőrök 1938-ban

A Szent Jobb az arany ereklyetartóban, a Koronaőrök kiséretében.

 

Aranyvonat: a Szent Jobbot 1938: országjáró körútján szállító vonat.

 

A ppi kar 1937.III.17: közös pásztorlevelében hozta nyilvánosságra szándékát, hogy a Szt Jobbot körülhordozza Mo-on Szt István király halálának 9. centenáriuma alkalmából. A Szent István-év ünnepi eseménysorozatába illeszkedtek a Jobb tömegeket megmozgató útjai.
- Az  egy vontató mozdonyból és 5 pullman-kocsiból állt.
Két 4 tonnás termes kocsi fogta közre az ereklyét szállító, bizánci stílusban díszített aranykocsit, amit a MÁV egy 4 tengelyű szalonkocsijából alakítottak ki Urbányi Vilmos és Márton Lajos tervei szerint.
A kocsi (arany, ezüst, bíbor és zöld színű) külső oldalait függőlegesen futó ornamensek tagolták mezőkre; ezeket a m. sztek - István, Gellért, Imre, Gizella, Margit, Mór, László, Erzsébet - egészalakos képei díszítették. A kocsi tetején 4 imádkozó angyal között a Szent Korona nagyított mását helyezték el, amit este kivilágítottak. A kocsi belső tere 3 részre tagolódott: a szolgálaton kívüli koronaőrok tartózkodási helyéül szolgáló 2 kisebb terem fogta közre az ún. dísztermet. Ennek közepén egy rezgéscsillapító-rugós állványon nyugodott az ereklyetartó.
Az emelvényt címeres brokát terítővel takarták le; a díszterem oldalfalait és padlóját vörös bársony, mennyezetét fehér selyem borította. Az ereklyét reflektorok világították meg. A díszterem eltolható oldalfalakkal készült (szabad nyílásmérete: 1790 x 3300 mm), lezárására aranyozott keretekbe foglalt 3 részes üveg tolóajtó szolgált. A mozdony elején bronz babérkoszorú és olajág volt, amit este kivilágítottak, s esetenként Szt István képével és nemzeti zászlókkal is kiegészítették. - A Jobbot minden útjára elkísérte Mészáros János bpi érs. helytartó, a Szt Jobb őre, 4 irgalmasr. szerz., akik a körmenetekben az ereklyét vitték, és a koronaőrség 16 tagja, Pajtás Ernő őrnagy, ill. Máriássy László ezr. vezetésével. Mások csak egy-egy útra csatlakoztak a kísérethez; így egyh. méltóságok (pl. a 4. úton Angelo Rotta ap. nuncius, az utolsón Serédi Jusztinián hgprím.), valamint az AC és a kat. sajtó vez-i. Alkalmanként ünnepélyesen búcsúztatták és fogadták bpi főpályaudvarokon az Jobbot.
Útvonala mentén a vasúti őrházakat és állomásokat földíszítették, a falvak népe tp. zászlók alatt, körmenetben vonult ki az állomásokra. A vm-k határán küldöttség várta az Jobbot, amely a városokban néhány órát, a közbülső állomásokon pár percet tartózkodott. Az 1938. V. 31-X. 2: a nyári mezőgazd. munkák miatti szünetet kivéve minden héten 1-3 napos utakon járta az országot. T.J.P.
Forrás cikk: lexikon.katolikus.hu

Képek: képeslap, fonix-sarok.hu, netlabor.hu, bzf.hu, bazilika.biz, koronaorseg.hu

 

volt egy koronaőr felmenőm, vitéz józsi bácsiként emlegeti a család.mintha az rémlene,hogy a késöbbiekben vezetőjük lett.ha érdekel,esetleg kereshetek képeket róla,valamint van egy fotóm,1940ből,a hátulján az aranyvonat tornaalján kézírással.

Szia!!Én szivesen meg nézném azt a fotott az aranyvonatról!!!

 

Kedves Zsigulis,

 

 

Vitéz József 1991-ben alapította meg a Magyar Koronaőrök Egyesületét.

A Magyar Koronaőrök Egyesületének titkáraként kereslek meg.

Minden Koronaőrséggel kapcsolatos adat segíti az Egyesület munkáját, ezért kérlek, mihamarabb vegyük fel a kapcsolatot.

 

Tisztelettel:

 

Andor Timea

koronaorseg@koronaorseg.hu