Dr. OETKER gyár


Forrás: 
saját , Oetker receptfüzet belső címlap 1943 körül
Dr. OETKER gyár

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dr._Oetker

 A vállalat története
--1891-ben egy bielefeldi gyógyszertár szertárában a fiatal gyógyszerész, Dr. August Oetker különböző porokkal kísérletezett, és megalkotta a Backin nevű sütőport, amely pontosan 1 font liszthez volt elegendő.
--Az 1910-es években a Bécs melletti székhelyű vállalat által törtek be Magyarországra is az Oetker-termékek, a céget 1924-ben jegyezék be Magyarországon. A gyár és az iroda Budapesten, akkori nevén a Conti, mai nevén a Tolnai Lajos utca 25. szám alatt működött a a VIII. kerületben.
--A háborús években a magyarországi Oetker-vállalat újra német kézbe került. 1945 után a céget jóvátétel fejében a Szovjetunió kapta meg, a német és osztrák ügyvezetőket oroszok és magyarok váltották fel, majd ezután a márka ideiglenesen eltűnt a magyar piacról.
--Az 1970-es években újra megjelennek Magyarországon az Oetker-termékek: a Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.
--1992-ben megalakult a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. és visszavásárolták a licencet a győri vállalattól. A cég jelenleg a bielefeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100%-os leányvállalata.
--1995-ben zöldmezős beruházásként felépült a jánossomorjai gyáregység, ahonnan a mai napig nem csupán a magyar, de több külföldi piacot is ellát a cég portermékeivel.

 

honlapjuk
http://www.oetker.hu/wga/oetker_hu/html/default/debi-5bnlmu.hu.html

NofreT képe

Dr. OETKER gyár a térképen

 

http://old.utcakereso.hu/bp.8.Tolnai_Lajos_u.25.

admin képe

nagyon modern hangulatú egy gyárhoz képest. Szép! Van ilyen utca még, hogy Conti?

admin képe

látom az előbbi link erről szól. Bocs

NofreT képe

Modern? :) Akkoriban ilyenek (is) épültek, sajnos még nem tudom, hogy ki tervezte .

Megtaláltam, azért is linkeltem be a térképet, hátha valaki lencsevégre tudja kapni.., a mai utcanév a VIII. ker. Tolnai Lajos u. 25.

(az első hozzászólásnál nem látszik a link, de nem tudom kitörölni. BBcode-kiegészítővel formáztam, de nem sikerült)

Tehát keressük a tervezőt, és a mai fotót...

--igen, ott van :)

Bár ez a Szerencsi Csokoládégyár : http://www.retronom.hu/node/6971
egy kis betekintést nyerhetünk az akkori munkáról.