Pévé Előre villany játékvasút


Forrás: 
saját
Pévé Előre villany játékvasút

1960-as évekbeli játékvasút, közel tökéletes állapotban. Komplett, eredeti dobozában, trafóval, ovális vasúti pályával. A mozdony áramszedője rugós, egyébként a sínről veszi fel az áramot. Menetirányváltóval rendelkezik, és mindig a haladási irányba eső lámpái égnek. A 220 voltos trafóval szabályozható a vonat sebessége. Két személyvagon és egy postakocsi jár az eredeti dobozba, de ezen kívül egy eredeti, extraként megvásárolható alagút és két eredeti dobozukban lévő tehervagon is megvan még. A játék különlegessége, hogy a talpfákon és a kocsik kerekein kívül szinte minden fémből van rajta. Közel újszerű, valószínűleg ritka darab lehet, nem találtam róla még információt a neten. Sajna.

ÁDY képe

Nem Lemezárugyári

NGA képe

Pénzverde, ha jól emlékszem.

Egészen biztos, hogy az 50' -es évek közepe felétől gyárthatták.

Akkor jártam általános iskolába, és egyik "jómódú" osztálytársamnak volt ilyen játékvasútja, tulajdonképen ezért emlékszem rá.

Ezzel természetesen nem azt állítom, hogy 60' -as évek elején nem gyárthatták....

Nekem is van egy ugyanilyen, 1953 karácsonyára kaptam, jelenleg is működik, de akkor már több éve a kirakatokban volt. Ezért úgy gondolom, hogy inkább az 50-es évek elejétöl kezdték gyártani. Üdv.

Csuby képe

Nekem ismerős a mozdony. Gyerekkoromban egy barátomnak volt ilyen vasútja, de az három sines volt, a középső volt az áram vezető. A talpfák is fémből voltak persze szigetelve. A sinpár adta a testet az áramkőrhöz. Az áramszedő a mozdony alatt lévő "csúszka" szerű rézlemez volt.

A mozdony oldalán lévő két rézcsavar a villanymotor szénkeféjét rejti.

Mozdony lámpái a menettel egyben lévő ellenző lemezzel ellátott 12 V-os izzók voltak. Lehetett kapni ilyen izzókat.

A trafója nagyobb volt és szürke.

Csuby képe

Itt látható ilyen izzó a dobozon, igaz ez 6V-os.

 

http://retronom.hu/files/node_images/b4112fd6af037740.jpg

Flaki képe

Köszönöm mindenkinek, tényleg nem lemezárugyári, hanem pénzverdei vasút. Így már találtam róla képeket is a neten. Igaz nem túl sokat...

Tévesen hívják sokan pénzverdei vasútnak. Az igaz hogy a pénzverdébe készült, de a hivatalos neve: Pannónia Vasút. Szívesen megvásárolnám a gyűjteményembe.

Kérem ne hülyítsük egymást! Ez a Pénzverdei 0-ás méretarányú "Előre" vasút és NEM a Pannónia! Az teljesen más. Valóban kb. 53-63 ig gyártották és alkatrészenként is lehetett kapni, készletben is és darabonként is. Akkori magas ára ellenére meglepő, hogy egyáltalán nem ritka, sőt rengeteg van belőle és hetente cserélnek gazdát. Természetesen ránk jellemző módon viszont megkímélt állapotban ritka.

Igen, ez Pénzverdei termék volt, csatlakozom én is az előttem szólókhoz. Gyerekkoromban nekem is volt szerencsém ilyen kisvonattal játszani, csak az volt a bánatom hogy nem az enyém volt, hanem valamelyik unokatesómé. Érdekesség volt számomra akkoriban, hogy a kicsavarható fényszórókat imitáló 12V-os, zseblámpafoglalatú kis égőket külön is lehetett kapni. Egy idöben sok volt nekünk otthon. Csak mellékesen megjegyzem, ha a kisvonatot valóban 53 -ban kezdték gyártani, akkor velem egyidős, mert én is 1953-ban születtem.:)