Bagolyvár - Magyar László úttörőház és a Kresz park Szombathelyen


L_-43766852.jpg

A Magyar László Úttörőház 1953 -1990 között működött a városban. 1961-ben költözött a város szélén álló romantikus kastélyba, ami zeg-zúgos folyosóival, rejtelmes csigalépcsőivel, nagy parkjával hamarosan minden szombathelyi gyermek kedvence lett.

 Ugyanaz és mégse...

Már a neve is izgalmat ébresztett: Bagolyvár.
Szombathely, Bagolyvár

E falak között sok minden történt: szakkörök működtek, amikben meg lehetett tanulni táncolni, modellezni, rádiózni, fotózni, sakkozni, idegen nyelveket beszélni, számítógépezni, bábozni, színjátszani, gitározni. Klubok működtek, ahol a jó társaság mellett képeslapokat, bélyeget gyűjtöttek és cseréltek, rejtvényeket fejtettek. Képzésekre lehetett járni, akadályversenyeket teljesíteni, pályázatokra nevezni.

 

Jelvény

Az idők során a „Bagolyvárból” Gyermekek Háza lett egy új, barátságos, gyermekcsalogató környezetben új feladatokkal, régi-új programokkal, „rossz-jó vagy jó rossz” gyerekekkel…de ez már egy másik történet

 

A Bagolyvár napjainkban

 

ÉK utcafront

 

 

A szombathelyi KRESZ Park 1966 óta a város központjában, a Brenner Parkban található .Vasárnap a rántott husis, gyógyleveses ebéd után szinte minden háztartásban kötelező programként vonult ki a família a víztorony szomszédságába, hogy friss levegőn töltsék a délutánt, tanulgassák a csemetékkel a helyes közlekedést, utána pedig betérjenek a közeli cukrászdába kulináris élményszerző körútra. Erre talán nemcsak a mai húszasok, harmincasok emlékezhetnek, hanem az egészen kicsik is, hiszen a KRESZ-park manapság még mindig népszerű.

 

Érdemes megemlíteni a kresz park területén álló, 1962-ben épült víztornyot.

 

 

Ez a víztorony a 80-as évek elejéig felelt a város vízellátásáért

 

Bár külsőleg "műemlék jellege" van a toronynak valójában nincs műemlékké nyilvánítva.

 

Sajnos kihasználatlan a Szombathely látképét meghatározóan befolyásoló Kresz parki építmény.

 

Forrás: internet + Feribá

admin képe

Szerintem beszurhatnád ide Feribá képét is. Amúgy jó lett a Blog!

980POWER képe

Ma szereztem az infót, hogy a Bagolyvárból ki lehetett menni Bécsbe egy titkos alagút rendszeren (nem is olyan titkos), csak a háború alatt több helyen berobbantották.

 

 András

izdoktor képe

Az 1920-as években olyan széles „alagutat” találtak a Bagolyvárnál hogy „két szekér is elfér benne egymás mellett”.

Ezek a képek szuperek, gratulálok értük. Nekem a Bagolyvári napközis táborról nem túl jó emlékeim vannak, majd egyszer megírom! Volt az egyik helységben egy kitömött bagoly, aminek világítottak a szemei, azzal riogattak minket néha. Valami ÁVÓS történet is fűződik hozzá, de ennek még utána kell néznem!Feribá

izdoktor képe

kb. 4 évig jártam heti két alkalommal az úttörőházba néptáncra. Nekem csak szép emlékeim vannak róla, főleg hogy minden nyáron elutazott a tánccsoport 2 hétre Csillebércre....na az is megérne egy blogot...

A Rákosi-rendszerben a Bagolyvárban működött az ÁVO.

Kedves Mindenki!

Nagyon örülök a blognak, személy szerint nagyon megérintett - sok időt töltöttem a falak között. A feltételezéseket olvasva, ha megengeditek, szeretnék pontosítani, talán nem csökkentve ezzel e legendás épület csodáját.

Alagút:

Valóban van, indulása az épület jobb oldalától, a régi légoltalmi pince vonalától. Rengeteg legendája van. Van, aki azt gondolja, hogy Kőszegre vitt és segítette a védelmet a törökkel szemben (de hát akkor még nem is volt Bagolyvár), más elméletek szerint Rohoncra vitt. A 20-as években, Trianon után éppen ezért is érkezett Szombathelyre egy csendőrszázados, hogy az ügyet kivizsgálja, mert feljelentés szerint az alagútban embercsempészet folyt. Persze az alagút már beomlott volt, használhatatlan. Valószínűsíthető, hogy vége inkább a jégpincénél van, az emlékműnél. További legenda, hogy a Sallai család a kincseit menekítette ide a második vh. előtt.

Az alagút később feledésbe merült, bár a hatvanas években, a napközis táborok idején egy gyerek alatt beszakadt a téglafal. Baj nélkül kimászott, tudtommal végleges falazásra akkor került sor. Azóta teljesen feledésbe merült.

ÁVH

Sajnos igaz, de látom, már vannak források is. A háború után a szovjet állomásozott itt, több földszinti részt istállónak használt. Aztán jött az ÁVH, a rendszeridegen embereket vallatta és a pincében fogvatartotta. Még a 90-es években is láthatók voltak azok a falkaparások, amiket a szerencsétlen foglyok a falakba véstek. A politikai fordulattal emléktábla is került az épületre. A szörnyűségeket igyekezett mindenki elfelejteni, aztán az úttörőház megnyitásával ez szinte feledésbe is merült.

Nagyon szomorú voltam, amikor az épületet eladták. A városnak nem volt pénze a felújításra, inkább eladta magánhasználatra. Így az épület újra magántulajdon (lakóház, iroda, kocsma) a romantika pedig tovább szállt. Sajnos. Ha van kérdésetek, talán tudok segíteni. Köszönöm még egyszer ezt a szép emléket!

Feribá

 

Ha szombathelyen él, szivélyesen üdvözlöm /ha nem, persze akkor is!/

Köszönöm a Bagolyvári információkat!

Amúgy érdekes, hogy kerestem a regisztrált felhasználóknál és nem találtam!

Kedves Feribá!

 

Már Budapesten lakom, de még Szombathelyen élek :-) Ezért gyakran visszajárok :-) Nehéz elszakadni. Egyébként azt hiszem, hogy regisztrálva vagyok, jelszóval tudok csak belépni ide.

Feribá

Most meg tudjátok nézni a víztornyot videón belülről is a www.nyugat.hu oldalon!!

izdoktor képe
izdoktor képe

Felkerült egy fotó galéria is a Nyugat.hu-ra a víztoronyról

http://www.nyugat.hu/tartalom/galeria/5785

Magyar