Mi ez? (Válasz: ultrahangos késleltető művonal)


Forrás: 
Saját példány
Mi ez? (Válasz: ultrahangos késleltető művonal)

5 napja közreadtam egy feladványt, annak tudatában, hogy nem lesz könnyű a megoldás. Alig 1 órával ezt követően Philips-freak tökéletes választ adott, ezért most megismételném a nehéznek szánt rejtvényemet.

Tehát, mi ez?

NofreT képe

Akárhogy nagyítom, nincs ráírva.. :)

 

Ezek jutottak eszembe

akkumulátor,

áramátalakító,

fűtőbetét

 

de egyáltalán nem értek hozzá:)

 

Nofre

Urbán József képe

Kedves NofreT!

A találgatás sokszor meghökkentő redeményre vezet, és ilyenkor többnyire az első gondolat a legjobb. Ebben az esetben is az "akkumulátor" áll legközelebb a kitalálandó dolog funkciójához.

:-)

U. József

NofreT képe

Nevezhetjük női megérzésnek is? :))

 

De igazán örülök:) (ez csak a lottónál nem működik, és más hasonló helyeken)

 

Nofre

Urbán József képe

Pedig sokszor a feltalálók is valami hasonlóra alapoznak...

NofreT képe

Mindig szerettem a keresztrejtvényeket , izgalmasabb mint a beomlott kripta :) (majdnem)

 

Nofre

Emlékeztek az újítási mozgalmakra? Apukámnak volt néhány bevált újítása. Amolyan helyiértékű.

leguan képe

Ilyet lehetett kapni. (Nem H1N1-et)

NofreT képe

Ilyet nem kapott, de valami pénzjutalmat igen.

 

Közben találtam valami érdekeset:

http://www.postamuzeum.hu/online_muzeum.html

 

Nofre

Here we go again!

Tippem szerint:

1) Rádiófrekvenciás műterhelés

2) Üregrezonátoros szűrőtag (bár annak elég combos)

 

Persze ez is muszka gyártmány. Kicsit már szégyellem magam, hogy más témák rovására elektronikával floodolom az oldalt, de hát "suszter, maradj a kaptafánál!".

ÁDY képe

Valami hűtőborda

Urbán József képe

Igen, de a hűtés itt csak kiegészítő funkció.

Urbán József képe

Kedves Philips-freak!

Mindkét verziódban van némi igazság. Segítségül annyit, hogy a combos (287 mm hosszú és 17 mm vastag) bordázott test egyébként tömör magnéziumötvözet.

Szerintem érdemes továbbgondolkodnod.

U. József

Laki Géza képe

Az talán biztos,hogy az egyik amphenol a bemenet,a másik kimenet.De még marad a kérdés,hogy mi megy be,és miért?

Urbán József képe

Kedves Géza!

10 MHz-es elektromos jel kerül a bemenetre, és gyakorlatilag ugyanaz jön ki...

U. József

NofreT képe

Azok a foltok érdekesek, valami tokja lehetett, aminek ilyen nyílásai voltak?
Valamint ebből biztosan több volt egymás mellett, szépen becsúsztatva valami lébe. Autónál használták?

 

Nofre

Urbán József képe

Igen, a foltokra vonatkozóan megint az első gondolat az igazi! Azaz, valami tokja lehetett. A többi már agyalás, ezért elvetendő.

És én csak ámulok ezeken a megérzéseken...

NofreT képe

 

akkor most nem agyalok, csak mondom: szinterezés, vagy hasonló felületkezelésnél az egyenletes bevonás (eddig mondom csak)

 

 

Nofre

Laki Géza képe

Valami adóféleség kimeneti meghajtójára tippelek. Vagyis egy adó utolsó fázisainál (antenna és a cső között valahol)el tudom képzelni.

Laki Géza képe

Ha tovább gondolom,valami katonai radarnak is lehet valamije.Csak az a 10 mega nelenne. A gondom,hogy miért 10?  A honvédségi adó-vevőknek nincs közük a 10MHz.-hez.Legalábbis mikor még az R 105-öst gyártottuk.NEM TUDOM!!!!

NofreT képe

 

ezen a képen látok hasonló formájú nyílásokat (mint a foltok)

 

http://www.haditechnika.hu/Archivum/198303/P07%5C01.jpg

 

http://www.haditechnika.hu/Archivum/198303/P07%5C01.jpg

Nofre

Laki Géza képe

Ez "CSAK" egy aksi.Igaz,hogy nem autóba való,de mégis csak egy aksi,aminek a szerkezetét magyarázza a kép.

Urbán József képe

Szóval ez is félelmetesen közeli találat. No nem az akkumulátor, hiszen azt már az elején kilőttük. Hanem az, hogy bejött a "repülőgépi" alkalmazás...

NofreT, csak ámulok!

NofreT képe

Csak az akkukat nézegettem a guglin, meg talán melléírtam utána a cellát (miután ezt láttam), és megláttam a nyílásokat

 

Nofre

Urbán József képe

Teljesen mindegy, hogy hogyan, de ráakadtál egy kulcsszóra!

:-)

NofreT képe

 

A repülőgépeken elég sok anyagkönnyítő nyílás van, praktikusan  hasonló formával, de én már megyek és felkapok egy ejtőernyőt. Annak biztosan semmi köze sem lesz a feladványhoz. Ha mégis, akkor felterjesztem magam valami kiváló nyomkövető kitüntetésre :)

Nofre

Urbán József képe

Géza, ne add fel, mert profi módon közelítesz!

Laki Géza képe

Mivel nem ugrik be hogy mi a neve annak a "botnak"ami a gép orrába van beépítve,nem tudom még közelítőleg sem megfogalmazni a mondókámat.Azt tudom,hogy abban a botban van minden ami a repüléshez kell.(rádió,radar,navig.eszközök)Nyilván az adóhoz (vívő)van valami köze a dolognak.De hogy konkrét mi,és hogy hívják,azt nem tudom. Elnézést mindenkitől,FELADOM.

G7 képe

Legelőször egy oscillátor modulra,vagy valami vezérlőre tippeltem,mondjuk a régi mtv egyik adáslebonyolító helyiségéből,vagy a központi kapcsoló teremből

 

De ha már az akkumulátor a legközelebbi találat,akkor töltéstárolás felé gondolkodok.

Egy speciális kondenzátorra gondoltam,aztán feladtam.

 

 

Urbán József képe

Valószínűleg félreérthetted, mert NofreT ráérzésben éppenséggel nem az akkumulátor volt a lényeg, hanem a "repülőgép", és ezt neki meg is írtam.

Ne add még fel!

Urbán József képe

 

A szerkezetnek van egy bemenete és egy kimenete (amelyek egymással egyébként akár fel is cserélhetőek).

A bemenetre 10 MHz-es elektromos rezgés kerül, amely egy kvarcrezonátor segítségével 10 MHz-es ultrahanggá alakítódik át. A be- és kimenetek környezetében látható mechanikus állítási lehetőség a kvarcrezonátor beállítására szolgál.

A 10 MHz-es ultrahang elindul a maga belső pályáján (egy tömör bordázott magnéziumötvözetben), megtéve a csaknem 3,5 méteres szakaszt, majd egy ugyanolyan kvarckristály visszaalakítja elektromos rezgéssé, így lép ki a kütyüből. Eközben semmi egyéb nem történik, hacsak nem az,

hogy egy picit gyengül a jel.

A kérdés ezután már csak az, hogy vajon miért kell így megdolgoztatni azt a szerencsétlen 10 MHz-es rádióhullámot? Ez ugyanis ennek a szerkezetnek a főfunkciója.

 

Laki Géza képe

talán nem is repülőgép,inkább űrhajó.Valamikor egy gyerekműsorba volt valami hasonló eljárás,ahol a melegvíz előállítására volt valami hasonló megoldás,illetve ezt fejtegették.(nem külön vizmelegitőre gondolok,hanem összekötötték a kellemest a hasznossal,azaz a szükséges funkció mellékterméke volt a melegvíz)

Laki Géza képe

"A 10 MHz-es ultrahang elindul a maga belső pályáján (egy tömör bordázott magnéziumötvözetben), megtéve a csaknem 3,5 méteres szakaszt, majd egy ugyanolyan kvarckristály visszaalakítja elektromos rezgéssé, így lép ki a kütyüből. Eközben semmi egyéb nem történik, hacsak nem az,
hogy egy picit gyengül a jel."
De a kijövő gyengített jel a beadott jelhez viszonyítva fázisban eltérő.Talán ennek a két jelnek a fáziskülönbségét használják valahol,ezért kell "megsétáltatni" a 10 Megát. Ez a tippem!

Murena képe

Hi!

Szerintem ez a televiziozashoz szukseges kellek, de nem igazan gyari kiegeszito, de olyan ami epp a funkciojat epp betolti, lehetseges, hogy a gyenge antennajelet osztja ket reszre eseteleg, ha nem csak passziv alkatresz erositi, hogy elvezheto legyen a televiziozas...

szep darab az biztos, szeretnem a keszulekem tetejen latni :o)

Murena

Bent a melóhelyemen tanakodtunk egy kollégámmal és az lenne az újabb tippünk, hogy ez a késleltető művonal (mert ezt a funkcióját megadtad segítségül) talán arra szolgál hogy kiszűrjék a radar hasznos jelét a zajkörnyezetből. Láttam egyszer egy számológép-memóriát:

http://www.flickr.com/photos/64683169@N00/3817249127/

és valószínűleg a mi kis radiátorunk is a késleltetéses tárolás elvén dolgozik. Utána átlagolás egy más idejű jelmintával és a zaj máris nagyságrendekkel csökken. De mire idáig kispekuláltam, megfájdult a fejem az éjszakás műszakban :) .

 

Urbán József képe

Kedves Philips-freak!

Minden elsimerésem a tiéd, a megoldás egyszerűen tökéletes.

Tehát ez egy egy ultrahangos késleltető művonal (ultrasonic delay line, ультразвуковая линия задержки), amely egy bonyolult rezgés (információ) átmeneti tárolására szolgál.

Ez a konkrét példány egy szovjet gyártmányú vadászrepülőgép (60-as évek)  fedélzeti radarjában látta el a jelkésleltetés funkcióját.

A szakmához annyira nem értők kedvéért egy kis magyarázat:

A 40-50-60-as években, a számítógépek fejlődésének kezdetén, nagyon nagy gondot okozott az információ elektronikus formában történő tárolása. Márpedig ez még olyan egyszerű művelet elvégzéshez is feltétlenül szükséges, mint két egymást követően beérkező jel különbségének vagy összegének képezése. Kezdetben ezt a problémát a radarfejlesztők oldották meg, mégpedig úgy, hogy az elsőként beérkező jelet a második jel beérkezéséig késleltették, majd a két jelet „egymásra engedték”. A késleltető egység ily módon az átmeneti tároló szerepét látta el. Késleltetésre a technikai fejlettség akkori szintjén az volt az egyik kézenfekvő lehetőség, hogy a jelet olyan hosszúságú útra „kényszerítették”, melynek megtételéhez pontosan az adott időre volt szükség. Ám egy fénysebességgel száguldó elektromos jelet így késleltetni szinte lehetetlen, ezért mindenekelőtt ezt a sebességet le kellett lassítani. Az elektromos rezgéseket ehhez – a piezoelektromos hatás elvét felhasználva – mechanikus rezgésekké alakították, és az így előállított, azonos rezgésszámú ultrahangot egy tömör kristályos közegben gyakorlatilag a jóval alacsonyabb hangsebességgel vitték tovább néhány cm-rel vagy méterrel, elérvén a szükséges időkésleltetést. Az út végén hasonló módon visszaalakították a jelet, majd ezt dolgozták fel, illetve hasonlították össze az éppen ekkor befutó jellel.

Köszönöm szépen mindenkinek, aki foglalkozott a feladvánnyal, számomra nagy élmény volt!

U. József

 

NofreT képe

Gratulálok én is Philips-freak-nek! Tetszett a hozzáállása.
Az ember mindig tanul. Most épp azt a tananyagot ismételtem át, hogy mennyi mindent nem tudok :) (pedig ezt már nagyon tudom)

Csuby képe

Gratulálok a megoldáshoz én is Philips-freak-nak.

De nekem a Kedves Urbán Józsefhez lenne egy kérdésem:

Honnan a bánatból szerezted ezt az ultrahangos késleltető művonal tárolót. Ilyeneket az ember nem talál a nagypapa padlásán. :-))

Egyébként neked is gratulálok a feladványért. Bár én nem szóltam hozzá, de figyelemmel kisértem, és talán meg is értettem. :-))

Urbán József képe

Kedves Csuby, jót mosolyogtam a kérdéseden. Való igaz, ilyet nem lehet padláson találni, nekem a foglalkozásomból adódódan volt lehetőségem egy nagy selejtezésen ehhez (és még sok érdekes darabhoz) hozzájutni.

Üdv,

U. József

ez Brezsnyev elvtárs nagyotthalló készülékéhez az akkumulátor, Vagy Amudsen hótaposója/bal láb/, ill.goauld légycsapó. Biztos is!!

 

 

 

Basszus, és én erre nem gondoltam!