Mi ez? Szent István Nap jelképe/zászlaja


Forrás: 
Saját - rajzprogrammal készült .
Mi ez? Szent István Nap jelképe/zászlaja

"Mi ez?" feladvány volt.

 

Az 1992-ben megalkotott jelkép középpontjában a Magyar koronázási jogar motívuma áll, az alkotók szerint azért, mert a koronázási ékszerek közül ez az, amelyről biztosan tudjuk, hogy Szent István királyunk a kezében tartotta.

 

A jogart Gotha ki is találta - gratulálok -

de a jelkép/zászló nem ragadt meg bennetek, igaz, talán ha 3 alkalmat ért meg, mert a Horn-kormány - azt hiszem kormányzásuk második évében - végleg száműzte a Szent István Napról.


A kép saját alkotás, a jogar fotójával készült, az eredeti jelképen/zászlón a szürke rész is élesen ki van dolgozva, én csak szürkíteni tudtam. A magasság-szélesség arányt a mai nemzeti zászlónk alapján 1:2-ben készítettem, lehet hogy az eredeti arány 3:4 volt.

 

Én visszahoznám az ünnep jelképévé,

Hát Ti?

1992. augusztus 15-én mutatták be a jelképet A jelkép közelről augusztus 20-án a zászló mutatkozott be A zászló vonultatását ez a cikk örökíti meg

Mézes sütemény sütő szerkezet. De mik a piros csíkok? Hm?

Ez tényleg emlékezet a Mese mézes linzerre!

Milyen jó meglátás, nem is vettem észre, pedig nagyon szeretem (annál csak a Tere-fere félig mártott linzer volt nagyobb kedvenc).

 

De az eredeti tárgy jóval-jóval régebbi.

 

Maga az egész, a piros csíkokkal, az tényleg 1992, és ünnep.

Gotha képe

Sajnos le kell lőjem a megoldást, ez a tárgy a Magyar királyi jogar. A hegyikristály fejet két virágot formázó aranylemez fogja közre, amiket pántok fognak össze. Fölül egy mágikus csomót helyeztek el, ennek bajelhárító szerepet tulajdonítottak. A foglalatra, láncokra függesztett golyókat erősítettek, amik a csilingelésükkel a szellemeket tartották távol. A mogyorófa nyelet aranyozott ezüst filigrán díszítés fedi.

 

Jár a pont?

 

Bizony, a motívum a jogar, ha felülről nézzük. Igazából a király, ha a kezében tartotta, akkor láthatta így.

Gratulálok!

 

De ez a képnek csak a motívuma!

 

Mi a kép?

Gotha képe

nem teljesen világos hogy mit kérdezel, de lehet hogy csak én vagyok így vele. Most az Árpád sávos zászlóra gondolsz? A 92-es koronaünnepségekre?  vagy valami összefüggésre? Mert a "mi a kép" kérdésből nem derül ki számomra. Valami szójáték? Történelmi tény? Én itt elvesztem a fonalat...

Én már az elején elvesztettem a fonalat.

Így látta a király a jogart ha éppen felülről nézte. De egyik fele miért mézespuszedlire hasonlít, a másik szürke és hogy mennek át rajta a piros csíkok? rejtélyek ezek...

Gotha képe

Akkor nem vagyok egyedül. A jogar így néz ki felülről, így látta a király ha a lába közé vette :D valami okból. De az egyik fele 07:10 perc elvágással miért fekete-fehér? Azt biztos nem így látta, hacsak nem volt valami extrém szembetegsége.

 

Egyébiránt a kidolgozása csodaszép, a mai napig ámulatba ejt , és a mézes linzer végett kedvem lenne beleharapni :)

ÁDY képe

Nem vagy egyedül én se értem a kérdést!

Ráadásul a gyönyörű jogarunk egy kicsit kiesik a retróból is (1900-1999) :o)

Mint írtam, ez egy valami, ami a jogar motívumot tartalmazza, ilyen formában (félig eredetihez közelítő színben, félig szürkén, vörös-fehér sávokkal).

 

És 1992 az évszám, és ünnep a kategória!

 

Valószínűleg nem ilyen, 1:2 aránnyal, hanem 3:4 aránnyal - amire csak utólag gondoltam - lenne igaziból.

Szent István Nap jelképe/zászlaja (1992-1994[?])

 

Bocsi, ha nem volt jó feladványnak!

 

Szerintem kár, hogy nem vált a Szent István Nap igazi jelképévé, lám, Ti sem emlékeztetek rá.

:((

 

Lehet, hogy a kusza politikai-gazdasági helyzet nem kedvezett új jelképeknek?

 

Egyébként ha lesz alkalmam lemásolni, vagy lefotózni az eredeti cikket (1992, Népszabadság), amit találtam róla, fel fogom ide rakni második képnek.

Gotha képe

nem lett volna rossz feladvány, csak ez a zászló dolog bonyolította meg. Máskor is küldj ilyeneket, csak mint ahogy Ády is írta, 1900-1990 közti kategóriában, így sokkal jobban fog illeni az oldalra. Ezt a zászlót még sohasem láttam, sem élőben, sem képen, különben beugrott volna, nyilván.  Lehet azért mert nem olvasok népszabit :D

O.K.

 

Azt hittem, 1992 még retro, látok itt abból az időből tárgyakat.

 

A zászló látható volt végig az ünnepségen, az Országháztól a várba is felmasíroztak vele, Antall Jóska mellette adta beszédét.

 

Raktam fel cikket róla, a jobb olvashatóság miatt két képből raktam össze.

 

Akinek van esetleg képe róla, szívesen kicserélem arra, láttam a képen, egy kicsit megbonyolították a jelképből készült zászlót.