Ismeretlen rádió. Talán Orion?


Ismeretlen rádió. Talán Orion?

Már régóta gyűjteményemben van ez a készülék.

Hátlapja nincs, kinézetre Orion szerintem. Sem a készülék káváján, sem a skálán nincsen a márka feltűntetve.

Esetleg kisipari készülék?

Vagy sorozatgyártásra nem került darab?

3db. elektroncső van benne: ECL82 és 2db EBF89

Az egyik képen egy VTRGY Dália készülék van mellette, a méret összehasonlítás miatt.

A két gép egy szögletes Orion AR612 (még nem Pacsirta feliratos) tetején van:-)

 

Kép(48).jpg Kép(43).jpg Kép(42).jpg Kép(36).jpg
Laki Géza képe

...tudja csak,aki csinálta! Van ebben:VT.hangszóró,hálózati trafó,és KF.trafó. Ez ki van egészítve egy revolver h.váltóval,ami lehet Orion és Terta is. Majd az egész be van téve egy Orion dobozba. Ez így még el is menne,de a 2 db. EBF 89-el mit lehet kezdeni. Ezzel lett kialakítva a keverő? Tüzetes vizsgálódással ki lehet sakkozni a "működését"csak idő kell hozzá. Annyi biztos:Nagyon-nagyot akart alakítani a "gyártója"és ahogy elnézem -sikerült is neki.

Radios20 képe

Tisztelt Laki Úr!

Köszönöm a választ!

Érdekes a káva, öszevetettem a hasonló kinézetű olyan 1950 körül készített Orion rádiók kávájával, de mindnél kisebb, és keskenyebb is.

A skála is "egyedi", Skálavilágítás nincs, a skálán viszont fel vannak tüntetve a hullámváltó állásai. Maga a káva falának vékonysága miatt gondolom, hogy nem gyári. Hanem egy asztalos készíthette egy Orion káva mintájára. Érdekes még, hogy nincs külön furnér borítás. Teljes egészében rétegelt lemez, és az egyes darabok vannak szépen beforgatva és úgy összeenyvezve kávává. Érdekes, és ha házigyártmányú, akkor a készítőjét dícséri a sasszi minősége, mert nem alumínium, hanem olyasmi bevonatú mint a gyári gépeké. A hullámváltó gomb, szerintem pl. Orion 222-esé. A bekapcsoló/hangerő, és az állomáskereső gombokat nem tudom beazonosítani.

Még ennyit tudtam nagyhirtelen leírni a gépről.

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

Pedig volt hasonló Orion káva is. Arról mintázhatták, mert abba a "sorozatba" talán a legkisebb méretű volt,hengeralakú esztergált lába volt. Ez a 49 körül gyártott 330B volt. A skála üveg viszont ismerős,de nem tudok rájönni,hogy honnan. Remélem hétfőig többet tudok majd. Űdv:Géza

 

 

 

(Azt nem tudom,hogy mennyire van otthon a javításban,de én megpróbálnám. Biztos,hogy egy különös gép lenne)

Radios20 képe

A készülék működik. A szerkezet és a káva letakarításán kívül nem kellett hozzá nyúlnom. Működőképesen került hozzám.

A fentebb Ön által leírt gépre nagyon hasonlít, de még kisebb annál és keskenyebb is. Rádiófelújítás terén, én általában csak a kávát szoktam felújítani, politúrozás, lakkozás. furnérozás, enyvezés. Az asztalos munkát el tudom végezni, a készülék javítása az 49%.Volt nem egy olyan készülék amelyeknél nem tudtam rájönni a hibára, és egy idős gyűjtő ismerős keltette életre. Most tanulgatom a rádiószerelést.

De nagy álmom, hogy mind a külső mind a belső felújítást el tudjam magam végezni.

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

..este imélen megy az első "lecke"

Radios20 képe

Tisztelt Laki Úr!

 

Köszönöm a segítségét!

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

Tisztelt Radios20! Nov.26-án,13:36-kor igértem:                                                  

                                                                                                                                                                                                           "A skála üveg viszont ismerős,de nem tudok rájönni,hogy honnan. Remélem hétfőig többet tudok majd "  

Igaz,hogy azóta több hétfő is elmúlott,de tegnap sikerült a végére járnom: Az üveg eredeti, a gyár az 1951-ben gyártott "törpeszuper"néven ismert készülékeiben használta. Hogy az üvegen nem található típusszám vagy márka jelzés,az annak tudható be,hogy ezeket az üvegről egyszerűen eltüntették,"letörölték"        Üdvözlettel:Géza                            

Zalairádió képe

Géza tudnál tipusszámot, vagy Kádár oldalt mondani?

Laki Géza képe

A 222-es skálájáról van szó. A 221 nem jöhet számításba,annak más az "elosztása"

 

(Egyet tudok:ha megnézzük az üveg magasságát,az bőven a selyem közepe felett van. Ebből én arra következtetek,hogy igencsak "pici"doboza lehet a "csodamasinánknak" Így nem kizárt,hogy maga a doboz is maszek gyártás lehet)

Pont most kezdtem volna neki a sasszi elemzésének. De ha ez így a végleges álláspont,akkor már nem is érdemes foglalkoznom vele.

Zalairádió képe

Ez esetben csak ennek a két tipusnak az ilyen:

http://www.zalaszam.hu/cgi-bin/radio.cgi?sz=156

skálás változata lehet! Mert cirka 3 féle skálával készültek, pl. nemzeti színűben is.

Zalairádió képe

akkor viszont a méretből adódóan esetleg a 418 http://www.radiomuseum.org/r/orion_418a_418_a.html

doboz variácija, nullszériája, tanulmánya lehet.

Zalairádió képe

Fiatalok, lehet még ez a készülék az 519--915-ös sorozat export változata.

Formailag talán még a 332B is szóba jöhetne mint családtag, unokatestvér!

http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/0000807

http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wcatalid/0000818

Laki Géza képe

...lenne,ha akkor lett volna már noval csősorozat. De mivel még ez nem volt,így sem  a hazai,sem az export készülékeknél nem használhatták.(De a készüléknél már felsoroltam,hogy mi nem Orion alkatrész.)

Zalairádió képe

.... is gyártották ennek az ismeretlen rádiónak a dobozát, esetleg az eredeti sasszit?

Radios20 képe

Üdvözlöm!

A készülék kávályában nem találtam semmilyen dátum béllyegzést sajnos. A káván nincs külön furnér borítás, hanem rétegelt lemezből van hajlítva az egész, nem pedig két furnér lap között lévő fa lécekkel lett elérve a hajlított forma. Így a káva elég vékonynak mondható. Olyan 3mm körüli lehet a vastagsága. Még ennyit tudtam a káváról leírni.

 

 

Üdvözlettel; Radios20

Zalairádió képe

...köszönöm, én a logikai kapcsolat miatt Laki kollégától kérdeztem de úgy látom , nincs itt.

De biztosan mond majd valamit!

Laki Géza képe

Tehát: Az említett 519-es készüléket 52-ben,a 332B készüléket pedig 51-ben készítették.

 A kép alatt én már kifejtettem a véleményem. Továbbra is fentartom azon állításomat,miszerint ennek a gépnek sem az Orionhoz,sem a VT-hez semmi köze nincs.

(a készülékbe ECL végcső,és 2 db. EBF cső van. Akkor még noval csövek nem voltak. Az Orion,45 és 55 között a háború alatt megmentett csősorozatokat építette készülékeibe, esetenkén még vegyesen is. /6AQ5,UCH 21,EBL 21 csöveket tartalmazó sorozatokra gondolok/

Tekintettel, hogy az említett készülékben az említett csöveken kívül VT.hál. trafó,VT.KF. trafó valmint VT által gyártott Ba-Fe hangszóró van, így csak ismételni tudom,hogy ilyen készüléket sem az Orion,sem a VT. nem gyártott.

Zalairádió képe

Géza, én az ismeretlenre kérdeztem volna rá, ha nem ismerjük a gyártás időpontját, hogy tudjuk a csövezését?

Laki Géza képe

Kép(43).jpgGéza, én az ismeretlenre kérdeztem volna rá, ha nem ismerjük a gyártás időpontját, hogy tudjuk a csövezését?

 

Az igaz,hogy a gyártási időpontot nem ismerjük,de a csövezését igen! A képen ugyanis jól kivehető,hogy noval csöves a vevő.Jól látható továbbá a VT hangszórója,a VT.KF trafója és a VT. hálózati trafója is. Ezért mondtam,hogy ez nem gyári készülék. Ennélfogva a gyártási ideje sem határozható meg.

Zalairádió képe

"Van ebben:VT.hangszóró,hálózati trafó,és KF.trafó. Ez ki van egészítve egy revolver h.váltóval,ami lehet Orion és Terta is. Majd az egész be van téve egy Orion dobozba."

Akkor ki mondta azt , hogy ez egy Orion sasszi?

Ha meg nem az akkor miért hozzuk összefüggésbe a doboz korával.

Ha gyártási ideje nem határozható meg hogy határozható meg az erdeti csövezése?

Na de most akkor a doboz Orion.

Laki Géza képe

Ezt egy ember...
Laki Géza, 2009, november 25 - 20:53

...tudja csak,aki csinálta! Van ebben:VT.hangszóró,hálózati trafó,és KF.trafó. Ez ki van egészítve egy revolver h.váltóval,ami lehet Orion és Terta is. Majd az egész be van téve egy Orion dobozba. Ez így még el is menne,de a 2 db. EBF 89-el mit lehet kezdeni. Ezzel lett kialakítva a keverő? Tüzetes vizsgálódással ki lehet sakkozni a "működését"csak idő kell hozzá. Annyi biztos:Nagyon-nagyot akart alakítani a "gyártója"és ahogy elnézem -sikerült is neki.

Ezt én irtam nov.25-én,a kép alatti infó,valamint a képek megtekintése után,amit természetesen ma is fentartok. Ez egy "amatőr"készülék,ami minimum két gyár termékeiből készült.Mivel egyes alkatrészek megjelenését biztos időponthoz lehet kötni,így a komplett vevő elkészítésének idejét ha nem is, de a benne lévő alkatrészek alapján azt viszont meglehet állapítani,hogy mikor NEM készülhetett a vevő. Termszetesen kiváncsian várom az ORIONOSOK véleményét.

Laki Géza képe

phil_304a-04.jpg

 

 

....ahol ismerjük a készülék gyártási időpontját,és látjuk a nem odavaló csövezést is. Ezzel a csősorozattal a gyár nem adhatta ki a készüléket,mivel ezek a csövek évekkel később kerültek forgalomba. Ugyanis a képen látható,hogy az eredeti foglalatok helye belett "foltozva"és noval foglalatok lettek beépítve.Így értelemszerűen a csövek is már "idegenek".

Ha egy gyűjteményben lévő készüléknél csak a külcsin a lényeg, nem pedig annak teljes eredetisége,az már a gyűjtőre van bízva.

Hogy a csudába tud egy EBF89 keverőfokozatként működni? Még pentagridnek sem nevezhető, mert nem öt rácsa van, hanem összesen öt elektródája. Árnyékolórácsok nélkül a vett jel elhúzhatja az oszcillátort a beálított frekvenciáról. Furdal a kiváncsiság, nem láttam még ilyen megoldást.

Laki Géza képe

Meggondoltam magam! Nem szólok semmmmit!

Rendben, akkor én sem.

Zalairádió képe

Zalaegerszegen, vagyok. (amúgy :)

Laki Géza képe

 

Összegzés: A háború befejezésétől az eddig az időpontig gyártott készülékek négy nagy csoportra oszthatók. A legtöbb készüléket magába foglaló csoport az „U” sorozatú csövekkel épített vevőkészülékek. Ezek kapcsolását tekintve szinte teljesen megegyeznek egymással, főleg az áramellátásuk mikéntje lett módosítva a kor igényeinek megfelelően (Ismert tény, hogy a kistelepüléseken is csak az 5O-es évek második felében lett villamos áram).  A közölt kapcsolási rajzok segítségével bármely készüléktípus működése követhető. A második csoportba tartoznak az „E” sorozatú csövekkel készült vevők. Itt már a hálózati rész, illetve az áramellátás megoldódott. A transzformátor és a kétutas egyenirányító alkalmazásával, szinte minden eddig gyártott készülék egyforma, így bármelyik rajz, bármelyik készülékhez használható. A harmadik csoportba a telepes készülékek tartoznak, ahol csak a végerősítő csövek típusa változó. Mivel minden típusú végerősítőről van kapcsolási rajz, azok segítségével a telepes készülékek kapcsolása áttekinthető. S végül a negyedik csoport készülékei, amelyek „RIMLOCK” csövekkel készültek. A négyfajta csősorozattal készült vevőkészülékeken kívül készült ugyan néhány típusú vevőkészülék a „régi” jelöléssel készült csövekkel, de ezek a készülékek is igen hasonló kapcsolással készültek, csak a csövek jelölési módjában van eltérés, ilyen a 442 és a 443 típus is. Mindezekből megállapítható, hogy az 1945 és 1955 közötti időszakban fejlesztés nem volt, inkább a darabszám növelése volt a cél. Az alábbiakban a készülékek gyártásának évjárat szerinti időpontja olvasható:

1945.......... 511
1946.......... 844
1947.......... 766, 844G, 848U, 845G, 846G, 849G, 888
1948.......... 300B, 309, 320, 339, 449, 449G, 779, 811, 944B
1949.......... 323, 323U, 330, 440, 440B, 450M (Iskola)
1950.......... 115/A, 115/B, 221, 313, 313B, 313L, 320B, 324, 325, 331, 441, 443G, 550B, 551B
1951.......... 222, 332, 332B, 442, 881
1952.......... 227A, 227U, 333, 333B, 418A, 443, 443U, 519B, 519TA, 711AT, 711UT, 812AT, 882, 883, 915B, A 814, TA 117, TA 218, TA 915, TB 915,TU 117
1953.......... 216A, 228A, 228U, 239A, 429UT, 520B, B 025, TU 924
1954.......... 217B, 420A, 420U, 520A, 520AG
1955.......... 320A, 820A

 

 

Az eddig ismertetett készülékeket a gyár 1945 és 1955 közötti időszakban gyártotta. A következő évtől viszont a gyár már megkezdi a modern, noval-csövekkel készült vevőkészülékek gyártását.

Zalairádió képe

" A kép alatt én már kifejtettem a véleményem. Továbbra is fentartom azon állításomat,miszerint ennek a gépnek sem az Orionhoz,sem a VT-hez semmi köze nincs."

Fenntartom azon véleményemet, hogy a doboz és vélhetően a skála is 100%ig Orion.

Saját kádári jegyzeteim szerint:

http://www.zalaszam.hu/radio/mikor.html

Elidítottam egy keresést egy Orion szakértő társaság felé, addig is türelmet kérek amig nem jön elő konkrét utalás a találgatások helyett.

Zalairádió képe

A rádió doboza egy  Orion 418A, vagy annak "labor" kisérleti változata

Skála: Orion 221 vagy 222 skálája,

Belül: egyveleg, ismeretlen sasszival (egyenlőre ismeretlen!).

Laki Géza képe

"Elidítottam egy keresést egy Orion szakértő társaság felé, addig is türelmet kérek amig nem jön elő konkrét utalás a találgatások helyett."

 

1. Orion 418A, vagy annak "labor" kisérleti változata

2. 221 vagy 222

3. egyveleg, ismeretlen sasszival

 

Ezekszerint a három kérdésből a kettő vagy már nem a találgatások kategóriája.Ezek konkrét utalások??

Zalairádió képe

azt hiszem lezárható, a sasszi nem annyira lényeges.

Mi a véleményed ( de csak röviden, nem szakdolgozat szinten :)  ?

Laki Géza képe

Csak annyi: Más szemmel látja a dolgokat egy gyűjtő,és más szemmel egy szakember. A kettő,sohasem fog találkozni.

 

Zalairádió képe

azért a szakember mindig szakember marad!

Laki Géza képe

a "szakemberre" szükség is van. Legalább is addig,míg a honlapokon hasonlók olvashatók:

 

 „A VT (Vadásztölténygyár) 1955-ben az Oriontól átvett rádiókkal kezdte meg a készülékgyártást, majd hamarosan a legnagyobb magyar elektronikai üzemmé fejlesztették”

 

Szerencsére már több hasonló elírás javítására sikerült a "tulajt"rábírni,aminek örülök. Ha nem sikerül,és kötik az ebet a karóhoz, akkor marad a már említett saját jegyzet, ahol szépen-csendben megmarad az utókornak.

 

 

 

 

 

 

 

Zalairádió képe

erre valahogy rá kéne huzni: a cipész maradjon a kaptafánál!

Laki Géza képe

ott fogok maradni. De mivel már a friss hozzászólásoknál Karácsonyi hangulat van kialakulóban,így én is mindenkinek: Kellemes Karácsonyt Kívánok!

Zalairádió képe

rád gondoltam , hanem akiket emlegettél, a hibás adatok forrás kutjaira :)

Félreértettél :(

Radios20 képe

Kellemes Ünnepeket, és "retro" tárgyakban gazdag újesztendőt mindenkinek!

 

Üdvözlettel; Radios20

Zalairádió képe

A sasszi természetesen nagyon fontos egy rádióban, de jelen alapkérdés szempontjából az előzmények alapján lényegtelen részlet...............