Az úttörőváros megnyitójának meghívója


zanka_01.jpg

A családi archívumba leltem rá a Balatoni Úttörőváros ünnepélyes átadására szóló hibátlan meghívójára.

Eddig nem is lenne gond, de a talált információk szerint az átadás Kádár János jelenlétével épp 4 évvel azelőtt 1971-ben történt meg. Ha valaki tudja mi lehet az oka szívesen várom ötleteit. De megoszthatjátok az élményeiteket is itt a zánkai nyaralásaitokról.

 

A boríték, stílusos bélyeggel.


 

 

 

A meghívó, dombornyomott rézlapopcskával. (Terevezte: Gecsei Gyula)


 

 

 

Az úttörőváros tőrténete:

1962-től, a kezdeti úttörőpark létesítésének terve az idők folyamán úttörőváros-koncepcióvá növekedett. 1968 őszétől került sor a Zánka és Balatonakali községek közötti Ság-puszta tereprendezésére és az infrastruktúra kiépítésére. 1969. augusztus 15-én helyezték el a jövendő "város" 90 kg-os suttői márványtömb alapkövét. Az építési munkák irányításával Mayer Antal mérnököt bízták meg, míg a generáltervezést az Általános Épülettervező Vállalat, a kivitelezési munkákat a Zalai Építőipari Vállalat végezte 17 vállalat és szövetkezet bevonásával. 1969-től önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is részt vettek a munkában.

 

Az úttörőváros hivatalos átadásra 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost. Az 1970-es évek végére Csillebérc a felnőtt-, Zánka pedig a gyermek-tisztségviselők képzésének központi módszertani bázisává vált. Az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás, azon belül a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem valamint a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése vált jelentőssé. A nyári üdülő és szaktáborok mellett Zánka országos és nemzetközi rendezvényeknek, versenyeknek valamint nemzetközi táboroknak adott otthont.

 

 

Az 1989/90-es évek fordulóján, a társadalmi és politikai rendszerváltás idején, az állami tulajdonú, "nemzeti gyermekintézmény" válságos időket élt át. Ezt a kritikus periódust gyakori névváltoztatások jellemezték, míg végül a Balaton északi partján fekvő egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt és 1996. szeptember 1-től Zárkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaságként szolgálja a magyar gyermek- és ifjúsági turizmus, oktatás és sport ügyét. Szöveg forrás: museum.hu

 

Itt több képet találsz még a Balatoni Úttörőtáborról: egykor.hu Zánka

 

 

kiskun képe

Képzeljétek,vettem 2 db BEAG Erősítőt,és mind a kettő egykoron itt szolgált.Az egyik alján rajta is van a "Balatoni úttörőváros" embléma.

NGA képe

Itt irnak róla, lehet ez segit a megoldásban:

 

1975. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon Kádár János az MSZMP KB első titkára adta át a gyerekeknek Közép-Európa legnagyobb Úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost.
Az épülő várost fokozatosan vették birtokukba a gyerekek. Már az első létesítmények elkészülte után Zánka 1971. július 5-én megnyitotta kapuit az úttörők előtt. 1972 októberétől megkezdődött az iskolai tananyag feldolgozásával egybekötött tanév közbeni úttörő őrsvezető, rajtitkár, később gyermek-tisztségviselő képzés.

 

http://old.hirado.hu/akadalymentes/index.php?t=2&hirID=219219&id=195&off...

71.V.25 keddre, 75.V.25 vasárnapra esett. Tehát az utóbbi, mivel a gyermeknap vasárnap.

Morvay László képe

Kedves Ády!

 

Nekem a zánkai úttörővárosról legalább 8 db különböző szines képeslapom van. Szivesen felajánlanám Önnek valamilyen formában hogy kiegészitse a blogot. Ha igényt tartana rá kérem irja meg hogy hova töltsem fel! És Ön átrakhatná a blogjába! Retronómos üdvözletem:Morvay László

ÁDY képe

Kedves Morvay úr!

 

Köszönöm a felajánlást, de mint a blog alján olvasható a többi képet a társoldalunkon az egykor. hu oldalán gyűjtöm!