Anyák napi köszöntő


Forrás: 
Gumicsizma
Anyák napi köszöntő

A párt nagy gondal megirt köszöntője ami szerintem nem az alkalomhoz illő.

NofreT képe

 

Úgy tűnik, ez az ál-irat (szerintem az) a retronómról került át a gumicsizmára, vagy pedig körbejár.

itt a retronomon:

http://retronom.hu/node/2320

2006-ban. Érdekes történelem.

Szerintem nem volt "Napsugár Áruház" Budapesten

Nofre

leguan képe

Bizony, nem volt budapesti Napsugár Áruház Rt.

 

És nem volt Kereskedelmi Iparbank Rt.  sem (ahol az állítólagos áruház számláit vezették). Akkori bankjaink: Magyar Nemzeti Bank, Beruházási Bank, Magyar Külkereskedelmi Bank, Országos Szövetkezeti Hitelintézet,  Országos Takarékpénztár, Pénzintézeti Központ.

NofreT képe

szomorú dolog lesz, ha átmegy ez az oldal gumicsizma2-be.

Nofre

admin képe

Mi is szomorúak vagyunk, ha ilyen célzásokat használsz. De 20000:2 elég jó arány fake ellen. Persze, ha ez is az. Mert, ha nem 20000:1!

 

 

 

NofreT képe

Jogodban áll kitörölni a hozzászólásomat!

Nofre

NofreT képe

ez hamisítvány („fake”)

Nofre

Urbán József képe

Kedves Nofre, tudom, hogy vannak gyanús körülmények, de én azért óvatosabb lennék ebben az esetben is. Ezt a dokumentumot letöltöttem egy másik helyről, ahol jobb felbontásban vizsgálható.

Ha csupán a gépelt szöveget és az aláírásokat nézzük, akkor nehéz hamisításra utaló nyomokat találni. Az írógép, illetve gépelt betűlk típusa megfelel az ötvenes években használtosaknak, tehát valószínű, hogy ilyen gépen készült. Az aláírások eredetisége is nehezen vonható kétségbe: nem egy személytől származnak, töltőtollal készültek, és a grafológiai jegyek is megfelelnek a korhoz társítható személyiségtípusoknak. A gépelt szöveg stílusa, szóhasználata és helyesírása szintén korhű.

Az egyetlen probléma a fejléc bal felső részével van, ami valóban ellentmondásos. Ilyen nevű áruházak léteztek, ilyen nevű bankok is, legfeljebb nem így együtt és Budapesten, a Luxus Áruház címén. A telefonszám és a bakszámlaszám sem gyanús,  tipográfiailag is megfelel a kornak. Ebből azonban én nem jelenteném ki, hogy maga a tartalmi rész hamisítvány. Legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy a fejlécnek ez a része lett összemontírozva valamilyen oknál fogva.

Könnyen lehet, hogy egy korabeli nyomdai poénról van szó, mert - lévén némi ismeretem erről a területről - ez nagyon is elképzelhető volt akkor (is). Magam részéről ezt tartom valószínűnek.

NofreT képe

A formáról:
Az a helyzet, hogy van ilyen betűtípus, ami a régi írógép leütéseit imitálja. Talán még online-szerkesztési lehetőség is van, most nem keresek rá. A továbbiakban nem akarok tippeket adni senkinek, hogy hogyan lehet ilyet előállítani, az aláírásokkal bezárólag. Mert olyan online-móka is létezik, ahol a saját fotódat illesztheted egy régi vagy mai újság címoldalára, és nagyon úgy néz ki, mintha, pedig nem.. Ezek a vicc, poén kategória, gumicsizma tartalom. (gondolom ismered azt az oldalt)
Ami a tartalmát illeti, nekem nem életszerű.
Amennyiben mégis korabeli poén lenne (nem sok esélyt látok rá), akkor azt fel kellene tüntetni. De a 2006-os feltöltésnél is olyan hozzászólások vannak, amiből az derül ki hogy az olvasók valósnak hiszik.
Ez pedig már szándékos félrevezetés.

Nofre

Urbán József képe

Olyan dokumentumról, ami eredeti példányban nincs a kezemben, nyilván nem jelenthetem ki 100%-ot megközelítő bizonyossággal, hogy az eredeti. De a hamisítvány esetében is hasonlóan óvatos vagyok.

Mindazokat a hamisítási elehetőségeket, melyeket említettél, ismerem. természetesen lehet a gépírást is hamisítani, főleg így, elektronikus felületen. Ezért most beillesztek ide egy 100%-osan eredeti 1952-es évjáratú gépelt szövegrészletet:

Gépelt szöveg - 1952

Ha megnézed a két írást, elég nagy hasonlóságot láthatsz. Egyedül az gyanús egy kicsit, hogy az anyák napi szövegben nincs betűmaszatolódás, ami persze jelentheti azt is, hogy előtte szépen kitisztították a betűket. Következetesen nincs hosszú í és ű, ellenben van hosszú ő, ami az esetleges hamisító profizmusára utal.

A tartalom pedig erősen életszerű, sok hasonló szöveg származik ebből a korból. Még a jóval későbbiből is. Akár a saját magam által ide feltett egyik dokumentumot is említhetném példaként.

A legtisztább dolog az lenne, ha azok, akik feltették, megszólalnának.

NofreT képe

akkor mi van a fejlécen látható adatokkal?
Hol van egy forrás pl. arra, hogy Napsugár Áruház volt a Luxus áruház neve? (mert a cím egyezik)

Nofre

ÁDY képe

én el tudom képzelni, hogy egy pár évig ez volt a neve!

 

Pl: a Kálvin téri Áruház

-volt Calvin téri Áruház

-volt Fenyves Áruház

-volt Szabadság Áruház

 

Feribá

Nekem az tűnt fel, hogy az aláírások nem színesek! /kékek/ És ennyi idő alatt a papir is besárgul. Ez poénkép lehet!

Zolejj képe

 

Nem szeretném ha az oldalt az ilyen kamu papírok miatt a gumicsizmához hasonlítanánk, nem ezzel a céllal tettem fel hanem a tartalma miatt gondoltam nagyon furcsa, Szerintetek ha egy másik oldalon találok valami érdekes dolgot amit gondolom hogy megosztok veletek az rossz ? vagy csak ne írjam oda hogy honnan van.