Ajánló

Glimm izzó (orosz )


Glimm izzó (orosz )

Remélem jól tudom, és ez glimm lámpa. Valamikor régen lomtalanításkor guberáltam.

 

(...közben utánanéztem, mi is ez a ködfénykisülés-jelenség:)

 

- Ködfénykisülés

.."Igen kis nyomású levegőben, adott gyújtófeszültségen lép fel a ködfénykisülés, más néven parázsfénykisülés vagy glimmkisülés. Ködfénykisülés esetén az elektródköz bizonyos tartományai sötétek, nagyobb részén azonban rózsaszínű fény, az úgynevezett pozitív oszlop látható. A fényt a lavinajelenség során végbe menő ütközések során gerjesztett gázmolekulák kisebb energiaszintű állapotba történő visszatérésükkor kisugárzott fénye okozza.

Ezt a kisülési fajtát használják ki például a parázsfénylámpák vagy glimmlámpák, amelyek kis fogyasztású jelzőlámpákként, egyenirányítóként és feszültségstabilizátorként, vagy feszültségkorlátozóként is felhasználhatók. A parázsfénylámpa gyújtófeszültsége alatti feszültségen működő villamos berendezés üzemét az azzal párhuzamosan kapcsolt parázsfénylámpa csaknem tökéletes szigetelő tulajdonsága miatt nem befolyásolja. A berendezés kikapcsolásakor azonban annak induktivitásán fellépő feszültségcsúcs kialakulását begyújtásával, felvillanásával, tehát időleges áramvezetésével megakadályozza..."


Forrás: http://vili.pmmf.hu/jegyzet/elektrom/emt_1_20.htm

izzo1.jpg

Gyerekkoromban sokszor láttam ilyen izzóval szerelt talán "éjjelilámpának "nevezendő lámpát a lengyelpiacon. És kb egy éve találtam a bolhapiacon egy vadonat új ilyen égőt , még az eredeti hullámpapíros csomagolásban volt (szintén orosz ) . De egy villanyszerelési boltban is láttam kb fél éve ,de az nem orosz gyártmány volt . Ott többféle alakzatú belsővel szereltek is voltak pl :róka ,macska és láng .

Szia, tudnál esetleg segííteni, hogy melyik boltban találhatok rókás vagy macskás ilyen izzót.

Segítségetedet előre is köszönöm

Szia ! Sajnos már nem tudok segíteni  több mint fél éve megkeresett egy fórumtárs hogy mondjam meg nekik a bolt címét . Megígértem hogy   ha arra járok beugrom és megkérdezem mit tudnak  beszerezni és az árakat is . A válasz az volt hogy ezek  már kínai gyártmányok és csak kereszt alakú belsővel tudnak  beszerezni és M 14 menettel . (Ezt viszik a parókiákba a papok ) A többi figurát nem hozza be az importőr mert nincs rá kereslet .

Szív , róka, macska ,láng és kereszt  alakúak voltak  valamikor a boltban .De bármelyik  villanyszerelési boltban  beszerezhető   volt ahol  izzókat is árultak

Burns képe

Amikor legközelebb hazaugrom édesanyámhoz el is hozom. A párom mennyire fog majd örülni és biztosan azt fogja mondani: na, már megint egy lommal több lett! :D