Vadásztölténygyár Strand B-3100


Forrás: 
Internet
Vadásztölténygyár Strand B-3100

Tinédzserkorom nagy kedvence volt ez a kis táskarádió. (1967) Két hullámsávos volt: közép és rövidhullámon üzemelt. Nagyon jól vette középhullámon a Luxemburg rádiót és rövidhullámon pedig a Szabad Európa Rádiót. Egszer tönkretettem a végtranzisztorokat mert próbálgattam hozzá egy kibontott tv hangszórót. A Gelka szervízben kicserélték (AC 177-178 ha jól emlékszem), utána szebben szólt a kis masina. Ráérős óráimban karomon a rádióval, antennáját kihúzva sétálgattam a Szent István körút járdáin a Tinédzserpartit hallgatva. Ma már szégyellnék az utcán így végigmenni! A készülék további sorsáról túl sok jót nem mondhatok: eluntam és meggondolatlanul szétszedtem.

Laki Géza képe

A fenti képen látható B 3100-as STRAND táskarádió ikertestvére,a FECSKE.

A két készülék kapcsolástechnikailag teljesen azonos, mindkettő két darab laposelemmel működik. Ez utóbbi egy 40x20-centiméteres dobozba lett beépítve, így asztali készülékként lett forgalmazva. A vevő B 3110-es típusszámmal,FECSKE néven lett ismert.

 

vt_fecske- 01.jpg

 

(A kép, R.Nagy József rádiós honlapjáról való)

Tisztelt Laki Géza!

Köszönöm szépen az értékes kiegészítést! A "Fecske" rádióra én is emlékszem. Csakugyan a két készülék azonos "ívású" volt.

Feribá

...mintha én írtam volna! Ilyen volt az első rádióm és én is "kihúzott antennával sétálgattam" Szombathelyen ordíttatva a SZER-t, pedig azért vittek el embereket! /Hetvenes évek!!/ A Teenager party műsorokra mindig új elemet tettem bele, hogy jól szóljon.

Én is próbálkoztam külső hangszóróval és ennek a sorsa is az lett, hogy

az öcsém szétszedte, míg katona voltam!

Nagyon sok jó emlékem fűződik hozzá, van vele képem, ha előkerül felteszem, ugyanis mindenhova vittem magammal.

Köszönet a képért!