FAÜ 20-as busztábla


Forrás: 
magángyűjtemény
FAÜ 20-as busztábla

FAÜ (Fővárosi Autóbuszüzem) busztábla. A tábla az 1960-as évek vége felé készülhetett.

Morvay László képe

Nagyon értékes ez a tábla! Én mint gyerek a hatvanas években nagyon sokat utaztam ezen a járaton,párhuzamosan járt a 30-assal de más volt az útvonal. Amig nem volt meg az aluljáró az Angyalföldi vasútállomás alatt addig a Mauthner Sándor-és Szabadságharcosok Útja -(ma Szent László út,ill.Berlini u), levő sorompónál haladt át a járat.Gondolom ez a tábla nem műanyagból hanem farostlemezből készült és ráfestették a betűket.

Nagyon vigyázzon rá mert nagyon értékes! Talán a FAÜ-nél dolgozott?

mtd képe

Bizony-bizony, ez még faroslemezből készült, és sablonnal lettek ráfújva a betűk-számok! A másik oldala pedig garázsmenetes (Garázsmenet Mező garázs). A járat vonala 1961. július 3-án változott, a táblán láthatóra, ekkortól járt a busz a Mautner Sándor utca helyett a Reitter Ferenc utcán keresztül. A vonal többi része megegyezett onnantól (Balzsam u. - sorompó - Szabadságharcosok útja). A következő változás 1964-ben érte a vonalat, mikor is a 20A vette át a szerepét ezen a szakaszon, innentől a 30-assal egyező útvonalon haladt a 20-as (Reitter F. u. - Dolmány u. - Béke u. - Lebstück M. u.).
Koromnál fogva, sosem dolgozhattam a FAÜ-nél, hisz fele annyi idős sem vagyok, mint a tábla, mely két másik társával került hozzám (12, 59Y). Két hetes munkával sikerült ilyen állapotba hozni, minthogy hat másik festékréteg volt rajta (abból négy réteg másik járat volt). Már csak le kéne lakkozni, mert kényes rajta a festékréteg. Szóval, vigyázok rá :) Arra esetleg még emlékszik, milyen típusú buszok jártak akkor a vonalon? (sejtésem szerint Ikarus 60-as, esetleg 620-as).