Achát gázfűtőkészülék


Forrás: 
saját tulajdon
Achát gázfűtőkészülék
vegyes retrók_0002.jpg
teslaeltos képe

Na igen a gázzabáló utcátfűtő készülék.........

Morvay László képe

Ez egy univerzális gázkészülék volt. Ugyanis mint olvasható városi,vezetékes földgáz,és palackos gázzal is üzemeltethető volt. Az 1970-es évek elején kezdték az átállitást Budapesten a városi gázról a földgázra.

Addig még müködött az óbudai gázgyár is amig szükség volt a városi gázra,amit szén elégetéséből nyertek melléktermékként koksz,és kátrány keletkezett. Fütőértéke kisebb volt mint a földgázé,de veszélyesebb volt mint a földgáz mert jóval több volt a szénmonoxid tartalom. Akkoriban még a gáztüzhelyek nagyobb része nem biztonsági tüzhely volt.A parapet konvektorok hatásfoka jóval kisebb mint a kéményeseké mivel az a kéményt és a falat is melegitette,és jó kémény esetén biztonságos volt. A parepetnél is fennállt a veszély hogy egy nagyobb huzat visszafelé fujja az égésterméket. De a mai modern készülékek amennyiben visszaáramlik az égéstermék lezárják a gázbeáramlást. Ez a konvektor gázpalackról is müködött ahol nem volt vezetékes gáz. Egyébként a teljes átállás Budapesten városi gázról földgázra 1980-ban fejeződött be,az óbudai gázgyár 1984-ben zárt be,akkor fejezte be müködését. Ma műemlék.

Tiszteletem  László !

Olvasom  hogy parapetes készüléknél a huzat visszafelé fújja az égésterméket . Kérdésem az lenne hogy  ott mi történik azon kívül hogy kialtatja a készüléket  és az max kb 15 másodperc után letiltja a gázáramlást ?Na puf neki hát újragyújtom ,de legalább nem fúlad meg senki . Viszont a kéményes verziós készülékek amik eleve az égéshez szükséges oxigént a helyiségből kapják és a készülék és a kémény közé be van építve egy úgynevezett deflektor .Ami arra hivatott hogy a kéményből visszaáramló égésterméket  ne engedje be a készülékbe (nehogy kialtassa)hanem a terelőkúpjával szétoszlatja  a helyiségben  (ilyenek pl régebbi gyártású  kéményes vízmelegítők a kéményes  gázkazánok, és a kéményes konvektorok is ).Itt viszont ha visszaáramlás van akkor megtörténhet a baj !Tehát ez sokkal veszélyesebb mint a parapetes készülék ,ami eleve a külső légtér levegőjét használja az égéshez és az égéstermék oda is áramlik ki . Az hogy működik a készülék mind három fajta gázzal nehogy megtévesszen valakit . EZ CSAK ÁTSZABÁLYOZÁS UTÁN LEHETSÉGES  amit szakemberre kell bízni  !

Elnézést kioktató stílusomért  sajnos szakmai ártalom .

Morvay László képe

Tisztelt patkopeti!

Látom ért hozzá,biztos gázszerelő! Nos az én lakásomban van mindkét verziós konvektor! Igenám de az enyémnek ami a fürdőszobában van annak külső aluminium kéménye van,a héra átfolyóssal együtt van bekötve!

A baj a régi pesti bérházaknál van ahol a régi tégla kéményekbe vezették a gázkonvektorok kéményeit! Az ilyen bekötés már tilos! Amig pesten laktam a házban két lakótárs belülre tette a konvektort az ablak alól,mondván,igy jobban befüti a lakást. A kémény amibe több átfolyós vizmelegitő is be volt kötve,beton kémény volt,ami ellen nem emelt kifogást a gázmüvek,viszont ezeket a kéményes konvektorokat leszereltette,és vissza kellett rakniuk az ablak alá! Kérem irja meg,hogy a parapetesnél kb.hány % hő megy ki a szabadba? Kb.Mennyi a hatásfoka a parapetnek és mennyi a kéményes konvektoroknak?

Köszönettel BUÉK! Morvay

Üdv László !

Igen gázszerelő a szakmám . Nagy hülyeséget nem akarok mondani a kérdésére , de ha jól emlékszem 64% a parapetes hatásfoka 68-72% a kéményesé .Ezt viszont nem kell kézpénznek venni már nem emlékszem rá pontosan . Kb 12 éve nem űzöm a szakmát átnyergeltem máshová . A gázművek nem csak azért szereltethette vissza a konvektorokat mert a tervezésben nem igy szerepel .Hanem mert talán a kémény nem volt bélelt pl az akkori  azbeszt cement vagy alumínium csővel ,mai rozsdamentes csővel  , illetve nem volt engedélyeztetve és átadva a kéményeseknek .Az ablak alá szerelt konvektor és radiátorok képeznek egyfajta hőfüggönyt ami az ablak felől nem engedik meg a hideg  bejutását  az üvegen keresztül .Ez viszont azt az érzetet kelti hogy az ablaktól távolabb szerelt  készülék jobban fűt . Ez  nem így van !Gondoljunk csak bele  a készülék sem itt sem ott nem fűt többet  illetve jobban ,az adott helyiség  határozza meg  mekkora hőenergiára van szüksége . Ezt nem tudom más példával illusztrálni pl egy autónak mindegy hogy jobbra vagy balra kell menni  a motor ugyan annyit fog fogyasztani  . Sajnos az ilyen és hasonló kérdések végett is hagytam abba a szakmát .  Mikor a megrendelőm  állítja hogy most jobban fűt a konvektor 4 es re csavarva mint annak előtte . És az úristennek sem tudom neki megmagyarázni hogy a "nagy " láng nagyságához nem nyúltam   ,csak az őrláng fúvókát takarítottam ki . Akkor is állítsam vissza  mert igy sokat eszik . Vagy  most ha tekerem az állító gombot most 3 on gyújt be  és nem 2 en mint annak előtte .És hiába magyarázom  hogy most melegebb van a szobában és azért gyújt 3 on . Hisz a  nagy "állító" gombal nem a láng nagyságát lehet állítani , hanem a konvektor  helyiség hőmérséklet  termosztátját lehet nagyobb értékre illetve hőfokra állítani  .Vagy még egy példa kihívtak mert kicsik a tűzhely lángjai nem fő rajta az étel  . Beállítom és két nap múlva újra hívnak hogy most sem jó mert most sokkal jobban forr az étel ,előtte nem ilyen volt .Akkor minek hívott ha az előtte lévő állapot jó volt .Stb-stb .Pesze mind ezt garancia munkában .

Kalmopirin képe

Ami azt illeti eléggé elterjedt készülék ez. A mi lakásunkban mindjárt 3 is van ilyen.

Az előnye az, hogy 1 - 10 között állítható, így sikerült télen meleget is csinálni és még-sem volt túl sok (18-20e) a gázszámla havonta. Ismerek olyat aki általányban nyáron is hasonló összeget fizet. És nem "kacsalábon forgó vár" amit fűt, hanem egy kisebb családi ház. Mienk lakás meg 42 négyzetméter :)

 

Tapasztalom, hogy nincs olyan oldal ahol valaki ne publikálna "nagy okosság"-okat.

Ilyenkor igyekszem az ő stílusában (a szintjéhez mérten) válaszolni:

 

A konvektor előtt van egy golyóscsap, na ezt kell elzárni!

 

 

--

Kalmopirin

teslaeltos képe

64% a parapetes hatásfoka 68-72% a kéményesé

 

Azért ezek a számok igen durvák a 110%-os hatásfokú nemrég beépített kondenzációs kazánomhoz képest!!

 

Többek közt ezért is cseréltem le ezt a gázzabáló hulladékot!

Üdv !

Ez is egy nagy humbuk a forgalmazók részéről ,110% . Ezek szerint te vettél nem is egy örökmozgót hanem ettől jobbat .Olyan szerkezet (gázkészülék ) ma sincs amiben a felhasznált energiától100% + 10%-al többet nyerhetnénk .A legjobb gázkészülékek 94-97 %hatásfokúak  ,és ez valós lehet .  Hisz ezekből a készülékekből a füstgázt is egy ventilátor szívja ki  ,mert  garvitációs elven nem alakuk ki bennük huzat, ami kiáramoltassa a füstgázt,ami szinte hideg  .De térjünk vissza a fég konvektorokhoz  a maguk idejében  azért ezek egy megbízható " elfogadható"  készülékek voltak .A mai gázkészülékek  nagyságrendel  jobbak , de sajnos a javítást  csak márkaszervízesre szabad bízni . Ahhoz "álltalános gázszerelő "  már kevés .

Vagy a szám nem stimmel, vagy ez egy nagyon-nagyon veszélyes készülék,

hiszen közel 70 éve tudjuk, ha a bevitt energiánál több szabadul fel, az

borzalmas következményekkel (is) járhat.

Remélem, hogy csak a "marketing-ördög" téveszt meg, hiszen ha úgy kell értelmezni, hogy a hagyományos készülékhez képest 110%, az valójában

azt jelenti, hogy az eddigi 70 - az most 77%.

Mivel ez egy retro-oldal, nem tudom megállni: a 70-es években annyiféle autós fogyasztáscsökkentő kütyüt reklámoztak, árultak, hogy 4-5 db beépítése esetén már termeltük volna a benzint.

Morvay László képe

Igazán nagy örömmel tölt el,hogy ez a gázkonvektor ilyen nagy érdeklődésre tart számot a retronómosok között! Ezért felrakom a hátoldalát is! Köszönöm a hozzászólásokat,és az egy fizikai törvény,hogy 100%-os hatásfokkal semmiféle eszköz nem müködik! Természetesen arra törekszenek,hogy a lehető legjobb hatásfokot érjenek el,de elérni nem, csak megközeliteni lehet a 100%-ot! Ugyanis az maga lenne a tökéletesség,és az tény,hogy az ember nem tökéletes,és az sem lehet az amit előállit!