Video2000 Képmagnetofon


Forrás: 
http://www.retrothing.com/2006/05/video_2000_the_.html
Video2000 Képmagnetofon

Video2000 mi lett vele? Nem érte meg a 2000-et. De most 2000-nél többet ér (még 10 ezerért is kapni) A "VHS/ßeta8 háború" áldozata lett?

Ki tudja? Bár a maga idejében nem lehetett rossz.

:)

laci1969 képe

Sajnos kihalt rendszer,pedig jól átgondolt masinák voltak.1 kazettára 2x4 Lp-ben 2x8 óra műsort rögzitett.A licenc áldozata lett.10 ezerért érdekelne engem is egy jó állapotú példány ;).

oldtimer képe

Szia Laci! Ment az email a 4db. készülék linkjéről ;)

1-et csak sikerül venni.

A kazettákkal van bajban az embör! (csak lesz hozzá)

üdv.: oldtimer

rákos zsolt képe

ahimotu  Azt hiszem ez a rendszer rögtön kihalt pár évvel a gyártása után .

A Philips találta ki(jó ötlet volt a megfordítható kazetta), ő és a német csatlósa: a Grundig is gyártotta.Később a csatát  a JVC féle VHS rendszer nyerte meg(később caináltak is hozzá másolásvédelmet ami a Beta rendszerű felvételt nem zavarta ). A Sony mivel uralkodó volt a stúdió technikában (még:Panasonic,Ikegami stb), sokáig rendszreben tartotta,így tovább is fejlesztette:később már volt ebből sztereó,házi használatra szánt kivitel is.

Továbbfejlesztett,kisebb kazettával aminek egy másik változata bekerült a Sony kameráiba is:8 mm-es rendszer,később ez is sztereósodott.Erre válaszolt a JVC cég a VHS C kazetájával,amit be lehetet tenni egy normál VHS méretű, de adapter kazettába és a kicsi(VHS C) kazettából a szalagot onnan fűzte ki a rendes VHS magnó.Ez is jó ötlet volt.Aztán minden feledésre került->megjelentek a digitális jelet rögzítő kazetták és később,manapság memóriára rögzítődnek:a képek a hangok az árnyak.

Bocsi ez már Karthágó zene!

rákos zsolt képe

ahimotu Most tudtam meg a szakértő ismerősömtől:Kb: 1972 től indultak

a VHS és a Beta renszerek.A rendszerek közötti harc 1976 ra csúcsosodott ki és 1980 környékén dölt el a JVC  VHS javára .Miért?Mert a műsor/Film mogulok a legrosszabúl rögzitő rendszert fogadták el:kezdetben vala a 2 fej( a mesében 7 fej is szerepel!)Mivel elkezdték terjeszteni a műsoros kazettákat,és igen aggódtak: nehogymán a jó népnek még  jó minőségben is  legyen meg otthon a film:elég csak ha éppen jó az X cm átlóju Tv-jén megnézésre!Szóval ezek a kezdetek.Az igazság meg az hogy :hol volt hol nem volt volt egyszer egy ATF szabványú rendszert kidolgozó cég ebből lett az igen jó minőségben (és kitünően is másolható!)rögzítő rendszer:amit a Philips cég alkalmatzott a Video2000-es rendszerében.Amely rendszer a következőket biztosította:csík nélkül lehet tekerni,nem kell védősáv a track-ek között és nem kell tracking fej és kézi tracking állítás !Mit ad isten ez a jó rendszer később megjelent mint a Sony video8 rendszere! Most látom csak, a rendszernek: Sytem2000 -es nevet adtak a Philips-ék,és teszek fel róla egy korabeli újságból reklám oldalt .

NGA képe

Na azért ez az 1972 egy vicc.

Megjelenési sorrend:

1975. május 10 - BETAMAX

1976. szeptember 9 - VHS

1979 - Video 2000

 

A Video 2000 eleve bukta volt, mivel nem tudtak camcordert előállítani.

A világ első VHS C Camcordere a JVC GR-C1e volt. Itt az én példányom:

 

http://retronom.hu/node/25982

 

Érdekes módon a BETAMAX nagyon sokáig húzta, még a 90-es évek végén is gyártották, betudható ez a stúdióban használatos BETA rendszereknek is.

 

 

rákos zsolt képe

ahimotu Én ezt egy szakértőtől kérdeztem meg,az írásom elött.

Aki felsővezető volt M.O.-on a Panasonic cégnél.

Nem vitatkozom,de elképzelhető,hogy 72-ben valami már létezett csak nem mutatták be .Az írásomban nem utaltam arra,hogy a dátumok a bemutatási időpontot datálják!

Üdv:Zsolt

NGA képe

Én ebből vizsgáztam 1984-ben, videooperatőr a szakmám, akkoriban ezt tanultuk.

 

1972-ben a Philips kisérletezett a VCR rendszerrel, és 1971-ben mutatta be a Sony a U-maticot, de az utóbbi megfizethetetlen volt, és broadcast rendszer volt, mig a vcr a kezdeti 30 perces játékidejével és a korai fekete fehér változatával nem tudott a piacon jelentős forgalmat kelteni.

 

A filmipar is gátolta a video megjelenését, majd a hetvenes évek közepére fellendülő pornóiparnak kellett olcsó, egyszerűen kezelhető rendszer, és mivel a Sony vonakodott a pornótól, a VHS-ben találta ezt meg. Igy kicsit fura, de tulajdonképpen a pornó döntötte el melyik video rendszer lett elterjedtebb. Mo-on hivatalosan döntötték el, hogy a támogatott formátum a VHS lesz, és ez el is intézte a hazai Betamax és Video 2000 piacot. A 80-as évek közepén még a Video 2000 bizományikban elérhető volt, de a VHS már minden lenyomott. Igaz akkor egy Fisher VHS gép 69.900 Ft volt, alig adtam el párat, mikor a pécsi biziben dolgoztam, de pl a Grundig VHS gépeit kedvelték.

 

ui. A Panasonic Mo-on nem volt jelen a 90-es évekig, az Orionnal voltak közös koszton, kooperációban készültek itthon a videoi.

oldtimer képe

Csak megerősíteni tudom, hogy " A 80-as évek közepén még a Video 2000 bizományikban elérhető volt, " Ugyanis picivel előtte valamikor a Majakovszkij utcának nevezett Király utcában, a VII. kerületi B.Á.V. Műszaki Bizományi Áruház VI. ker boltjában (az utca túlsó oldala) volt egy V2000-es asszem Grundig készülék amelyhez volt kézikamera is meg egy kb. 40cm képátlójú színes TV. Ez éppen működött és a "nép" meg bámulta, ugyanis valamilyen (vagy műsoros kazetta) külföldön felvett "humoros műsor" ment rajta...

Az egyik meg is jegyezte: Mibe kerül, 25 000? Anyám mellette ált és azt mondta: Ha 25 ezer lenne, már most megvennénk. Persze blöffölt, de a 3készülék együtt volt eladó 250 000 forintért.

Ekkor tanultam meg, hogy jó vigyázni a nullákkal!

üdv.: oldtimer

rákos zsolt képe

ahimotu Na igen ! Ezt az u.n. bizományis kiváncsiságot/érzést én is átéltem. Sajnos csak pár TDK SA 90-es arany színű kazetta vásárlására futotta akkoriban nekem.

De a Philips képlemezjátszóját én is láttam kemény 100eft-ért egy Kecskeméti utca -i bizományiban kb: 1987-88 környékén.Erről nemrég tettem is fel képet! Ezeket a régi bizományis-rácsodálkozós  hangulatokat nem lehet ma már felidézni ,esetleg 1-2 jobb zsibi piacnál ...Ezeket a készűlékeket élőben illik látni,sajnos a lakásból nem lehet mindent kihozi,+

a modellvasútazás is sajnos ilyen téma.

rákos zsolt képe

ahimotu Én a Hiradástechnika Szövetkezetben dolgoztam mint komplettírozó műszerész a szereldében 1983-85 ig amikor bevonultam katonának,utána 88-ban már borulni látszott ott a gyártsási struktúra (CCCP piac elvesztés- 1/4 évente volt kiszállítás ).Ezért utána sikerűlt máshol elhelyezkednem.Így már nem láttam annyira rá a műszeres és videós dolgokra (később igen,de csak Time Laps szinten,mivel 10 évet a biztonságtechnikában nyomtam le.Szóval ott is fabrikáltak valami SHARP mechanika belsejű videót az oroszoknak,de term.orosz felírattal ment ki, később a csarnokvezetőt onnan elhívták az akkor alakuló  Seltronic -hoz,később szegény szemműtét közben halt meg.Biztos ismered a HT-s hullámalak monitort és az iskolacomputert (rajta van a neten !)azokat én is szereltem össze és még rengeteg féle akkori műszert : Rf videó modulator- demodulator, RF VHF 0.5W-os adó (BFW 16A val) Pal szines szervíz tesztert(most épp hírdetnek ilyet)és egyéb videós műszereket .

Mostanában sok videó magnó gyűlt össze nálam .Ezért kezdett újra érdekelni ez a technika,bár nem biztos,hogy mindet meg is javítom !

Van egy Reuters (NEC )RGB bemenetű kocka monitorom csak nemrég  kiment belőle az 1-ik STK fesz szab. Ic.És van egy Sony CCD F 500E video8-as kamerám is,mivel annak Pal kimenete van ezért a kettő közé kell egy Pal-RGB kóder ami ic-k vannak  is a tv-k ben,csak kell hozzá szuper homokvár jel.Ebben tudnál segíteni?Vagy maradjak a síma Tv-nél,.51 cm es,de javítandó Precizion2000-es Vidi Tv-m van.

Üdv:Zsolt

rákos zsolt képe

ahimotu Most néztem meg a Wikipédián (angol ny.anyag!)ott fejlesztésként

1972 írnak. 1970 től VCR néven a Philips fejlesztésben  N1500 stb.Csak el kell ovasni,épp olvasom .Egyéb adalék még:A Las Vegasi és a Hannoveri show-n 1972 ben, ott volt az első Beta közeli szabványú gép a Sony első Trinitron Tv-je mellett!

Kalmopirin képe

Vajon melyiknek volt jobb képminősége?

 

Kalmopirin

Bobi képe

Ha a VIDEO 2000 nevű, a Philips és a Grundig által bevezetett rendszerre gondolsz, akkor ennek sokkal jobb képminősége volt, mint a VHS-nek. Az egész konstrukció kifinomultabbnak tekinthető (pl. direkt hajtású tengelycsonkok, dinamikus sávkövetés), de kezelhetőség szempontjából is barátságosabb volt, pl. a megfordítható kazetta, akár a compact cassette... De erről a témáról már írtak többen is korábban itt a Retronómon sokkal részletesebben. Nekem is egy ilyen VIDEO 2000 készülékem (Philips VR 2114), amiről töltöttem fel képet is. Szereztem és kaptam hozzá kazettákat, hát, tényleg jobb a képminőség, mint a VHS. Csak ez a VIDEO 2000 formátum 1990 körülre kihalt, a VHS győzött, és persze közben megjelent a VHS C kisebb kazettája a camcorderekhez, meg később a VHS hifi sztereó, hatfejes készülék, mert próbáltak ők is fejlődni.

Üdvözlettel,

Bobi

Kalmopirin képe

Természetesn a Video2000 a téma. És pl. arra lennék kíváncsi, hogy a 2000-esnek mennyi a frekvencia átvitele? Ugyanis a V.H.S.-t valaki leszólta mert csak 2MHz a vége. (persze más paraméterek is beleszólnak)

 

Kalmopirin

Bobi képe

Nem is a megahertzek és frekvenciák a legfontosabbak (ezek közel azonosak voltak a Betamax, a VHS és a Video 2000 rendszereknél, hiszen a PAL képfelbontás technikai jellemzőihez igazodtak), hanem egyéb műszaki paraméterek: a Video 2000 olyan állóképet és gyorscsévélést tudott, ami mentes volt a képzajtól és a középső "csíktól" ezt a VHS csak később, a szuper hifi hatfejes készülékeiben tudta reprodukálni. A Video 2000 szalagbefűzése, és a lejátszás funkció, valamint az "alvás" is sokkal jobb volt: a behelyezett kazetta azonnal indult, az egész mechanika jobban átgondoltnak tűnik, így nekem, laikusnak negyven év után.

Üdvözlettel, Bobi

Tökéletesen megfogalmaztad a választ. Az állókép - és gyorscsévélés tökéletes volt a képzajoktól. A formátum érdekessége a sávraállítási rendszer. A Video-2000 nem használ kontrollsávot, hanem a képváltójel időtartalma alatt egy speciális jelcsomagot vesz fel a forgófejjel, lejátszáskor ennek méréséből képzi a sávra állítási jelet. A sávra állítás nem szervoval történik, hanem a videofejek egy-egy piezokerámia lapra vannak ragasztva, amelyeket egyenfeszültség rákapcsolásával kitérésre késztetnek. Ez azért volt különösen jó ötlet, mert két videofejjel is biztosítani tudta a zavarcsík mentes állóképet, gyorsítást, lassítást. Nekem 1985-től volt, és van jelenleg is működő video-2000-magnóm.