A lelet


retro 18.jpg

A házunkkal együtt sajnos sikerült venni egy csomó felesleges betonjárdát is az udvaron. Hétvégén gondoltam egyet a négy kilós kalapácsommal együtt és elkezdtem írtani. Beton alatt tégla, majd törmelék... nem sajnálták az anyagot! Ám 5 négyzetméter, 3 fröccs és 2 óra után előbukkant valami a földből.


Hihetetlen! Találtam valamit! Gyorsan kordonnal vettem körül a lelőhelyet és szóltam a szomszédnak, hogy találtam valamit (na meg elfogyott a szóda a borhoz). Kisecsetel eltávolítottuk a törmeléket és óvatosan kiemeltük.


A szennyeződéseket eltávolítottuk vízzel.


Ekkor már látszott, hogy egy tejeszacskóval van dolgunk. Hihetetlen!


Megállapítottuk, hogy időszámítás kezdete után valamikor pénteken készítették.


2 óra, 4 fröccs utáni állapot.

Még két óra restaurálás után (ekkor már nem számoltuk a fröccsöt) kész lettünk.

Pasztőrözött tej
"Utalványos" Zsír 3%
Ár: 0,75 Ft
Gyártási idő: ..... péntek

Gotha képe

:)
az alábbi következtetések levonhatóak:

-az építőmunkások mindíg tejet ittak és nem kommersz hubit. Ez a lelet is megerősít ebben a hitemben. (tovább erősít, hogy én is találtam hasonlót a mi udvarunkban).

-várhatóan előkerül még más, hasonló lelet is, sertésmájkrém vagy tömlős sajt formájában, úgyhogy lehet a házat is el kell majd bontani.

-a lelet 71 előtti, az én 71es tejemen fél liter már 1,80 volt.

-Szegeden már nyílnak a tulipánok.

NGA képe

Ez volt az un. Babatej. Nem emlékszem hány éves korig, de kisgyermekes anyukák kaptak utalványt, amivel fillérekért lehetett ilyen utalványos tejet venni. 1 gyerek=fél liter tej. A 80-as évekig biztosan volt, ez is valamikor onnan származhat.

Gotha képe

Elképzelhető, a 3% ma se kevés. Én már látom is, amint nagyhasú anyukák betonozzák a járdát. :)

"kisgyermekes anyukákkaptak utalványt"

Igen a 80-as években tejjegynek (Nem összekeverendő az 50-években a tejre is bevezetett jegyrendszerrel) hívták, amivel kedvezményesn vehettek a kismamák tejet.

1980-ban még biztosan létezett, mert a testvérem után édesanyám még kapott ilyen utalványt. Akkoriban egy liter tej 6 forint volt és ha jól emlékszem az "utalványos tej talán 1,80,- 2,- forint lehetett.

Ahol én laktam gyerekkoromban, egy kertvárosi övezetben van egy domb, aminek az oldaláról a bunkók már sok-sok évtizede gurítják le a szemeteszsákjaikat, na az olyan még mint egy régészeti modell, vissza lehet haladni az időben ahogy lejjebb kapirgálok. Ott találtam különféle élelmiszer csomagokat csaknem hibátlan állapotban a múltból...

Igen, ez egy "Jegyes tej" zacskója.
Fél liter járt naponta és gyerekenként 6 éves korig. Már a terhes anyák is megkapták a jegytömböt fél idős koruktól kezdve. Mondhatnám védőitalnak, hogy a terhes anyák és a fejlődésben lévő kicsik biztosa hozzájussanak a napi kalcium szükséglethez! A mindenkori tej árának felébe került, ezért van erre 1.80 írva. Egyébként nem pénteken gyártották, az a lejárati napja volt. Tudnillik akkoriban csak friss tej volt a zacskókban, azaz másnapra már romlott volt. Ha rossz körülmények között tárolták, akkor már aznap estére is!
Igazából a nagyon szűkös 50-es években találták ki a gyerekek érdekében, de arra nem emlékszem, hogy mikor szűnt meg ez az utolsó jegyes létforma. Valaki 1980-ra még emlékszik, az igaz lehet...

Mondom 80-ban még tuti volt. Én magam mentem a jeggyel a közértbe kiváltani a tejet.

Hehe, ha szeretsz ilyen kincsek után kutatni, a mi hátsókertünkben anno réges-rég volt egy 4 méteres gödör, ahonnan '57-ben kitermelték azt az agyagot, amiből a házunk eredeti, vályog része épült. Nos azt a gödröt aztán szépen lassan feltöltötték mindenféle törmelékkel, meg szeméttel, ígyhát ha néha hátul sétálgatok, mindig találok valami "régiséget", egy-két tejeszacskó, cukorpapír, sörösdoboz, és hasonlók. Valószínüleg ha áskálódnék ott sokminden érdekességet találhatnék ami nem lebomló anyagból van. Ha van kedved keresgélni és régészkedni kicsit, akkor nyugodtan eljöhetsz nálunk és kiélheted magad :)
Ha éredekel írj: akisozy@freemail.hu

Amennyiben ilyen "leletekkel", azaz tejeszacskókkal rendelkeznek és önszántukból megválnának tőlük, nagy szeretettel és köszönettel méltó helyet biztosítok azoknak a gyűjteményemben!

Hisz ez fantasztikus! Bár autentikusabb lett volna , ha le van foggal tépve a sarka. Így is szép fogás, ahhoz tudnám hasonlítani amikor a felfalazott régi öntöttvas kád kibontásakor találtam egy 83'-as népszabadságot.

 

kár hogy nem tettem el..

matesa képe

Én a nagymamám hintája alatt találtam egy Budapesti Vegyiművek kiváló dolgozó kitűzőt. Rugdostam a port és egyszer csak előbukkant.

Ligeti Peti képe

Én '84-ben a fél literes, 1.5% tejet vettem 1.50 Ft-ért. Szerintem ez még azelőtti lehet...