Német amatőr építésű rádió-erősítő


Forrás: 
saját
Német amatőr építésű rádió-erősítő

Egy nagyon szép kivitelű, amatőr építésű sztereó rádiókészülék került a kezembe, Németországból. A tunerkocka, és a sztereó dekóder láthatóan adva voltak, azok gyári készülék építőelemei. Ellenben minden más kétkezi, egyedi munkával, példás gondossággal lett megépítve, beleértve a készülékházat is. Ennek kivitele jó minőségű szakmunka, a korabeli amerikai/japán design alapján.

Jellegzetes '70-es évekbéli európai, minőségi ( ERO, Preh, Signetics, ITT, Valvo, stb)alkatrészkészlet, jellemző végerősítőkapcsolás, varikapdiódás hangolás. A gép csak FM-tunert tartalmaz.

Bemeneteire kiristályhangszedő(vagy vonal), mágneses hangszedő, és magnó csatlakoztatható, monitorfunkciót nem épített ki a tervező.

Kissé "revoxos" beütés: az előlapon két fejhallgatókimenet található, de nem jack-hüvelyjel, nem is az elterjedt, szabványos, ún. Dominó-aljzattal, hanem ötpólusú DIN-Tuchel csatlakozóval. Ilyen csatlakozóaljzattal sztereó fejhallgatót csakis a Tesla illesztett egyik-másik cuccán. A fejhallgatókimenet hangereje külön szabályozható, egy direkt erre a célra kiépített kis tranzisztoros erősítővel.

A 7-regiszterben programozható FM-sáv sajnos nem FCC, hanem CCIR-norma szerinti, így 104MHz-nél véget ér.

Erőteljes, tipikus német hangkaraktere van a "rossz értelemben vett hifi" Kimenő teljesítménye csatornánként kb 30W.

A tervező rendkívül igényes készüléket épített,  szereléstechnikailag-huzalozásilag is alaposan járt el. Ellenben nem képezett ki szellőzőnyílásokat  akészülékházon (egyáltalán nem), megtetézve mindezt azzal, hogy a gép saját, 1,5mm-es alumínium aljlemezét használta fel hűtőfelületnek, egyéb hűtőelem nélkül.  Egy kapacitásdiódákkal hangolt tuner nagyon nehezen viseli el a hőtorlódást, ami itt érezhetően fellép a  sok áteresztős feszültségstabilizátor, miegymás miatt....

6c70716e38f0c76d.jpg db06b5112155fb5d.jpg d9c36642a0801658.jpg

Szerbusz kolléga!

Ez azért nem annyira amatőr készülék...jó a disign!

Korrektnek tűnik a kacsolás.."madártávlatból" kicsit DUAL-os.....

Egyébként szép munka!

Igazi gyűjtői kincs!

Atesz respect!

 

Kiss Béla lászló képe

Üdv Atesz!! Bizony "amatőr", mert nem "gyári", de dalóban igyényes kivitelezés. Biztos, hogy valami jeelegezetes német "típuskapcsolás", már csak a hangszínszabályzók jellegéből adódóan is...

Igen, én is épp arra értettem, hogy ugyan DIY de profi munka "bár a hűtése nem a legjobb" de szerintem a felület még éppen 2*30 at elvisz.... Az ilyen korrekt szereléseket örömmel szoktam követni. Mikor anno elkezdtem beszippantani az olvadt ón szagát kis idő múltán én is építgettem, most is egy 6.0 ás erősítőt építek "kis szünet után nyaralás stb" szeretek építeni...teljesen más élmény ha beindul mint mikor csak javít az ember. Rákos Zsoltnak is vannak nagyon korrekt épített készülékei, a lemezjátszó karmechanikái zseniálisak!

A lényeg, hogy az egész úgy ahogy van korrekt kinézetre és beltartalomba "kivéve egy két kisebb kívánnivalót mint hűtés korrektebb stabfesz" ezt leszámítva nagyon megbecsülendő portéka! Hmmmm egyszer Péternek adtam egy BEO építést.....az is egy jó kis gép volt..bár nem én készítettem...de nem volt rossz:) Hasonló ritkaságokat kívánok kolléga!

Atesz

A hűtés percek alatt "tuningolható" még akár csekély szakértelem birtokában is a hátlapra szerelt hűtőbordák hozzáadásával.

Megéri, mert valóban gondos munka.

Kiss Béla lászló képe

Ez pontosan így van kedves kolléga, de ez még csak a végfok hűtését oldja meg. Ahol rendelkezésre állt olyan technológia, hogy egy ilyen szép kivitelű fadobozt elkészítsenek, ott biztosan akadt volna felső szálmaró, amivel pillanatok alatt ki lehetett volna alakítani a doboz tetején-alján hűtőnyílásokat, a fém aljlapon pedig minimum furatokat. Puszta figyelmetlenség, és ezzel együtt így marad meg ez a darabka történelem.