Olympia International CD-100 asztali számológép


Forrás: 
saját
Olympia International CD-100 asztali számológép

Egy nagyon szép, kisméretű és könnyű asztali számológép a korai '70-es évekből. A maga idejében a csúcstechnikát képviselte e területen: telepes/hálózati táplálás, különálló VFD-számkijelzőcsövek (akkoriban a legkorszerűbb számkijelző eszköz a jellemző nixie-csöveket követve), nagyintegráltságú LSI céláramkör (TexasInstruments TMS-105), minimális fogyasztás. A készülék japán gyártmány. Hazánkban azidőtájt korszerűnek számított az EMG Hunor-131 típusú - egyébként csodálatos - nagyméretű, kb 30kg-os,hálózati táplálású asztali elektronikus számológépe.(ld kis kép) Nixie-csövekkel, ferritgyűrűs tárolókkal, a helyiértékekhez külön-külön tartozó nagyméretű NYÁK-okkal, rajtuk a logikai áramkörök diszkrét elemekből (!!) épültek fel. Ehhez képest ez a kis gép hatalmas technikai-technológiai előrelépést jelentett, igaz: nem annyira "varázsaltos", mint egy nagy Hunor, vagy Soemtron, amik ideheza előfordultak.

DSC08246.JPG DSC08243.JPG HUNOR-131.jpg
rákos zsolt képe

ahimotu Köszi Béla kincsek ezek !

Egyébként az integráltsági  lista: SSI- MSI- LSI -GSI -VHLSI------> stb

De itt amiről szó van az az LSI technika: Large Scale Integration: amely egy tokban a több millió Tr  felé tart .Jellemzően a kalkulátorok Ic-i. A GSI már több millió tr-t  tartalmaz egy tokban !Ezek jellemzően már a mikroprocesszorok ,És a 80-as évek közepe vége technikája persze nem Mo.on!Mivel a MEV a "jóindulatú" elvtársak(KGB- sek) jóvoltából leégettt!

A Forrás- Sipos Gyula: Integrált Áramkörös Elektronika C.-könyve.

Az Amerikai oldalakon létezik Kalkulátor és Computer museum is !

Természetesen ilyenkor illik otthon a KRAFTWERK: COMPUTER WORLD- öt hallgatni!!!

És hogy hogyan épült fel egy nem Tr alapú->csöves  komplett védelmi rendszer ami 4 szintes volt, beton bunkerben és ami csekély 3 Mega W-ot fogyasztott !!!!-a hidegháborús időkben- az megnézheti itt:http://williamson-labs.com/ a bal oldalon lent a komputereknél !

Húúú, köszi az amerikai linket! Nagy sikert aratott a barátaim körében! Ezt még a Prielle Kornélia utcában (munkahelyemtől kb. 500 méterre) kiállított URAL számítógép sem űberelheti.  Egyébként a 90-es évek végén az elkészült hangtechnikai áramköreinket, erősítőinket a Computerworld CD-vel avattuk fel. Annyira rá volt állva a fülünk a jellegzetes hangzásra, hogy azonnal megmondtuk, hol szorul még utánállításra a rendszer :) .