ALC International Kétkazettás Rádiós magnó


Forrás: 
internet
ALC International Kétkazettás Rádiós magnó
csepregi attila képe

Nálam is járt egy javítani:https://www.youtube.com/watch?v=K59zoP2C5XI

Üdvözletem!

A gagyi felsőfokon fizikai valósága.Alapvetően egy igennagy alapzajú szerkezet.1990-ben én is vettem ilyet-AK23DL típust-és egy hangerőfüggvényében villogó LED-ekkel telerakott példányt fogtam ki kemény 2300ft-ért.Egyszerű sztereó ccir urh-s rádiót kerestem a danubius hallgatásához és róla felvételek készítéséhez ,na persze nem a saját magnójával ,mert az valami borzalom ,nem is lehet minősíteni amit produkál az állandómágnesével meg erősítőjével,hanem a fejhallgatókimenetét rádióserősítőre kötve és ahhoz átlagos-normális sztereómagnót kapcsolva már elfogadható a hang.A mai napig üzemben van háttérzenélőgépnek,mert ekkor nem érzékelhető a nagy alapzaja igazán és ehhez a mechanikához még vannak bőven kopóalkatrészek lomiból is és nem a drága, pótalkatrésznélküli deckeket kell koptatnom háttérzenéléshez.Hogy mennyire strapabíró 24 év alatt?Nálam a rádiórész megevett egy forgókondit és a majd kétezer kazettányi archívum átment rajta kitudja hányszor.Negyedik fej és görgőgarnitúra van benne és jóétvággyal eszi 3-4 évente a 35-ös és 60-as méretű szíjjakat és szétkopott egy motor meg egy pár fogaskerék is szétrepedt a kuplungjában.Az első dolog ami hibát okoz az az, hogy letörik-kigyengülnek a kazettaajtó anyagából kifröcsizett kazettahelyező"rugók" és a videón valószínűleg ezért nem lehet lenyomni a lejátszást,mert a fejszerelvények belütköznek a kaziba.Ide legegyszerűbben a 4,5voltos laposelem lemezérintkezőiből lehet helyezőrugót csinálni,profilra hajlítani mint a komolyabb gépekben,majd jóerősen a felsővégét belülről beragasztani a kaziajtóba.Vagy a két kazettáról folyamatoslejátszáshoz kellő pausekioldókar elgörbűlt vagy rosszul van összerakva ez a rész és ez nem engedi lenyomni a lejászást. Ezen lemezmechanika másik jellegzetes hibája hogy nem mindig nyílik a kaziajtó és ekkor nem feszegetni kell ,hanem többször lenyomni a lejátszást majd stoppot és egyszercsak kiold az ajtóretesz.A pillanatállj reteszmechanikájában van egy kis spirálrugó ami a lendkerék alatt van lefogatva egy fehér kupakkal és ha ez elreped akkor a rugó ezt a kis műanyagot nekinyomja a lendkeréknek és azt lefogja vagy erős nyávogást okoz.Itt is jól jön a pillanatragasztó.

A kétféle szalagsebesség azért van rajta,mert gyorsmásolásra is alkalmas hogy még rosszabb minőségű legyen a felvétel mint normáltempóban :) És mivel igen egyszerű gép,nincs elektromechanikusan megakadályozva a sebességváltás lejátszáskor vagy rádiófelvételkor,de van egy előnye!igengyorsan lehet így gyorscsévélni.

Szóval van vele tapasztalat.Sokan csak azért őrzik még ezt a szerkentyűt,mert egyszerű rádiónak még jó ma is egy konyhába vagy műhelybe,megaztán mégha gagyi is,akkor is már retro kategória rendesen abból a korszakból amikor bármit ránk tudtak sózni,csak kétkazettás legyen jeligére,mert akkor ez volt  dili.

Egyébként az ALC betűk csak egy rövidítést takarnak:automatic level control,azaz automatikus felvételiszint szabályozás.

@:O)

Általános iskolás voltam amikor hozzámkerült egy ilyen magnó. A 90-es évek közepén valamikor. Az ITT rádiósmagnóm rádióügyileg teljesen megadta magát, akkori fejjel nem tudtam szóra bírni. Az előlap hiányzott a hangszórókkal együtt, de voltak hangszóróim úgyhogy rákötöttem és örültem amikor megszólalt. Két egyforma hangszóróm nem volt úgyhogy különbözőket tettem be. Volt zaj bőven, de a sztereóság nem volt kamu. A végfok, a fej és az FM is sztereó volt. A fércmunka ellenére örültem hogy lett egy sztereó gépem, de azért éreztem hogy az ITT egy jóval korrektebb gép volt a monosága ellenére is. A magnó mechanika egy teljesen standard kommersz valami volt, akkortájt minden bóvliba ilyen került. Tipikusan gyenge pont a vékony műanyagok repedése, és a kiálló pöckök letörése. Fémalkatrészeket csavaroztam be amiket hajlítással, fúrással, reszeléssel előzőleg a mechanikához igazítottam. Ragasztással soha nem javítottam. Ezekkel a részekkel aztán később se volt bajom. Az auto stop megoldása elvben jó, de gyakorlatilag nem működik. Viszont ha jók voltak a szíjak a csévélő nyomatékokkal nem szokott baj lenni, úgyhogy élhető volt a gép. Emlékszek a feelingre ahogy a play gomb mindig vágta egy kicsit az ujjamat lenyomáskor. Csupasz volt a gomb mert hiányzott róla a műanyag. Aztán kellett a trafója valamibe, utána adapterről járattam. Később a rádiója ennek is elnémult és akkor elbontottam az egészet. Igazi minimálkoncepciós "néprádiósmagnó" volt, szerintem mindenki látott valahol valakinél ilyet. Mára már eltűntek, és mai szemmel hozzá sem nyúlnék.