Képeslapok, levelező lapok


imagesCAQO4DKY.jpg

Sziasztok Retrokedvelők!

 

Ma, mint olyan sokszor máskor is, képeslapot vettem, hogy keresztanyámnak elküldjem a közelgő névnapja alkalmából. A héten már másodjára küldtem így üzenetet, mert a nagypapámat is köszöntöttem, őt a születésnapjára.

Nálunk mobil posta van, mert egy pici faluban élünk, és kérdeztem a postástól, hogy sokan vesznek-e még képeslapot vagy levelező lapot? És hogy a tőlünk 20 méterre álló piros postaládából szokott-e üríteni leveleket, vagy képes/levelező lapokat? Aztán mondta, hogy sajnos nem, mert rajtam kívül, és a szemben lakó szomszédomon kívül már nem nagyon vesz és küld ilyet lassan senki sem!

Emlékszem rá, hogy gyerekkoromban mennyi levelet és képeslapot kaptunk, küldünk. Elég volt az, ha a barátnőm, akitől könnyes búcsút vettem vasárnap délután, és ment hétfőn reggel a kollégiumba, már szerdán én is, ő is képeslapot kaptunk egymástól, igaz, péntek délután már jött is haza. :) De olyan jó volt!

Vagy távoli rokonkotól levelet kapni, amiben leírták, hogy mi van velük. Mindig úgy vártam!

Volt egy Kelet-Németországban élő levelezőtársam is, tőle is mindig annyira vártam a leveleket.

Most meg ülünk a monitor előtt, és pötyögünk egymásnak, és "szmájlikat" küldünk. Akkor meg szebbnél szebb levélpapírt vettünk hozzá való borítékkal, vagy rajzoltunk egymásnak!

Ti szoktatok még levelet, képeslapot, levelezőlapot küldeni vagy kapni?

Morvay László képe

Kedves Anya!

Érdekes témát vetett fel. Én idestova 30 éve gyűjtöm a képeslapokat,és a régi újságokat, papírrégiségeket. Amikor kezdtem álmomban sem gondoltam rá,hogy valamikor lesz egy internet,ahol ezeket a dolgokat közkinccsé lehet tenni, ezért vagyok nagyon boldog, hogy megértem ezt az időt, hogy lehetővé válik az, hogy a birtokunkban levő, retró dolgokat feltöltsük, erre a nagyon jó oldalra, hogy az egész világ láthassa. Nekem a képeslapgyűjteményem most már közelit a 100.000 darabhoz. 80.000-nél jóval több van már. Elsősorban a táj és városképeket gyűjtöm, de ünnepi és egyéb témákból is van legalább 10.000 darab. Valóban az internet "megöli" a hagyományos levelezést,és képeslapküldést, és az írott sajtót is. Nekem az a szokásom, ha megyek valahova, pl: mint idén nyáron is a balatonra, itthon megírom a lapokat,és ott bedobom a postaládába. Azonkívül az is egy "gyengém", hogy magamnak is írok lapot ha utazok valahová. Manapság a képeslapok piacán óriási a túlkínálat, kereslet alig van, így viszonylag olcsóbban hozzá lehet jutni, régi értékesebb lapokhoz. Nekem az összes rokonom nyugaton élt, és még él is, nagybátyám pl. 1956 óta Norvégiában, a többi nagybátyám NSZK-ban éltek, és még egy rokon Baltimoréban, nos ezektől már a 60-as évektől kezdve kaptuk a sok lapokat,amit szerencsére nem dobtam el, hanem megőriztem, és hála az internetnek, most megoszthatom a világgal! Ön is vigyázzon a lapjaira, tegye el őrizze meg! Retronómos Üdvözlettel:Morvay László