Vitorlás hajó modellek


Forrás: 
képeslap
Vitorlás hajó modellek

Ezek a vitorláshajó modellek az osloi hajózási múzeumben vannak kiállitva. Egyes kutatók szerint a vikingek már a 800-900-as évek táján eljutottak hajóikkal Dél-Amerikai partjaihoz.

veroka képe

kedves Morvay úr,

 

ezek egyike sem viking hajó. A felső egy kogge, amit a németalföldön használtak különböző változatokban kb. 1000 és 1500 között. Az alsó pedig egy gálya, ami az ókor óta használatban volt egészen az 1500-as évek közepéig.

 

A vikingek kis merülésű hadihajókat, un. longboat-okat használtak, amivel messze fel tudtak hajózni a folyókon is. Ilyen hajókkal kereskedtek is, és eljutottak nem csak Grönlandra, de a mai Kanada területére is. Nem hiszem, hogy akár csak a karibi térségbe is eljutottak volna, ennyi élelmet és vizet nem tudtak volna magukkal vinni, az őslakosokkal kereskedni pedig elég reménytelen vállalkozás volt. Ezért is néptelenedett el a (máig) egyetlen ismert viking falu az amerikai kontinensen.

Morvay László képe

Kedves Veroka!

Igaza lehet. Valószinű,hogy nem viking hajók,ugyanis a tartalmamban van egy viking hajótörzs,aminek más a formája. De az biztos,hogy a hajómodellek  az osloi hajózási múzeum kiállitott tárgyai,mivel a lap hátulján ez olvasható norvégül. A lapot az 57 éve Norvégiában élő nagybácsikám küldte tavaly.

Köszönöm a hozzászólását.rendkivül éles megfigyelő! Morvay László

veroka képe

Ezt nem is vitatom, az oslói hajózási múzeum méltán híres. Sajnos ott még nem volt szerencsém járni, de ha arra tévednék mindenképpen meg fogom nézni.

 

Vitorlás


hajó


Balatoni hajóutak
Akkor és Most
Játék hajó
1970-1979
Orion űrhajó
Találat: 2
Régi hajók
Ismeretlen évjárat
Schenk űrhajó
Ismeretlen évjárat