TMM-78 nyilvános kül- és beltéri távbeszélő


Forrás: 
kiki73
TMM-78 nyilvános kül- és beltéri távbeszélő

Típus: TMM-78 kül- és beltéri távbeszélő

Gyártó: MECHANIKAI MŰVEK

A Posta Kísérleti Intézet (PKI) által kifejlesztett egyérmés (csak 2 Ft-tal működött), elektronikus vezérlésű, kanári sárga színű nyilvános távbeszélő állomás helyi hívásra és belföldi távhívásra volt alkalmas. Egyszerre 7 db érme dobható be, melyek egy kis ablakon át a felhasználásig láthatók. 1 db 2 Ft-ossal 3 percig lehetett beszélni.

A kézibeszélőt eleinte nem védte lánc csak a gégecsöve, majd a megnövekedett rongálások következtében minden - az akkori forgalomban lévő - ilyen készüléket láncravertek.

RFT típusú számtárcsás hívóműve az erőszakos - rongáló szándékú - visszatekerések ellen rugós menesztővel volt védve, ami megfelelően lassította az impulzus átadást a crossbar telefonközpontoknak.

Ez és a TMM-80-as típusú készülék a későbbiekben már visszahívásra is alkalmas volt.

retronóm képe

A képpel történt egy kis baleset! Törlődött! Újra visszaraktam, de a szöveget és az évet már nem tudtam megmenteni. Ha pótolnád megköszöném. A tantuszos infók nagyon jók. Azt is köszi.

kiki73 képe

Köszi a figyelmeztetést. :-)))

Pótoltam a hiányt, sőt, kicsit kiegészítettem új infókkal.

Pityu

Ennek nem volt zöld változata?

kiki73 képe

Lehet, hogy volt zöld változata is, én inkább a nyomógombos TMM-80-as sötétlilára emlékszem már a legvégéről, amikor még ilyen készülékek voltak az utcai fülkékben. Azt hiszem, hogy ezek akkor már visszahívhatók voltak.
Engem a kanárisárga készülékház mindig is a tárcsás változatra emlékeztet. :-D Pityu

A gombos készülék jajjvörös volt, a tárcsás sárga. 909-et tárcsáztunk rajta, és akkor csöngött. Ez nagyon rejtélyes volt, mert ebbôl látszott, hoyg a telefonfülkét elvileg föl lehetne hívni, de sehogyan sem lehetett megtudni, hogy milyen kapcsolási számon!
Aztán jött helyettük a kártyás. Celluxszalaggal leragasztottuk a kártyán az egyik kis érintkezôt, és máris ingyen lehetett telefonálni, nem tudta levenni az egységet róla a buta masina.
Haj, daliás idôk... most már lámpással kell telefonfülkét keresni. Lassan teljesen eltünnek a városból, pont úgy, mint a nyilvános klotyók.

kiki73 képe

"kilencven-kilencvenegy" és a saját hívószám betárcsázása. :-)))
A sípoló hang után le kellett tenni a kézibeszélőt, és másfél percig a megszokott ütemben visszacsengetett a központ. A kb. felemelése után újból jelzett a sípszó, hogy a próba véget ért.

Pé'

Hú, mennyit használtam akkoriban. Kicsit tovább tartott a tárcsázás, mint manapság a nyomógombokkal, főleg, ha véletlenül eltárcsáztam az utolsó számot. Akkor kezdhettem előről...

Good afternoon. When we are unhurried and wise, we perceive that only great and worthy things have any permanent and absolute existence, that petty fears and petty pleasures are but the shadow of the reality.
I am from Barbados and too poorly know English, tell me right I wrote the following sentence: "Book a cheap flight, search low fare airline tickets, flight schedules, and air travel to multiple destinations worldwide at cheapair."

:P Thanks in advance. Tajo.

I misspelled my email address on my last mail to you. Anyways, keep the site up!.
I am from Barbados and too bad know English, please tell me right I wrote the following sentence: "Airline that has been synonymous to comfort, highest load mdlr airline news."

:P Thanks in advance. Ain.

Taras know, i will fuck my father, thank you. Help me! Could you help me find sites on the: kitchen islands I found only this - Kitchen islands trolley. A list of some of the current travel deals for cheap airline tickets. These cheap flights to europe are discounted tickets at the lowest rates. With respect :cool:, Aleka from Yemen.

Ilyen, vagy TMM 80-as készülék beszerezhető még valahol? Nagyon szeretnék egyet valahonnan keríteni. Ha valakinek van, avgy tud eladót, akkor legyen szíves, jelezzen nekem :)

 

kematyi kukac géméjl pont kom a címem :) Köszönöm előre is!