IBM számítógép - PC 5150


IBM számítógép - PC 5150

IBM PC 5150

2006. augusztus 18: Huszonöt éves lett a PC

Az IBM 5150 néven is ismert masina mintegy 11,3 kg tömegű és 15 cm magas volt és egy 4,77 megahertzen - azaz egy mai PC-nél mintegy hatszázszor lassabban - üzemelő Intel 8088 processzor működött benne A konfigurációhoz egy 83 gombos billentyűzet járt. Premierjekor ez volt a cég legkisebb méretű és legolcsóbb számítógépe, amely később iparági szabvánnyá vált.

A személyi számítógép alapkiépítésben mintegy 1500 dollárba került (ez mai áron több mint 700 ezer forintos összeget jelent), és a DOS 1.0 operációs rendszert futtatta. Merevlemezt nem, csupán 40 kilobájt csak olvasható, és 16 kilobájt írható-olvasható memóriát tartalmazott, magnókazettán tudta tárolni az adatokat. Egy 256 kilobájt memóriával, négy szín megjelenítésére alkalmas grafikus kártyával és floppy meghajtóval szerelt modell ára már elérhette a 2500 dollárt, míg egy dupla floppy drive-os üzleti modellt mátrixnyomtatóval már 4500 dolláros áron kínáltak.

Bár kezdetben az IBM PC-t csak az Egyesült Államokban lehetett megvenni, 1983-ban a cég világszerte árusítani kezdte a masinát - a kelet-európai országokba azonban a modern számítógépek az ekkor még létező COCOM-lista miatt nehézkesen jutottak el.

Forrás: Lenovo
Az első IBM PC 1981-ből
kkzz

Regi szep idok. Nekem is volt XT gepem monocrom monitorral 640kb rammal:D es 10mb vinyoval:) Visszagondolva milyen lassuak voltak a mai gepekhez kepest:)

Ha van valakinek ilyen, engem érdekelne :)

Én ennek vmi utódját kaptam ajándékba gépházat HDDkkel meg FDDkkel vagy 1-1gyel,de az a kemény,hogy IDE helyett még MFM vezérlősek,és azt forditva is össze lehet csatlakoztatni és az agyonverné a szerkezetet.

Meg kell keresnem,annyira el van rejtve.Kb 5-10éve voltam Szfváron a KANDÓ "Óbudaiegyetem" Főisk kar épületében az informatikai vándorkiállitáson és ot volt a vitrinben az IMB PC őse a DISPLAY WRITER,ahsonló kinézetű,szövegszerkesztéses célszámitógép...

Sőt 1992-96ig TóaportiGimi-be jártam,utolsó 2év valamelyikében kiárusitották a kb 1989-91es XT klónokat amelyek turbovaél 4MHZsek oltak és vagy 360KB-os vagy 1,2MBos nagyfloppy meghajtósak,mert hálózati NOVELL NETWARE szerverre csatalkoztak,és elég volt nekik egy floppy boot lemez.Annyi jelentkező volt a kb 5ezer ftért megvételükre hogy min 5-20szor annyi ember, igénylő közt sorsolták ki,de 2-3db ott maradt évekig a szgépterem előtt 1-1 zöldasztalon,hogy bezárt számtech teremnél (Tóparti gimn SZfvár)kintről is be lehessen jelentkezni...emlékeim szerint.(volt mikor technikusi szobában is volt 1)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

1995táján isk.gép pályázatnyerés lehetett,mert jöttek Pentium 1esek és ELŐSZÖR OTT LÁTTAM INTERNETET életemben (előtte 3iskolás intranet volt: Kodolyáni Főisk/vagy az MSZMPpártképző 1.épületéhez vagy lézerrel/infravörössel az Irinyi/Irányi D utcai épületükhöz)-YBL Szki(amnikor nem zabálta be épületüket még a Kodolányi Főisk amely tavaly visszaadta mind2épületet YBL SzKit ,és ÁLT ISKt i,sőr legeslős MSZMPpártképzős épületét is a páncélozott falaival/Szabadságharcos utca)-Tóparti gimn-Szabadműv.ház tetején TELAPO csillagvizsgáló,meg után a CSerkészek ingyennetező szobájában (turbo-s 486ost) a Várkörúton volt akkor még az erkélyes faparkettás,vallatólámpás emeleten,ahol ma MNV van(az volt a kis Civil ház pár évig aztán Ad Endre utca aztán mszpfidesz-tőkésmaffia lenyelte ingatlanokat azóta 2-4helyre költöztek már,uyganúgy mint szegény kórus meg a zenekar).