Telefunken C3300 Hifi Magnó Deck Vintage


Forrás: 
Saját
Telefunken C3300 Hifi Magnó Deck Vintage

1974-78 közt volt forgalomban.Hibátlan állapotban van,érdekessége az elektronikus nyomógomb vezérlés,már akkoriban volt már ilyen is :)

Kep4900.jpg Kep4901.jpg Kep4902.jpg

Érintőgombos vezérlés a 70-es években, persze hogy nyugatról... Itthon meg volt BRG vagy Videoton stb, a pillanatok alatt kikopó műanyag capstan persellyel. Egyébként van egy Siemens rs555 receiverem, ami hasonló kortárs darab, 1975-ben már létezett. Sajnos le van égve a trafója, ezért nem tudom kipróbálni, de szerintem működne. Hihetetlen, de szintézeres programozható tunerja van. Mi volt idehaza a 70-es években? Sok helyen csöves meg sokol rádió nem hogy szintézer. Űrtechnika lehetett akkoriban.

veroka képe

Ez nem űrtechnika. A Videotonnak is volt érintőgombos vezérlésű TVje, az Orionnak is, sőt 1978-as orosz színes TV-ben is láttam. Itt is a pénz számít, egyszerűen nem volt annyival jobb, amennyivel drágább volt legyártani. De a technológia és a tudás idehaza is megvolt hozzá.

Grexa Miklós képe

spidola60

 

Söt a 70"-es években az ORION készítette a SZENSZ ORION TV-t azis már

érintő gombos volt a csatorna váltója.

 

Azért az érintős csatornaváltás és a szintézer nem mindig jár együtt. A hangolófesz kapcsolgatása nem egyenértékű a szintézerrel. Leegyszerűsítve minden szintézeres gép érintős csatornaváltású, de nem minden érintős csatornaváltású gép szintézeres. A szintézeres hangolású rádiók tv-k sokkal stabilabban működnek. Nem tudom milyen volt az a 78-as orosz színes TV de mernék fogadni egy komolyabb összegben hogy köze nincs a szintézerhez. Ahogy a Sensorion tv-nek se.

veroka képe

Azért nem mindegy, milyen frekvenciákon dolgozik az a szintézer. Nagyon nem mindegy hogy 108MHz (CCIR URH) vagy 3GHz (UHF TV) a felső határfrekvencia. Éppen ezért terjedt el csak sokkal később a szintézeres hangolás a televíziózásban, nem csak a keleti hanem a nyugati országokban is.

 

De senki sem a szintézer és a szenzoros vezérlés közötti különbséget vitatta (főleg nem a magnónál...). Mindössze arra akartam rávilágítani, hogy nem kell mindenáron lebecsülni az akkori keleti technológiát. Képes volt lépést tartani a nyugattal, csak a gyártás már nem volt kifizetődő.

 

Az az orosz TV egyébként egy Elektronika volt, fogalmam sincs már hogy milyen tipus, és a hangolására sem emlékszem - 1978-ban még gyerek voltam, és ez a szomszédunk TVje volt.

Én pedig csak a 70-es évek újításaira akartam rávilágítani a szintézerrel az érintőgombos vezérlés megemlítése mellett. A 80-as években meg már jóval több deck illetve tuner tudta ezeket. Vajon kik csinálhatták az első ilyen tunereket meg deckeket...

...minden szintézeres gép érintős csatornaváltású..."

Ez igy nem igaz.

Mai katonai rádió adó-vevőkben is jóminőségő kapcsolókat használnak a hangoló szintézerhez, mert megbízhatóbb megoldás, mint egy érintéssel vezérelt kapcsoló.

(víz éri - kiragad, légy rászáll - elállítódik, stb...)

 

A szintézer az elektronokában, rádiótechnikában egy olyan kapcsolástechnikai megoldás, amely alkalmazásával nagy pontossággal tudunk egy kívánt frekvenciára állni.

Az elve már régóta ismert, viszont közszükségleti készülékekbe akkor még  (60-70'-es évek) nem alkalmazták. Részben a jelentős költségek miatt, részben az integrált áramkörös technológia fejletlensége miatt.

 

Az érintéses érzékelő áramkörök is tulajdonképen egy kis kapcsolók, melyek a TV-k hangolóegységében alkalmazott kapacitás-diódák részére kapcsolgatják az előzetesen kis potméterekkel beállított feszültséget.  A csatorna választó hagyományos kialakítású, csak forgókondi helyett varikap van beépítve.

 

Ismeretei szerint ezeket az érintésre kapcsoló integrált áramköröket a Telefunken fejlesztette ki a 60' évek vége fele, a 70'-es évek közepén már a Tungsram is gyártotta   (SAS560, SAS570, SAS6600, SAS6700 tipusjellel)

 

Egy érdekesség:   az első nagy menyiségben gyártott TV készülék, mely szenzoros csatornaváltóval készült, az ORION Fahnrich nevű szines TV-je volt.  Az a szines TV, melyet az ORION a 70'-es évek elején a nyugatnémet SEL licensz alapján kooperációban gyártott, és itthon csak a kivételezetteknek jutott néhány példány....a gyártási tapasztalatok alapján alakultak ki a Colorion TV család már itthon is kapható készülékei.....

Tehát nem a Szenzorion volt az első érintéses csatornaváltóval készült gyártmány....

 

Egyébként az integrált áramkörök rohamos fejlődése következtében, új kapcsolástechnikák kialakításával a 80-as években már "eltüntek" az érintéses csatornaválasztó megoldások....

Jó hogy előjött ez a téma. Amiket írtál az teljesen igaz. Az kavart meg ami régen engem is. Én se értettem, de évekkel ezelőtt is valamiért szinte mindig és mindehol érintőgombosnak hívták a nem mechanikus vezérlésű deckeket, de rá kellett jönnöm, hogy sima nyomógombokat illetve mikrokapcsolókat értettek alatta amik kattognak ahogy megnyomják őket. Érintőgomb alatt én is a szenzort értem, én is ismerem a sas6600 sas6700 ic-ket amik általában mindig párban járnak. Nehezen tudtam elfogadni, de végülis átreformáltam a fogalomtáramat a többség miatt. Ma is egy-egy fórumban vagy apróhirdetésben gyakran lehet találkozni magnódeckeknél az "érintőgombos" kifejezéssel. Nem tudom miért alakult így, talán egyszer valaki ilyenre fordíthatott egy leírást, aztán valahogy átvette a köztudat, és így maradt.

veroka képe

A mikrokapcsolós vezérlésű magnókat soft-touch vagy feather-touch nevekkel illették, mondjuk pihepuha érintésnek lehet fordítani. Gondolom innét a megnevezés.

Feather touchról nem hallottam, de soft touchról igen. Az inkább egy átmenet a mechanikus és a érintőgombos(nyomógomb) vezérlés között. A lényege hogy a gomb megnyomásakor a motor vagy egy tekercs rásegít hogy megmozduljanak azok a mechanikában amik kellenek. Találkoztam régen egy Aiwa deckkel a kazettaajtajára rá is volt írva hogy "soft touch control mechanism". Ha ki volt kapcsolva a deck és meg lett nyomva a play akkor bent maradt a gomb, de a fej nem nyomódott neki a szalagnak. Az érintőgombos (mikrokapcsolós) deckek magában hordozzák a távirányítás lehetőségét de a soft touch nem mert mindenképpen egy kis kézi erő is kell hozzá.

veroka képe

A mikrokapcsolós megoldásokat szokták feather touchnak hívni. A "full logic feather touch" általában pedig a processzoros vezérlést jelenti, itt a motort vagy az erre kötött optikai érzékelőt figyeli egy kis mikroprocesszor, vezérli a fordulatszámot, szalagszakadás vagy szorulás esetén megállítja a motort. Illetve lehetőség nyílt a magnók programozására: számkeresés, számláló memória, ismétlés, stb.

Sok "feather touch" magnóban a fejek beemelését nem a motor ereje, hanem szolenoidok végezték.

oldtimer képe

Az Akai orsós magnók tele vannak mikrokapcsolókkal. A GX260, 265, 270D leagalábbis. Mondjuk én arról tudok ami a "kezem alatt" van.

És ezek ma is még nagyon jól kapcsolnak. Ugyanis a Japánok  mindegyikre egy soros

120Ω + 100nF RC tagot tettek, ami "lenyeli" a szikrát amely keletkezik a kapcsolóban.

Persze a "Sensor" praktikus .... :)

 

üdv.: oldtimer