Telefunken STM 1, STP 1, STC 1, STT 1 , STS 1 hifitorony


Forrás: 
Saját kép
Telefunken STM 1, STP 1, STC 1, STT 1 , STS 1 hifitorony

Ezt a komplett Telefunken-tornyot (STM 1, STP 1, STC 1, STT 1, STS 1) néhány éve a kidobástól mentettem meg. Sajnos, a hangfalait nem sikerült megmenteni, mert az előző gazda madáretetőt csinált belőlük.... Egyébként a végfok konstrukciós hibáit kijavítottam, amelyekről, ha valakit érdekel, itt utánanézhet: http://john.ccac.rwth-aachen.de:8000/telefunken/stm1/index.html - valamint a kazettás magnójával voltak elképesztő gondok, még fogaskerék-törés is és nemcsak én, hanem még másik két haver, akiknek átpasszoltam a mechanika-javítást, szenvedtek vele, kegyetlenül..... (Közűlük az egyikük itteni fórum-tag :--)) Most már a torony minden porcikája tökéletes. (Nálam valami ne működne???!!!)

Telefunken 1.jpg
Kiss Béla lászló képe

Nagyon szép kis cucc, gratulálok Ákos!  Egyébként a Telefunken és Grundig futóművekben egyaránt mállottak széjjel a közlőkerekek a gyári kenőanyagtól. Emiatt igen sok gép végezte a kukában.

dollerakos képe

Szervusz!

 

Igen, nálam is így kezdődött. Amikor hozzám került, persze, a meghajtószíjakat cserélni kellett, ami természetes is volt. Utána azonban elkezdte, hogy a lejátszáskor a relé nem bírt behúzni, pedig kapott feszt. Ekkor láttam, hogy valami piros disznózsírral be van kenve, ami megkeményedett. Kitakarítottam, utána rendbe jött. Majd elkezdte, hogy a kazetta elején ki-be sétált a szalag a görgő és a hangtengely között. Próbáltam állítani a szalagfeszítést, de csak mérsékelt sikerrel járt, mert még többféle hiba is előjött, pl. nem indult lejátszás és/vagy gyorsforgatás közben (a baj nem jár egyedül) és gyorsforgatás közben is fura dolgokat produkált, pl. leálláskor túlszaladt a szalag és még nem is emlékszem pontosan, hogy mik; ekkor került el egy itteni fórumtársamhoz, hogy megjavítsa, mert nem volt már hozzá több türelmem és mechanikai ügyekben nem vagyok túl ügyes. Emlékszem, még új, nagyobb tömegű hangtengelyt is esztergált hozzá, hogy a szalagsebesség egyenletesebb legyen. Ekkor valamelyest megjavult, de egy idő után ismét kezdődött minden elölről és egy gyorsforgatás után el is tört az egyik fogaskerék. Egy másik haverom talált is valakit, aki pont ilyenekkel foglalkozik, mivel az illető a MOM-ban volt mechanikus. Legyártotta a fogaskereket, utána a haverom be is tette, de ekkor pedig ismét előjött az, hogy nem ment a magnó. Talán szorult a motor - gondoltam, de nem, csak annyira a határon van ebben a mechanikában minden, még az elektronikai vezérlés is, hogy még kis változásokra is ennyire érzékeny. Úgy oldottam meg a dolgot, hogy a gyorsforgatási motorvezérlő-panelen lejátszás közbeni motor-áramhatárt feljebb vittem, így mindig stabilan játszik le, nem akad el a felcsévéló tárcsa forgása. Megszűnt a kazetta eleji ki-be sétálása is a szalagnak, mivel egy 500-as smirglivel kb. negyedóráig smirgliztem fel- és le-irányban a görgőt és a hangtengelyt, utána lemostam mindent denszesszel és így a leggyengébb kazijaimat is rendesen lejátssza, mind az elején és a végén is; zongoránál és másutt sem érzek semmilyen instabilitást, úgyhogy most már ennél jobb és drágább megnók is megirigyelhetik az egyenfutását...

dollerakos képe

Időközben kapott a lemezjátszó egy sokkal jobb tűbetétet, mint az eredeti Concorde 5-ös (ez a Concorde-család legkisebb tagja, amellyel eredetileg szerelték). Majdnem bedőltem olyanoknak, akik azt mondták, hogy cseréljem le az egész Concorde-fejet a szokásosra, sőt, még olyanok is akadtak, akik szerint az egész kart jobb lenne kicserélni stb., stb... - szerencsére nem hallgattam rájuk. Mint megtudtam, a Concorde-fej egyáltalán nem rossz, hanem egy Concorde OM 20-as tűbetéttel kifejezetten jó hangú lemezjátszót lehetett belőle csinálni. Ha már a hifitorony többi komponense ilyen jó, amilyen, akkor már a lemezjátszója is legyen nagyon jó.

dollerakos képe

Most sikerült megszereznem a hangdobozait is! - http://www.retronom.hu/node/47644

koleszterin7 képe

koleszterin69

Kedves dollerakos jó ezt így egyben látni és feketében még úgy sem sikerült megtekintenem .Pár éve én is rakosgatom össze de szálcsiszolt ezüst az előlap és a rádió tunerem CT10-es analóg skálás.Hiányzik még az erősítő és a lemezjátszó.De a meglévő darabok nagyon jól "szerepelnek". Számomra oriási öröm az ön komplett készülék együttesét látni gondolom a nemrég beszerzett dobozok kárpótolták a várakozásért.Szerintem nem olyan sok darab szolgáll már ezekből így egyben.Magát a márkát a 30alattiak szinte nem is ismerik.további jó egészséget kívánok hozzá és azért egy 10 év múlva újra mutassa itt be ha meg lessz.Akkor még több csodálkozó szempár fog rá szegeződni (mi ez és honnét jött).

dollerakos képe

Kedves Koleszterin7!

 

Igyekszem és vigyázok rá :--)) Erősítő biztosan lesz idővel, de a lemezjátszó nagyon ritka, esetleg a német ebay-en érdemes körülnézni.

Szép darab. Íme az enyém 1981-ből

 

http://retronom.hu/node/9672

Profi átlagon felüli cucc, még a fogaskerékprobléma ellenére is. Örülök hogy sikerült rendbetenni, kár lett volna érte. Abba rossz is belegondolni hogy madáretető készült a hangfalakból. Fazonban illő CD deck sajnos nem létezett ehhez a szériához. Új hanghordozók helyett az analóg hangolású tunerekkel párhuzamosan megjelenő szintézeres tunerek, és a hagyományos deckek mellet elérhető érintőgombos/soft touchos vezérlésű magnók jelentették a fejlődést a gyáraknak ebben az időben, vagy esetleg egy timer egység. Aki igazán tudja értékelni ezt a szettet annak jó most is, és 10 év múlva is jó lesz. Szerintem a cd megjelenésével, érdemes lett volna a gyáraknak néhány komolyabb régi szettjükhöz előállni hozzájuk való cd deckekkel, valamilyen limitált kiadásban. Talán lett volna rá kereslet. Mára már a CD is háttérbe szorult, az USB, a microsd, meg a Bluetooth zsebrevágott mindent. Összeintegrálódott minden, nem is lehet manapság már így 3-4 komponenst egymásra pakolni. Egy a lényeg hogy akármiről is jön a zene a régi gépeken egy szabad bemenetet azért mindig fogunk találni. :)

Telefunken


STM