Orosz színes TV áramkőrök


Kínál

Eladó a képen látható régi gyártású, több típusú új integrált áramkőr.
Ezek már a kereskedelemben nem beszerezhetőek.
Orosz gyártmányú színes televíziókhoz lett kifejlesztve.
Az ár egy darabra értendő.
Kérdésekre válaszolok.

DSC06333.JPG
Ár: 
500
Hirdetés lejárta: 
2024-12-31
Kalmopirin képe

Ezt hívják úgy, hogy ellenállásháló.

 

És persze IC-hez is fel lehet használni, ha a kapcsolási rajzban van ilyen.

 

Az IC esetében az 1-es láb meg van jelölve, mert nem mindegy hogy az 1-es láb hova kerül.

Vagyis ha 180°-kal elfordítva teszem be a nyomtatott áramköri lapba, akkor a + táp és a földpont felcserélődik, és tönkremegy az IC.

 

Itt látszólag van egy jelölés de az hol a kettes lábnál, hogy a 2 és 3-as között.

Cirka 45 év alatt még nem láttam semmilyen IC-t amelynek a kettes lábát jelölték volna :-)

 

A többi stimmel ;)

 

Én így ismerem, de felőlem akár lehet aranypók is :-)

 

:: Kalmopirin

[ Ez az írás azoknak készült, akik akkor még még sem születtek ... ]
.
Kedves Kalmopirin, Kollégám <3

 

Az orosz a GOSZTY (GOCT) szabvány szerint működik az elektronikában is.

És onnan is látstzik, hogylegalábbis a felső két áramkör nem szimpla ellenállárlétra vagy háló, mert kivehetőek a kerámia alaplapra felültetett' smt (smd) elemek...

 

Ezt a taktikát különösen a japán VHS videókban is megfigyelhetni (inkább már csak bontáskor).

 

Egybként hazánkban pl. az egykori REMIX a hazai elektronikai és hírközlési iparnak, külön fejlesztésre is, gyártott ehhez hasonló, ún. felhasználó által tervezett vastagréteg áramköröket. Pl. a BHG FI és a Remix közreműködésével születtek így meg messze a nemzetközi telefonos szabványokat meghaladó pontosságú - de miniatürizált méretű - hagfrekvenciás szűrők a DTMF-hez (tóne-tárcsázás) hasonló, de az akkor még zömmel vezetékes tranzithálózaton alkalmazott MFC jelzésrendszer jeleinek adásához és vételéhez (lásd bővebben az ETSI és a CCITT oldalain, ill. Távközléstechnikai kézikönyv Bakos Gyula kollégánk szerkesztésében, amely több tekintetbenma is alapmű).

 

Amúgy a mai akár VoIP alapú telefonközpontok esetében sem ritka, pl. a CO-fogadók vagy ha van POTS végződés akkor ott, ill. a LAN csatlakozsok körül sem ritka a hasonló (lényeg akár műanyag tokozású is) "kompakt áramkör", amely tervezési és felhasználási logikáját tekintve megfelel ezeknek itt a képen. 

Az oroszkivitelű IC-kkel (nemcsak a vastagréteg áramkörökkel!) sajnos az a baj, hogy még a KGST idején sem (!) voltak mind és mindenkor elérhetőek még nálunk (M.o.) sem. Ez annyira igaz, hogy a COCOM-lista a nyugati exportot korlátozta, az orosz-lista pedig még a Varsói Szövetségnek sem adott el ("csak úgy") a katonai elektronikában (is) alkalmazható IC-ket, de pl. szubminiatűr csöveket sem. Pedig sezmben a látszattal, néha ezek akár többet is tudtak mint Szicílium'völgyi társaik: pl. volt olyan alap-logikai IC az orosztól', ami direkt azért kellett egy adatáramlás-vezérlő kártyára, vagy PCM-áramkörre, mert a késleltetése világszínvonaéúan NAGY volt :) De van valóban éles példa is: a mai napig is kurrens az orosz' által gyártott (na jó: "lopott") 1+ GHz sebességű (frekvencia)osztó-áramköre, amelyet előosztókként használnak akár PIC-es mérőkészülékek (modulok) esetében is.
.
BÚÉK, de bú nélkül <3

.
És köszönöm a lehetőséget, hogy isnpiráltál ezek megírására.
.
Szeretettel:
robi 'a' robi

moele további hirdetési: