"Whiskey on the rocks" incidens


Forrás: 
Állambiztonság szolgálatot levéltára
"Whiskey on the rocks" incidens

Whiskey on the rocks" incidens
40 éve történt

NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
1981. november 10.

A Kémelhárítás /III/II/ ügynöke jelenteti, hogy svéd diplomaták szerint az elfogott szovjet tengeralattjáró ügye miatt megromlanak a svéd-szovjet kapcsolatok, és még az is lehet, hogy Brezsnyev szovjet pártfőtitkár bonni látogatása is elmarad.
ÁBTL - 2.7.1. NOIJ III/II. 214/4. 1981. november 10.

Az ügy hátterében az un. "Whiskey on the rocks" incidens állt.
1981. október 27-én Svédország déli partjainál, a karlskronai támaszponttól - a legnagyobb svéd haditengerészeti bázistól - mintegy két kilométerre zátonyra futott egy "Whiskey-osztályú" szovjet tengeralattjáró. A tengeralattjáró jelenléte egybeesett egy svéd haditengerészeti gyakorlattal, amelyen egy új katonai berendezést próbáltak ki azokban a napokban.

A szovjetek navigációs hibára hivatkoztak, a svédek ezt természetesen nem hitték el, de a hajót végül visszaengedték a szovjetekhez. Azért előtte kívülről megvizsgálták - belülre nem engedték be őket, a legénység azt a parancsot kapta, hogy ha megtámadnák a tengeralattjárót, akkor azt azonnal fel kell robbantani. A vizsgálat eredménye az volt, hogy a hajón két atomtorpedó is volt (külső gammasugárzás-detektorral végeztek vizsgálatot).
A helyzet pikantériáját az adta, hogy az akkori szovjet delegáció az északi külügyminiszterek találkozóján aktívan támogatta a Balti-tenger atommentes státuszának megadását.
A svédek akkoriban jóban voltak a Szovjetunióval, még a legtöbb nyugati ország által bojkottált 1980-as moszkvai olimpián is részt vettek."

the


Athenaeum nyomda
Találat: 2
Keszthely
Találat: 2
Othello keksz
1980-1989
Szombathely
Találat: 2
Szombathely Fő tér
Akkor és Most