Szombathely Bagolyvár ugyanaz és mégse...


Forrás: 
Saját képeslapgyűjteményből.
Szombathely Bagolyvár ugyanaz és mégse...

A két kép érdekessége, hogy az egyikről kiretusálták azt a feliratot, hogy " NAGY ISTEN! ÁLDD MEG A MAGYART!" Mivel az épület /Szombathelyi Bagolyvár/ a hatvanas években úttörőház volt, mégsem lehetett, hogy ez legyen ráírva!? Feribá

NofreT képe

A felhők elbárányosodtak..

Nofre

Feribá

 Így van, ezért nem tettem fel a kérdést, hogy mi a különbség a két kép között. Mert mikor beletúrtak, más felhőket tettek rá. Pedig akkor még nem is volt fotoshop! A két fotó pedig UGYANAZ!

Ez teljesen két különböző felvétel.Csak jól meg kell nézni.

"Ez teljesen két különböző felvétel."

 

helyesen: Ez két teljesen különbözô felvétel.

 

Bocsánat.

Bendegúz

Igazad van!!! :)))
Köszi

Hát igen, de  a feliratok eltávolitása egy régi bevett gyakorlat, már az egyiptomiak is gyakorolták és nálunk is müködött a közelmúltban. Mára alábbhagyott mert már nem maradt eltávolitandó felirat..De most a képről vagy az épületről távolitották el?

Feribá

  Ez totál ugyanaz a kép! Két időpontban ugyanabból a szögből te két egyformát nem fotózol az tuti. A képbe belenyúltak, természetesen retusálták. Később, mikor Úttörőház lett, a feliratot is leverték!

Igazad van!:) Én is így gondoltam,(csak az elején egyetlen képről volt szó,és a retusálásáról)hogy az épület ugyanaz,csak a két kép nem. Szögben és ídőben. Nem a kép van retusálva,hanem az épület renoválva,és máskor (körülbelül) ugyan onnan fényképezve.Én csak ezt akartam hangsúlyozni.Azért nem egyeznek a felhők,és az épületen sok más. Nem azért mert törölték a képről! Nem kötözködésből írtam,csak megjegyeztem.
Bocsi!

izdoktor képe

Egy képről van szó, 2 példányban, az egyik retusálva.

 

Ízdokinak igaza van 2 azonos kép, az egyik retusálva. Nagyítva láthatod, hogy a feliratot kartondarabkával kitakarták. Én sokat nagyítottam (laboroztam), tudom hogy kell ezt csinálni. Felhőt is lehet mást készíteni. /Csak annak mi volt az értelme...?/ Semmi sem kötekedés ami a képekkel kapcsolatos, beszéljük jól ki! Én pld. semmi különbséget nem látok sem az épületen, sem a növényzeten! Hogy az egyik képeslap sötétebb? Kicsit többet volt a hívóban... Feribá

Az emeleti jobboldalon nézd meg a diszítéseket. Miért virítanak,és a másik képen nem.De szó se róla,nagyon jó,talányos:)

NGA képe

Egymásra raktam PS-ben, és teljesen egyezik, nincs nyújtva, csak a felirat, és az ég retusálva. Ime a két kép egymáson, a felső 40% átlátszósággal. Aki nem hiszi, próbálja ki.

Mind a két kép jobb oldalán lévő tuják vagy fák szerintem azonosak,egy méretűek,és egy vonalban vannak.(húzz egy függőlegest) Ha ez igaz,csak akkor érdemes a többit is megnézni.A "függőnket" ha továbbvisszük bal felé,egyre nő a távolság a két kép között,oly annyira hogy a "kiradírozott táblánál" már jó nagy (kb.1 cm.)távolság van.Ezért irtam amit irtam.Az lehet,hogy én más képeket látok?
lgp

NGA képe

Én PS-ben raktam egymásra, és fedik egymást. A minimális torzuls lehet a retus utáni újrahivástól, a két előhivó állvány, lencse különbözőségétől stb. A két képet kapcsolgatva semmiféle olyan eltérés nem látszik, ami arra utalna, hogy nem azonos a két kép. Egyébként nekem is kellett viszonylag sok képet retusálnom kézzel, és nem nagy kunszt. Az ember egy idő után egészen belejön.

annyit kérdeznék:Az alsó képen bal oldalon látszik egy torony.A felsőn viszont csak a fele látszik.Így van ez nálad is???

NGA képe

Más a képkivágás, vagy a szkennelés, ennyi.

...nem ezt kérdeztem,hanem azt!!Csak azért,mert már az is lehet,hogy nem is egy képről beszélünk.Tehát:A felsőképen csak a fél torony látszik az alsóhoz képest?

NGA képe

Na elmondom mit tettem jó?

Behivtam a képet Photoshopba. Kivágtam a felső képet, és ráhelyeztem az alsóra egy új layer-en. A layer áttetszőségét 50%-ra vettem, ezzel a két kép látszott egymáson. Az alsóképet kékre, a felsőt pirosra szineztem, igy az eltérések is látszottak. A képet beállitottam ugyanarra a méretre, mint az alatta levő és elforgattam. Semmiféle torzitást nem alkalmaztam. Majd képeztem egy flatten layert, megvágtam szűkebbre a képet, hogy ne legyen akkora, és a kész képet lementettem, majd ide baraktam. Remélem érthető voltam. Ezek alapján nem értem mi a baj a toronnyal.

...mindent értek.A torony is oké.Ü:lgp

Ezzel a totális bizonyítékkal végleg lezárhatjuk a kétkedések sorát! Feribá

Laki Géza képe

bagoly

 

 

Ezzel a módszerrel viszont van látható különbség.

Feribá

Bizonyára látszik, hogy politikai okok miatt a képeslapot újra ki kellett adni, immár felirat nélkül. Ezért a képeslapot készítő nyomdász a feliratot kitakarta, miközben "megbillent " a gépe, vagy pár milliméterrel másabb kivágást alkalmazott és létrehozta az új retusált képet. Hobbyból még egy kis felhőképet is változtatott és ezt képeslapon kiadták. A két kép azonban ugyan arról a negatív kockáról készült! Szerintem!

/A behúzott vonalak eltérése NE tévesszen meg! Az alsó kép kicsit ferdén lett szkennelve...:-)

Laki Géza képe

...mivel én húztam a vonalakat. De behúztam vízszintesen is,és minden behúzott vonal párhuzamos.Így kizárom annak lehetőségét,hogy az alsó kép ferdén lett szkennelve. Nem erősködni akarok,de azt sem értem,hogy ha egymásra lett helyezve a két kép,hogy lehet az hogy nem látni különbséget,azaz teljesen fedik egymást. Ha erre kaphatnék választ,nagyon megköszönném. Ugyanis ez van irva az alábbi idézetben:Én PS-ben raktam egymásra, és fedik egymást. A minimális torzuls lehet a retus utáni újrahivástól, a két előhivó állvány, lencse különbözőségétől stb. A két képet kapcsolgatva semmiféle olyan eltérés nem látszik, ami arra utalna, hogy nem azonos a két kép. Egyébként nekem is kellett viszonylag sok képet retusálnom kézzel, és nem nagy kunszt. Az ember egy idő után egészen belejön.

»

Feribá

Szóval a titok ott lappang, hogyha megnézed a két kép KÖZÉT akkor látszik, hogy az alsó kép jobb sarka lejjebb van. Szkenneléskor elcsúszott... Ebből adódik a vonalak elcsúszása. De hát várjuk meg a többiek mit szólnak ehhez!

A évszak és az árnyék szöge ugyan az, de az alsó sokkal részletesebb és kontrasztosabb. Szerintem egy állványról több fotó készült a változó felhő és fényviszonyok mellett, aztán a legnapfényesebbet kiretusálták.  Ez már örökre titok marad.

980POWER képe

Csak az a baj hogy a fényképész elmozdította a gépet felfelé és balra, vagy nem egyformán vágták le a kép szélét.

Mire használják most ezt az épületet? Egy mostani állapotokat mutató kép is elférne a kettő régi alá, nem?

 

András

izdoktor képe

Szerintem 2 azaz kettő képről van szó.A képek jobb szélén lévő magas bokrok mind a két képen egyformák,egyforma az alakjuk és a magasságuk.A bokroktól balra haladva megfigyelhető,hogy az alsó kép vizszintes irányban"szűkül"vagyis a középen lévő torony már a felső toronyhoz képest jobbra el van tolódva.Tovább haladva további jobbra tolódás figyelhető meg,a bal oldalán az alsó képnek már olyan részletei is láthatóak, amelyek a felső képen nincsenek.Hogy milyen távolság különbség volt a képek és a gép között a felvételek készitésekor,azt így megállapítani nem tudom,de a képeket nézve az elfogadható,hogy a második felvételnél a gép pár centivel hátrább volt az első felvételhez képest.De az sem kizárt,hogy a "felhőtlenebb" időjárásnál használatos előnyösebb blendenyílás használatának eredménye,mivel az alsó kép részleteiben is jobbak. Végezetül szerintem a két kép nem egy időben készült.Űdv:lgp

Feribá

Régebben én is laboráltam, magam nagyítottam le a képeket és tudom, hogy ugyanazt a képet hányféle módon lehet előállítani. Elég csak kicsit megemelni, vagy közelíteni a nagyítógép lencséjét és máris más lesz a kivágás.

De a végső bizonyíték az ÁRNYÉK!

Ahhoz, hogy az árnyék két különböző időpontban készült képnél ugyanoda essen, akkora véletlen kell, ami nincs is. De itt nem is az volt a cél.

A lényeg, hogy a "klerikális" feliratot eltüntessék egy már forgalomba lévő lapról: a szöveg eltüntetése és egy kicsit más felhő odavarázsolása pedig egyszerű kis labortrükk!

...tudom,hogy Feribá milyen felszereléssel,és szakmai szinten művelte anno a fotózást.Ennek ellenére számomra nehezen elképzelhető,hogy a képek "vízszintes irányú megnyújtása"és az égbolt "cseréje"egyszerű,nagyító alatti manipulálással vagy szakmai trükkel megvalósítható volt,főleg ha az akkor létező technikai felszerelést nézem.Persze ez csak saját vélemény.
lgp

KedvesIgp!

Egész biztos lehetsz: ugyanazon felvétel manipulált változatáról van szó!Feribá'

Érdeklődéssel olvastam a pro és kontra bizonyítékokat: annyi időm nincs, hogy magam is ellenőrízgessem, kinek van igaza.

 

Magam is laboráltam annak idején: ha a nagyítógép lámpaházát vagy a papírt tartó keretet megdöntjük akár pár fokos mértékben, úgy "nyúlik a kép" tetszőleges irányba, hogy öröm nézni! Ezután már csak mélységélesség stb. megoldása marad.

 

bfonok

A felhőknek az a tulajdonságuk, hogy rohangásznak az égen. A fotós felrakta a gépét egy állványra oszt öt-tiz perc alatt csinált egy pár képet. Annyi idő alatt az árnyékok még nem változnak számottevően, de a felhők jönni-menni tudnak, beborul-kiderül, felhős-napos akár már öt perc alatt is. A gaz bitang klerikálisok feliratát meg kiretusálták vagy kitakarták. Nem olyan bonyolult ez az ügy.

Ahol lakom Hajdúnánáson a 70-es 80-as és a 90-es évek legelején volt egy Bagolyvár nevű kocsma. Anno a fiatalok itt kezték az estét,és utánna mentek a Művház,vagy a Fa-Fém diszkóba (később Halido)szórakozni.Sajnos a 90-es évek elején a bagolyvárat felgyújtották,és teljesen kiégett(sokáig úgy is állt).Ha a kedves retronomos látogatók valamelyike járt már itt,esetleg szórakozott a fenti valamelyik diszkóba,kérem írja le az élményét.A Halido híres diszkó volt még Pestről is jöttek a bulizni vágyó fiatalok.Később képet is rakok fel róluk.
Máró Attila

Szombathely


Szombathely
Találat: 2
Szombathely Fő tér
Akkor és Most
Szombathelyi emlék
Ismeretlen évjárat
Szombathelyi tél
Ismeretlen évjárat