Crystaltone lemezjátszók


Forrás: 
Saját
Crystaltone lemezjátszók

Gyártja: Elektroakusztikai és Villamossági Ktsz.

ÁDY képe

A felső lemezjátszoról egy kép

Laki Géza képe

Az lehet hogy a "szórólapon" 1969 szerepel,de én ilyen lemezjátszót kaptam 1965-ben ajándékba. És rá egy-két évre megjelent a táska sztereo lj. is, aminek tetejére volt csatolva a két hangszóró. Ehhez adtak egy beállító lemezt,amelyen Tamási Eszter és Varga József -ismert tv.bemondók-magyarázták el a sztereo beállításhoz szükséges tudnivalókat.

 

(Csak zárójelben jegyzem meg: kár,hogy a későbbi időkben ezek a lemezek megszüntek,ahogy anno a Petőfi URH adójának szombat délelöttönként sugárzott "beállító jeleinek" sugárzása is. Ugyanis ha még ma is lenne, talán nem volna a "hifisták táborában" ennyi hozzánemértést sugalló megnyilvánulás,hozzászólás és vita. És talán sikerülne visszatérniük a realitás talajára,a földre.)

NofreT képe

van szerintem feltüntetve, bár én nem látok rajta, de a hátoldalán lehet.

 

 

 

Nofre

ÁDY képe

Ez egy újsághirdetés és annak a dátuma van feltüntetve. nem a lemezjátszóé.

Csuby képe

Ez is egy retro dolog, én is emlékszem a beállító jelekre.

Nem tudod Kb. mettől meddig volt, évszámra gondolok ?

Laki Géza képe

én sem tudok. De hogy szombati napon volt,az szinte 100.  

De hogy 10 elött 3 perccel,vagy 11 elött 3 perccel az már csak 50-50

 

 

 

(Már %-ban)

Radios20 képe

Ehhez a kávához gyártottak később más típusú lemezjátszókat?

Olyan általános iskolás lehettem, amikor láttam egy ilyet Nagyapám szomszédjánál, de abban nem ilyen lemezjátszó volt. Típust nem tudok, annyira emlékszem, hogy a lemezjátszó burkolata fekete volt, a hangszedő sem fehér műanyag, hanem már fekete, és modernebb vonalú. Ez már csak egy átalakított gép lehetett? Vagy ezt a lemezjátszó asztalt sokáig gyártották a külalakot meghagyva, csak lemezjátszót cserélve?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

Ezt a lemezjátszó "szekrényt" én nem láttam más belsővel. Persze ez nem jelenti,hogy nem is létezett. Az igazat megvallva,nem is nagyon tudnák mást típust hirtelen mondani,ami "kecskelábon" állt.

Hogy mikor volt általános iskolás,és mikor láthatta,azt nem tudom. De az ötvenes évek közepén volt az IMI 805-ös típus,ami sötét(majdnem fekete)dobozba volt,felfelé nyíló plexi tetővel. Talán még az árára is emlékszem:800.-Ft.-ért vesztegették.

Tehát: az IMI 805  1955-56 körül,a kecskelábas 1965-ben volt. Mivel ezt egy KTSZ gyártotta,nem tartom valószínűnek,hogy több típussal jött fel a piacra,már csak azért sem,mert akkoriban már tudtommal jöttek a Teslák. Ennyit tudok mondani.Üdv:Laki Géza

Radios20 képe

Köszönöm a választ!

 

Arra tisztán emlékszem, hogy ez a "szekrény" volt, ugyanilyen szín stb. Még a hátulján az "E.A.K.V." papír matrica is beugrott.

Tesla lehetett utólag beleépítve, mint, ahogy azt Kiss Béla László is írta.

Az IMI lemezjátszók nagyon mutatósak szerintem.  Van nekem is egy, még belső világítás is van benne. Annak üveges az ajtaja, ami felfelé nyílik, utánna pedig be lehet tolni a szekrénybe. Ugyanaz a mikro/normál tűs lemezjátszó van benne mint pl. az Orion 520 AG-ben. Sajnos a tűk hiányoznak belőle. Ezeken baloldalt lehetett valamilyen műanyag felírat, de olyan géppel én még nem találkoztam amiről ez ne lenne letörve sajnos. Enyémen sincs, csak az a két kis szürke műanyag "pálca" van beletörve a fába ami valaha tarthatta a feliratot. Mi lehetett a felírat?

IMI? vagy adtak ezeknek valamilyen nevet? Vagy típuskód?

Előre is köszönöm a választ!

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

Ezek szerint lehetett a szép,politúrozott kecskelábon álló dobozban más típusú lj.-is. Sajna én nem láttam ilyent,így sem megerősíteni sem cáfolni nemtudom.

Az IMI-t az Ipari Műszergyár készítette,amely IKLAD nevezetű helyiségben volt. Ők készítették (ahogy már irtam is) a 805-típust,amelyet sötét dobozba építve hoztak forgalomba. De kapható volt doboz nélkül is,csak a lj.szerkezet.

Arról is tudhatunk,hogy a VT az EC 55G típusú készülékébe ezt a típust építette be.(Ez "élőben"megtekinthető a sárga Kádár 77.oldalán)

Az alaplemezen szerintem az IMI felirat lehetett, kis és nagyon elnyújtott betűkkel. Személy szerint nekem a kivitele tetszett, a belsejét nem annyira szerettem.(a kikapcsoláskor működésbe lépő aluminium "lant" miatt) Ennyit tudtam segíteni,üdv:Laki Géza

Radios20 képe

Nagyon köszönöm a leírtakat.

Szeretnék még egy kérdést feltenni Önnek. (elnézést a sok kérdésért)

 

"belsejét nem annyira szerettem.(a kikapcsoláskor működésbe lépő aluminium "lant" miatt)"

 

Elnézést, nekem nincsenek túl nagy rádiótechnikai ismereteim. Rádiógyűjtés a hobbim, de híradástechnikát sajnos sohasem tanultam.

Csak pár rádiótechnikával foglalkozó könyvet olvastam, és a Rádiótechnika folyóírat régebbi számait. Így ezen "ismereteim" nagyon felszínesek.

Az Ön által fentebb leírt --"kikapcsoláskor működésbe lépő aluminium "lant" ". Ez mi volt? Ez melyik része a készüléknek, vagy ez csak egy hasonlat egy bizonyos zajra amit a készülék adott ki?

Elnézést, valószínüleg buta kérdés, de nem vagyok túl jártas ezen a téren sajnos.

Válaszát előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

Az IMI lemezjátszóknál "különös" megoldást alkalmaztak a készülék kikapcsolását illetően. Nem szeretném ragozni,és azt sem hogy a "normális"kikapcsolás (amikor a tű az utolsó barázdákba ér) miként működött a jobb fajta készülékeknél. A lényeg,hogy ennél teljesen más elvet használtak. A betétet is tartalmazó kart tartó  tengelynek alsó végére egy alulemezből préselt háromszög alakú keretet erősítettek.(Ezt hívták lantnak,mivel ahhoz hasonlított) Ez a lant együtt haladt a lejátszás idején a karral,szépen és finoman ollyan sebességgel ahogy a kar haladt a lemez közepe felé.Amikor a tű elérte az utolsó (még zenét tartalmazó) barázdát nyilván már csak a kifutó(már a ritka  barázdákra gondolok)néhány barázda maradt.Mivel ez csak néhány barázda volt,így a kar a középtengely felé pillanatok alatt odaért.Nyilván ez a hirtelen kar felgyorsulás a lantot is nagyobb sebességre késztette.Ez a nagyobb sebesség a lantot a tű kifutásakor nagyobb lendületbe hozta,és az nekicsapódott a kapcsolónak. Ekkor történt a kikapcsolás. Ez elvileg működött is,de gyakorlatilag nem tudtuk beállítani normálisan.Okok: nagyobb fordulatú lemeznél a lant is fürgébb volt,volt hogy előbb kikapcsolt. Ha a lant a tengelyen lazább volt,nem volt ereje a kapcsolót átbillenteni.Ha kissé szorult,nem tudott a kar haladásával lépést tartani. És még lehetne sorolni.(És egy kis pletyka: Tudok kollégárol akinek háromszor visszahozta a tulaj a beállítás végett. Mikor jött az ügyfél,megkérdezte hogy mennyiért tetszett venni ezt a sz@rt.A tulaj mondta,hogy mennyiért.Erre megtoldotta 100 Forinttal,és a gépet a tulaj szeme láttára összeteposta.) Tehát ennyit a hires lantról. Ü:Géza

Radios20 képe

Köszönöm az Ön által leírtakat!

Sokat tanultam belőle.

Az anekdota is nagyon érdekes volt. Szerintem érdemes lenne rádiókról, magnókról, lemezjátszókról, és ezek javításáról szóló anekdotákat összegyűjteni, és lejegyezni. Akár erre a honlapra is. Szerintem ez is egy fontos része lehet a "gyűjtésnek" mert a tárgyi emlék itt pl. egy lemezjátszó, sokkal érdekesebbé válik szerintem egy történet miatt. Nekem pl. van egy Sokol rádióm, és egy RFT Saturn 422 . Ez így "nem egy nagy durranás" de a családi történetek miatt annyira a szívemhez nőttek, hogy nem válnék meg tőlük. Így egy történet százszorta érdekessé tehet szerintem egy készüléket.

Ha esetleg vannak még Önnek ehhez hasonló történetei, és van kedve esetleg lejegyezni, szerintem sokunk nagy érdeklődéssel olvasná.

 

Köszönettel; Radios20

Laki Géza képe

..igen,vannak még hasonló történetek tucatszámra. Csak ezekkel az a gondom,hogy olyan sok személyes adatot tartalmaznak ,hogy azokat csak átválogatás után tudnám "közzé" tenni. Ezek az érdekes "irományok" ugyanis az ügyfél,és a szervíz közötti levelezéseket és üzengetéseket tartalmazzák,névvel címmel ellátva. Nem tartom kizártnak,hogy ezeket majd egyszer az utókor azért látni  is fogja.

Radios20 képe

Köszönjük a választ!

Ha gondolja, szívesen elküldöm az email címére (ha ad egy email címet) képekkel illusztrálva, hogy hogyan lehet Paint-el kiszedni a nevet címet stb. Így a személlyiségi jogai sem sérülnek a levelet író személynek. Azért erre gondoltam, mert ez rajta van minden gépen. Vagy itt az én címem bognar1207@freemail.hu erre küld egy emailt, és én leírom a válasz-emailben a módját.

De ha nem levelezés csak anekdota vagy csak "legenda" szerű történet melynek a valóságtartalma vitatott(pl. én hallottam olyat, hogy azért készítettek a Pacsirta rádióhoz szögletes kávát, mert a gömbölyűről leesett a váza) stb. Amit csak jónak lát azt én, és szerintem sok Retronom olvasó szívesen olvasná.

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

a címet,és a felajánlott segítségét. Hála unokám segítségének és hozzáértésének, a PAINT-al már megtanított néhány fogásra. Ezt próbálgatom is több-kevesebb sikerrel használni. A "legendákhoz"visszatérve: az tény és való,hogy a szakmán belűl is rengeteg vitatható téma volt,van és lesz is. Amit lehetett azt még akkor melegébe lerendeztük a kollégákkal, és arra valami kompromisszumot kötöttünk. Ha ezek esetenként a logikus,tudományos és egyéb "hivatalos"verziótól eltérők voltak,abban az esetben is közöttünk a dolgokat igyekeztünk "tisztába"tenni. Tessék elképzelni,hogy ha ezek akkor vitathatóak voltak,milyen vita kerekedne ki ebből manapság. (Igaz ez se volna még baj,mert az értelmes vita mindig végül valami eredményre vezet). A baj abból kerekedne,hogy ma már igen kevesen vannak akik ebben a vitában érdemben részt tudnának venni. Abban sem vagyok biztos,hogy a fiatalabbakat érdekelnének-e ilyen hozzászólások. Sőt meg merem kockáztatni,hogy sok esetben azt sem tudnák,hogy miről van szó. (pl: a Viktória tévé típushibája körüli vitára gondolok)   A címét természetesen megörzöm, ha olyasmit találok akkor azt a címére el fogom küldeni.  Mégegyszer köszönöm,üdv:Laki Géza

Radios20 képe

Én köszönöm ismét az Ön által fentebb leírtakat!

Valamint külön köszönöm azt, hogy ha talál valami érdekességet és elküldi. Engem nagyon érdekelnek az ilyen történetek.

 

Köszönettel, Üdvözlettel; Radios20

 

Laki Géza képe

Ma ment egy ímél.

Radios20 képe

Nagyon szépen köszönöm az emailt!

 

Köszönettel; Radios20

Kiss Béla lászló képe

Valószínű, hogy egy Tesla HC-xx típust szereltek bele utólag a szekrénybe, ami anno, mint különálló alváz is kapható volt. Valószínűleg ezzel pótolták a már ránézésre is nagyon gyenge eredeti alvázat.

Radios20 képe

Értem, köszönöm a választ!

 

Üdvözlettel; Radios20