Pécs Olympia Étterem


Forrás: 
iah
Pécs Olympia Étterem

Képeslap

NGA képe

Na ezt le tudom fotózni.

ÁDY képe

Hol a fotó :)

NGA képe

NofreT képe

Ez egész jól megmaradt. Jó, hogy ezek a régi tipusú, és egyben használható kerti bútorok vannak kirakva. A pepsi reklám elhelyezése viszont kimondottan rémes. Az árnyékoló ponyva vasvázával mit csinálnak télen??
Kíváncsi lettem, hogy a régi térvilágító valamik milyenek is voltak, sajnos a korabeli képeslapról nem derül ki.

és hogy ne feledjem, nagyon tetszik a fotód!
:)
Nofre

NGA képe

Köszi, az asztalokat lefotóztam külön is, meg van pár fotó a tánckupoláról, meg a teraszról, a szobrokról. Ha igényli a nagyérdemű, akkor akár egy blogban felrakhatom.

Gábor

 

NofreT képe

Az jó lenne, ráadásul saját munka. Persze nem akarlak rábeszélni :)

Az érdekes az, és némi adalék a "szocialista realizmus" közkeletű használatának finomításához, hogy ennek az épületnek a tervei 1958-ban! készültek.
Innen tudom:
"A legnagyobb építészeti értékkel bíró épület az Olimpia üzletház volt, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar pavilonját kiszolgáló étterem tervei alapján épült meg Uránvárosban. A terveket Gádoros Lajos készítette. Az Olimpia étterem a városrész emblematikus helyszíneként vált híressé országszerte. Talán az egyik legjobb példája annak, ahogyan a megfelelő építészeti minőséggel párosuló megfelelő funkció erős karaktert biztosít egy-egy lakóterületnek."
http://epiteszforum.hu/node/11504

és figyelmedbe ajánlom ezeket az oldalakat:
http://techline.hu/kiprobaltuk/20080331_watermark.aspx
http://techline.hu/kiprobaltuk/20090809_snapact.aspx?s=rel
Nofre

NofreT képe

a fenti cikk lábjegyzetében ezt lehet olvasni:

"2 Az ún. szocialista realizmus a sztálini időkhöz kötődik. Moszkvából örökölt ideológiák céljai szerint a modernizmus sematikusságával szemben valamilyen erősebb karakter kifejezésére törekedett az építészetben. A korszak hozzávetőleg 1949-től 1955-ig tartott. Az építészek 1954 után visszatérhettek a tervezés funkcionalista elveihez. A szocialista realizmus építészete semmiképpen nem téveszthető össze a későbbi korok iparosított technológiával készülő, például a nagypaneles épületekkel, amelyek a 1960-as évektől kezdve terjedt el."
http://epiteszforum.hu/node/11504
Nofre

NGA képe

Köszi a cikkeket, nagyon jók. Én épitészetet végeztem, igy ezért is érdekelt a téma mindig.

ÁDY képe

Köszönöm én is, a mostani képet NGA!