BEAG HOX-55 felújítás


baeg1.jpg

A BEAG ezen jellegzetes, '70-es évekbeli design-hangszórójának tipikus és nagyon "lelombozó" esztétikai károsodása a szivacsok szétporladásán túl, a talpak és annak peremének sugárirányú repedései, törései. Nemritkán az alsó peremből is kitörik kisebb-nagyobb szakasz.Ennek oka egyrészt a rendkívül gyenge minőségű műanyag, másrészt, a fém aljlap kb. 0,5 mm-rel nagyobb átmérője a kelleténél, ami ezáltal állandóan feszíti szét a műanyagot.Én ez utóbbi esztétikai hibák megoldására ajánlanék pár egyszrűen kivitelezhető ötletet, és bízom benne, hogy ezáltal sok ilyen igazán korjelleges design-hangszóró kerül újra eredetihez közeli állapotba.


A repedéseket élük mentén vékony pillanatragasztó-réteggel bekenjük, majd ügyelve a pontos illesztésre, összeillesztjük, összenyomjuk. Az nem baj, ha a ragasztó az illesztésnél kifolyik. Valószínű, hogy a talp a kerület mentén több helyen repedt, amit néha - föleg a peremnél - igen nehéz észrevenni. fontos, hogy minden apró hajszálrepedést fülön csípjünk! Ha összenyomtuk a ragasztott felületet, várjunk kb 15 percet, a következő repedés ragasztásával,nehogy szétpattanjon az előző. Ha a repedéseket ily' módon pozícionáltuk, a talprész belső felén a repedések nyomvonala körül finom csiszolóvászonnal csiszoljuk meg a felületet, hasonlóképpen körbe az egész belső peremet. Ezután a képen látható módon, kétkomponensű, epoxigyanta-alapú ragasztóval(EpoKitt,Araldit, Bondo, Ceys, stb.) vigyünk fel kb. 1-1,5mm vastag réteget, ezáltal megerősítve a repedt felületet - alulról. Ugyanígy vonjuk körbe az alsó peremrészt is, de itt vékonyab réteget alkalmazzunk. Ahogy szárad ki a ragasztó, úgy húzza összébb a teljes peremet  - adva ezáltal nagyobb szilárdságot neki. Az EpoKitt a legmegfelelőbb az ilyen feladatokra, de ennek teljes kiszáradásához legalább 24 óra szükséges, egyéb termékek hamarabb száradnak, némelyikük 4-5perc után porszáraz, de ezekkel is kell legalább 10 órát várni!


A hiányzó peremrész hosszának megfelelő méretűnél kb 10mm-rel hosszabb, az alsó perem magasságának megfelelő vékony alumíniumcsíkot kivágunk, ezt a perem ívére hajlítjuk, és kétoldalt a perem belső felénél pillanatragasztóval rögzítjük. Lényeges, hogy az alu-abroncs ne lógjon túl a perem magasságán, mert ezt utólag nem tudjuk eldolgozni .Ezután epoxiragasztóval, bőséges ráhagyások mellett kitöltjük a hiányzó részt. Hosszabb egybefüggő hiány esetén szakaszonként. Ezután megvárjuk, míg teljesen kiszárad a felvitt ragasztóanyag.


A megszáradt ragasztóanyagot több lépcsőben, durvább és finomabb csiszolópapírokkal a perem ívére csiszoljuk. Hosszabb egybefüggő hiány esetén úgy járjunk el, hogy egy darab, sík felületű lécre ragasztjuk a csiszolóvásznat, és ezzel dolgozzzuk körbe a kerületet. Belátható, hogy így mindig csak pontszerűen történhet az anyag leforgácsolása, és az ív mentén történő egyenletes mozgatással az ívnek megfelelő görbületet kapunk eredményül. A perem alsó részénél lévő többletet fém-nagyolóreszlővel hozhatjuk síkba az alsó peremmel, de csakis toló mozgásokkal. Ezután a teljes perem-alsórészt szintre és finomra csiszoljuk.
Nem egyértelmű, hogy a hangszórótesten, a két félgömb illesztési hornyában volt-e eredetileg valamiféle díszléc, az általam eddig látott korabeli szóróanyagoból és egyebekből ez nem derül ki világosan, én mindenesetre felruháztam példányaimat a következőképpen. Kereskedelemben beszerezhető fóliára felgőzölt, öntapadós alumínium. Ez erre a célra kiváló, és esztétikus végeredményt nyújt. Az eljárás a következő:a horony alsó széléhez pontosan kell illeszteni körbe kb. 60mm széles papírcsíkot,majd ezt széles(postai) gumigyűrűvel rögzíteni kell a gömbön körbe, és utána pontosan vonalba igazgatni a horony alsó szélével.Ennek szükségességére kitérek.Ezután megfelelő hosszúságú, levágott  fóliacsík egyenes szélét a körbefutó horony felső részébe igazítjuk, majd ujjal körbe, egyenletesen a horonyba nyomkodjuk. A horony szépen megvezeti a csíkot, nem térünk ki vonalból. Ezután a horony alsó részéhez éles, friss vágóélű szikét illesztűnk, és körbehúzzuk azt a horony alsó széle mentén – elkészült a díszcsík. A horony mélysége kb 1 mm, tehát vágószerszámunkat jól vonalon tartja.És itt jön a körbegumizott papírszegély: a felesleges fóliacsík-szélesség erre tapad fel, és nem – az egyébként nagyon gyenge minőségű – lakkra (a gömb-test nem agnyagában színezett, hanem festett!!), így nem kell attól tartani, hogy a felesleg eltávolításakor körbe leköszön a festék a felesleg nyomvonalában.Ezt a műveletet legutoljára is hagyhatjuk.


A repedések legvégeit mindenütt 1,5mm-es furatokkal lezárjuk. Ekkor megváltozik az alaktényező, jelentősen lecsökken a feszültséggyűjtő zóna nagysága, ezáltal a repedés tovaterjedésének esélye.


A kis furatok tetejét kézbe fogott 3mm-es fúrószárral enyhén kimélyítjük, „kigyököljük”, ezt követően ezen kis mélyedéseket is feltöltjűk ráhagyás mellett epoxi-ragasztóval. Ezután a gömb-részt célszerűen fóliával hermetikusan bevonjuk, különös gondot fordítva a talp és a gömb tlálkozására, ez a két elem ugyanis nem bontható, gyárilag összeragasztott.Lényeges dolog, hogy a fólia teljesen fedje a gömbrészt, hiszen a felszóródó festék utólag már nem távolítható el, és akkor….:O(


Ezt követően a teljes talpat több lépcsőben csiszolópapírral szintbecsiszolunk, különös tekinettel az összeillesztett repedések terülletét. Ez fölöttéb kényes művelet, mert  a festék alatt könyörtelenül minden „figura”, pontatlanág látszani fog. Legvégül 800-as papírral „tükörsimára” csiszoljuk a talpakat, körkörös mozdulatokkal, hogy a felület struktúrája állandó legyen.


A festés utáni állapot. A festést célszerűen matt fekete aeroszollal végezzük, mely gyorsan szárad. A hangszórótestet a talpánál fogva célszerű egy rossz fogmosópohárra (pl) állítani, mely felilleszkedik a talp belső felének felső részébe. Így a „levegőben lógva” festhetjük körbe a talp alsó peremét is, miközben kényelmesen tudjuk forgatni munkadarabunkat. 2-3 vékony festékréteg elegendő, ha nem dolgoztunk szépen a csiszolásnál, akkor vastagabb festékréteggel nem tudjuk a hibát ellensúlyozni!


Az alj-lemez. Ez sajnos a gyártási pontatlanságból adódóan rendre kb. 0,5mm-rel nagyobb átmérőjű, mint a talp, ezáltal folyamatosan feszíti azt. Ebből mindenképpel le kell venni, már csak a talp alsó peremének belső felére felvitt epoxigyanta-réteg miatt is. Ezt a réteget egyébként célszerű egyenletes vastagságúra csiszolni, ill. az ezzel derékszöget bezáró felületet is, ahová az aljzatlemez végülis felfekszik. Ehhez nagy segítség egy magas fordulatú, mini-barkácsgép tokmányába fogható csapos csiszolóhenger, melynek fedőlapja is csiszol.

Az aljzatlemez 2mm vastag, szerkezeti acéllemez, sárgára passziválva korrózióvédelmi okokból. Ebből következően meglehetősen masszív, így a kerületéből lecsiszolni kizárólag bakköszörűvel lehet, egyéb eszközzel, pl kézi reszelővel ez rendkívül hosszadalmas és fárasztó munka.


Az elkészült, és összeszerelt hangszórók. Eredetileg egy BEAG-márkajel díszítette a talpakat, egyeseken szép aranypapírra, másokon igénytelen cetlikre nyomtatva. Nos, én készítettem egy ilyen logót, mely tipográfiájában és méreteiben megegyezik az eredetivel. Ezt lézernyomtatóval kinyomtatva, gondosan körbevágva felragaszthatjuk a  talpra, esztétikus és autentikus megjelenést adva hangszórónknak. Íme a logó, eredeti méretben:

Remélem, tudtam segítséget és útmutatást nyújtani azoknak, akik vállalkoznak egy ilyen szép és értékmentő feladatra. A leírás bizonyos részei talán segítségül szolgálhatnak egyéb, hasonló jellegű munkákhoz is.

Üdvözlettel: Kiss Béla László – Győr -

Ezek a világ legszebb hangfalai, tiszta science fiction formavilág. Nagyon szépek lettek így restaurálás után. Én eddig csak fehér színben láttam így sárgában még szebb... ez igen!

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!! KBL

Hű a mindenit! Nem apróztad el, profi munka!
Ilyeneket, ha jól emlékszem, talán a Fehérvári úti Skála áruházban láttam gyerekként. Ezeken mondták be az ajánlatokat, illetve ha valahová eladót kértek. Fehérek voltak és a mennyezetről voltak belógatva. Persze a talp nélküi verzió volt.

Kiss Béla lászló képe

Köszi az elismerő szavakat, az a poén, hogy a BEAG jogutódja, az Univox kft az általad említett típust a mai napig gyártja, persze nem szivaccsal, hanem ketreccel az elején.

Szépek lettek!

Nekem is van egy pár, csak én teli feketével fújtam le őket. Viszont a logót innen nyomtattam, és remek lett:)

CernaGeza

Örülök, hogy tudtam segíteni a logóval:O)

980POWER képe

A BEAG jogutód nélkül szűnt meg, több infó:itt

HOX 55 Beltéri gömbsugárzó 10W 4/8W

 

Ma is gyártják, a hangsúly a „gömb” szóban rejlik. A gömb speciális akusztikai tulajdonságai révén kiváló hatásfok érhető el az állandó alapzajú helyiségek pl.: áruházak, bevásárlóközpontok hangosításában.

 

HTX 55 (ez lóg a mennyezetből) és HTX 55/A Beltéri gömbsugárzó fali tartóval 10W 100V

 

100 V-os vonalfeszültég nagyobb távolságra elhelyezett hangszóró csoportok nagy hatásfokkal, szinte veszteségmentesen táplálhatóak. Van bennük egy illesztő trafó. Gondoljunk csak az iskola rádiókra bár ott nem kimondottan jellemző a gömb alakú hangsugárzó.

 

Amikor diákkoromban kalózkodtam a kollégium rádió rendszerén (volt külön a kolesznak is) akkor ugyebár a legközelebbi hangsugárzónál volt a legegyszerűbb a rendszerre csatlakozni, de én nem vettem észre különbséget hogy trafó elé vagy után kötöttem egy sima erősítőt (nem100 Voltos) egyik hangfalkimenetét. Monóra kapcsoltam így mindkét oldal hallható volt. A nevelőtanár csak mondta, hogy valaki már megint van az éterben.

 

Régi szép idők…

 

András

"kiváló hatásfok érhető el az állandó alapzajú helyiségek pl.: áruházak, bevásárlóközpontok hangosításában. "

 

SZFVÁRon 1989es TÓPARTI gimiben (sórák közti szünetben alapzaj) a kör márványaula környéken emlékszem ilyenekre (termekben szögletes szürke dobozok voltak,auz is BEAG,sőt a NYELVILABOR is BEAG+ML vagy BEAG+BRG koprodukció volt),azt hiszem fehérekre belógatva...de 10-20évvel azelőtt pedig a régi SZTK/Rendelőintézet (Távirda utca) emeletén volt egy üvegablaknál ahol régbben röntgen is volt (pl 1990-92táján amikor kis hiján ujjaimat törtem egyik osztálytársam kergetésekor /ellopott tolltartóm visszaszerzése stb/a keményfa tanári asztalkockák körül /rácsapás keményfára:megvagy csirkefogó,de elvette támaszkodó kezét/ ,és oda kerültem,2-3szor megröntgeneződni),,ott mintha fura szinű barna vagy narancssárga lett volna

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Dr Dee képe

Olvastam,hogy érdekelne a Retro újság.Jelzem,hogy újra lehet kapni az újságárusoknál!Persze a Ladával kezdve és utána újra a többit is:-D

Kiss Béla lászló képe

Szia, köszi az infót, közben telefonon megrendeltem az egész hóbelevancot a kiadótól.

Zalairádió képe

Kedves Laci!

Szeretném az hozzájárulásodat kérni, hogy néhány Beag-os képedet AET és HOX a netes rádiós honlapunkon felhasználhassam. A képeken a nevedet mint forrást elhelyezném.

Ezek mint jól tudod nem gyakori készülékek és így kénytelen vagyok segítséghez folyamodni!

Köszönettel:

STS

www.zalaszam.hu/radio

 

Kiss Béla lászló képe

Üdvözöllek! Természetesen hozzájárulok, és megtiszteltetésnek veszem. Ezt a továbbiakban külön engedélyem nélkül is tedd meg nyugodtan!

 

Üdv: Kiss Béla lászló

Zalairádió képe

Köszönöm segítségedet, támogatásodat azért, hogy a magyar ipar emlékei ne vesszenek el.

Itt az oldalakon látva több tag felkészültségét, tapasztalatait, szakirodalommal való ellátottságát arra biztatok mindenkit hogy szálljon be abba a "mentő" akcióba amit magam is művelek.

Elsősorban a magyar termékek világhálón történő megleenésével kapcsolatban.  ebben többek között BRG-s magnók vonatkozásában a mindenki által ismert Csányi Tibi sokat segített.

A Retronóm jellemzően a laikusok oldala, ez egyébként nagyon jó, mindenki szembesülhet a nagypapa rádiójával, magnójával és így tovább. Ugyanakkor itt nagyon sok felkészült szakamber vagy felkészült hobbysta is van.

Van két rádiós oldal (ahova én már többször mutattam linkeket) ahol tartósan rendszerezve tipusonként ( rádiók, magnók, lemezjátszók, tápegységek, tv-k, műszerek stb.) helyezhetünk el müszaki alapadatokat, fotókat, rajzokat, régi iratokat a rádiózással kapcsolatban.

Ezek aztán utánna könnyen elérhetőek, használhatóak s nem utolsósorban a magyar ipar hírnevét öregbítik!

A svájci bázisú a világ rádiógyártását (ill. a többi terméket is) reprezentálja, itt munkánk erdeményeként Mo már 1960 termékkel, gyártmánnyal szerepel, ez egyben a nemzetek rangsorában már közel egy éve az előkelő 10. helyet is jelenti, persze nem ez a lényeg, de érdemes megnézni a listát http://www.radiomuseum.org/cy/cym_num.html .

Szeretném ha Te is mások is csatlakoznátok ide, itt sajnos a hatalmas adat bázis fenntartása miatt (160 ezer rádió. kb. 300 ezer rajz, 600 ezer fotó!!!) egyszeri belépési díj van,ez 20 Euró, vagy 25 Dollár volt legutóbb. Emiatt a sima belépő nem láthat minden oldalt. A belépés feltételezi a tag Pay-Pal tagságát, ezen keresztül a kezdő oldal leírása szerint lehet csatlakozni.

A másik oldalra is javaslom a figyelmet, ez kb. egy éve indult itt csak regisztráni kell, itt is szépen gyarapszik az állomány de itt azért lényegesen kevesebb az információ, címe:

http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/wdocu/0000001

. Itt érdemes megnézni pl. a régi rádiós híradófilmeket is!

Mégegyszer kösz!

STS

 

Zalairádió képe

Egy példa, hogyan lesznel láthatóak a képek:

http://www.radiomuseum.org/r/beag_sterra_ayt_205.html

Üdv:

STS

NGA képe

Minden tiszteletem az Őné ezért a hatalmas gyüjtőmunkáért. Ha lehetne egy kérésem Önhöz, mivel ön tag itt, és ha nem terhelő, akkor el tudná számomra küldeni az itt található képeket nagy felbontásban? Már régóta szeretném a TPS-L2 gyüjteményemet kiegésziteni ezekkel a fotókkal:

http://www.radiomuseum.org/dsp_mehr_bilder.cfm?model_id=107707

 

Előre is köszönöm fáradozását.

Emailcimem: boxair kukac gmail pont com

Zalairádió képe

Kedves NGA, megpróbálok valamit tenni, a képek nagyítva sem másolhatóak, ha a felrakó nem úgy kódolja (a BEAG  Sterra -nál megnézhető ott bárki megnyíthatja). szerzői jogi problémák is felmerülhetnek, főleg ha kikerül a netre.

Nem kerül ki?

NGA képe

Ezt saját magamnak gyüjtöm, weblapot nem csinálok, igy nyugodt szivvel megigérhetem, hogy nem kerül ki a kép.

Köszönettel

nagy Gábor

 

Kiss Béla lászló képe

Köszönöm, megnéztem, jó látni a nevem mellett a cuccot:O)

 

 

Zalairádió képe

aki szenved a gyűjtéssel , javítással, felújítással és a megőrzéssel!! simán megérdemli......  :)

János123 képe

Lada gömbhangfal. Nekem ma jött egy db gömbhangfal, amit a Ladákba tettek, és a  talán a  : " Lehet egy kérdéssél több"-ben adtak. Szétszedtem, de semmi felségjelzéss sehol. Csak annyi volt szokatlan , hogy : YU . Lehet , hogy Jugoszláv volt????? Tud esetleg valaki , valamit róla? Köszönettel.

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag AET 210
1970-1979
Beag duó
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag HTX-55
1980-1989
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979