Franck kávék


Forrás: 
www.zomanctabla.hu
Franck kávék

Ezek a pótkávék a második világháború előtt voltak forgalomban. A falusi, paraszti lakosság körében is egyre inkább elterjedt a reggeli kávézás (tejeskávé beleaprított kenyérrel). A Franck kávé ebben az időszakban egész Közép-Európában igen elterjedt volt. A márka  német, de Magyarországon is gyártották Jánossomorján. Egyesek szerint a kép jobb oldalán látható piros hengerbe csomagolt pótkávé tabletták még az ötvenes és hatvanas években is kaphatóak voltak Magyarországon. Én erre ugyan nem emlékszem. Azt sem tudom, hogy Franck névvel gyártották e még a szocializmus idején is.

Csuby képe

Én emlékszem !

Az 50-es években biztosan gyártottak ilyen tablettát.

Gyerekkoromban szerettem is, nem is tudtam hogy pótkávé. Csak késöbb tudtam meg, hogy nem igazi kávé.

 

Laki Géza képe

...tabletta volt a DOSZKA. Kemény 85 fillért kóstált. Azzal ízesítették a nagy dobozban lévő pótkávét,amely eredetileg árpából készült.

(Ebből a keverékből készített, de cukrot is tartalmazó komplett -gyufásdoboz nagyságúra préselt- kockákat a háború alatt az orosz katonák használtak. A  csajkájukban vizet melegítettek, és abban oldották fel.)

Valami hasonlót kaphattunk anno 1984 március-április -ban Körmenden, a kiképzőbázison. A nevére nem emlékszem, de arra igen, hogy rezsón megpiritották kicsit a felhasználás előtt. Továbbiakra nem emlékszem, pedig kiváncsi lennék, hogy lett ebből „kávészerű” dolog.

De, legalább a tej eredeti volt :-)

 

 

--

Kalmopirin