Együtt a három "mini harcos"


Forrás: 
saját tulajdon
Együtt a három "mini harcos"

Együtt a három "mini harcos" végre: RFT, Orion, Unitra mini torony. Békésen megfér egymással az egykori konkurencia. Már bemutatták mások itt ezeket a készülékeket, ezért csak jelezni szeretném, hogy jó így együtt látni őket. Mind a három kifogástalanul működik.

Üdvözletem mindenkinek!

Bobi

RFT.jpg Orion.jpg Unitra.jpg
Bobi képe

A külső kivitelről röviden: az alumíniumfelület háromféle felhasználási lehetőségét láthatjuk. Az RFT előlapi burkolata homokfújt, az Orioné szálcsiszolt, míg az Unitráé eloxált alumíniumból készült. A homokfújt felület az 1960-as évektől a fényképezőgépek, filmfelvevők könnyűfém vázánál volt elterjedt (Kodaktól a Zorkijig), az eloxált a háztartási cikkeknél (pl. szifonok, edények), míg a szálcsiszolt inkább a rozsdamentes acél tárgyaknál (edények, tartályok, stb.), alumíniumnál jobbára csak a dekorációs felületeknél, mivel ez a megoldás a legkényesebb (foltosodik, mattul a kéz érintésére).

Bobi

Gatulálok, a három kis harcoshoz, nagyon szépek! Nekem ezekből "csak" az Orion van, rendszeresen használom is. Az Unitrán gyárilag nem volt kazettaajtó?

 

Bobi képe

Köszönöm!

Az Unitrát ilyenre tervezték, akkorban egy időre divat volt ez a megoldás. Adtak hozzá még egy füstszínű kis plexi takarót, amit a kazetta helyére lehetett tenni, de ez már elveszett.

 

Üdvözlettel,

 

Bobi

veroka képe

Nem véletlenül tervezték ilyenre a magnókat. Igyekeztek kiküszöbölni a szalagfutási egyenetlenségeket (azimuthiba - amikor a szalag nem egyenesen fut a magnófejen), ez a kazettás mechanikákon sokkal erősebben jelentkezik mint az orsós magnókon. Ha nincs kazettaajtó, akkor a kazettafészket merevebbre és pontosabbra lehet megépíteni, azaz pontosabban fut majd a fej előtt a szalag. Aztán a gyártástechnológia fejlődésével ezek a problémák megoldódtak - illetve a szalagos hangrögzítés kikopott.

Nagyon köszönöm a válaszokat, az azimuthibára nem gondoltam, azt hittem, csak valami "divathullám" a kazettaajtó elhagyása.

Szép együttes,gratulálok nekem is az ORION mini hifi van meg eredeti hangszórókkal. Kár, hogy a gyátó CD lejátszót nem tervezett a toronyba meg még esetleg egy bakelit lemezjátszó, de nem feltétlen mivel hogy a többi gyártó se rakott bakelit lemezjátszót a mini hifijéhez.Üdv.

Bobi képe

Köszönöm!

Annak idején még nagyon extra volt a CD-lejátszó. A lemezjátszót meg a nagy Orion toronyhoz is csak úgy hozzá lehetett vásárolni abból, ami éppen kapható volt. Elvileg lehetne a mini hifihez párosítani az akkoriban gyártott japán lineáris lemezjátszókból, ami passzol hozzá. Úgy emlékszem, a Sharp gyártott méretben hasonlót, szép is lenne együtt...

 

Üdvözlettel

Bobi

Ugyanazzal a kazettával kipróbálva melyik szól a legszebben?

Bobi képe

Szrintem az Orion hangja a legszebb, bár az Unitra sem rossz, különösen az erősítője szép hangú. Mindenesetre a műszaki felépítése az Orionnak a legkorszerűbb a három közül, de erről már írtak többen itt is.

 

Üdvözlettel,

Bobi

Köszi a választ.

Orionba PLL szintézreres rádió van, hoppá...

 

A kis tuner nem szintézeres, csak a kijelzés van így megoldva. Jól néz ki ez tény, de az igazság az hogy a nagy tunerhez képest sok mindenben visszalépés az egész. Még programozni se lehet. Magyar viszonylatban a VT követett el egyszer szintézeres rádiót a 7000-es szériában. Tényleg szép lett volna ha az Orion is előáll akkortájt valamilyen saját fejlesztéses szintézeres rádióval, de ez már csak álom marad.

A kis ORION tuner volt az első HI-FI rádióm a 80-as évek végén,

hibátlanul szolgált nagyon sokáig.

Kb. 2 évvel ezelőtt adtam el karcmentes állapotban.

A megjelenésén és a kivitelezésén azért látszott, hogy kelet-európai gyártó terméke.

A megjelenése idején nemnagyon hiányzott a programozható csatornaváltó, mivel a három állami országos adó közül csak a Petőfin ment könnyűzene, így nem kellett sokat tekergetni.

A pestlőrinci lomi-piacon vásárolt mini Unitra erősítőm némi rendbetétel után megdöbbentően jól szólt, megkockáztatom, hogy alulról csiklandozta a Sony TA-S2 színvonalát, csak spártai mechanikai kivitelben. Aztán sajnos elúszott az egyik csatorna munkapontja, és torzítani kezdett. Inkább nem láttam neki a hibakeresésnek, ha a CEMI BDP283-284 komplementer pár elszáll, akkor levélnehezék lesz az egész. Inkább lehúztam a végfoknak +/- tápot adó, fantáziadúsan "WC" jelzésű :) csatlakozót, és néhány, amúgy visszaalakítható forrasztás után a jól kimunkált előfokozatról járattam a 2x60 Wattos csöves erősítőmet a Tape Out kimenetről. Így is csodájára jártak, most helyhiány miatt egy zenész barátomnál bocsátja ki magából a dallamokat :) .

Bár a Zorion is jobb lenne eloxált alu (burkolatú) forgató gombokkal.

Jobban mutatna.

 

:: Kalmopirin