Egy valódi működő ipari műemlék


Forrás: 
saját kép
Egy valódi működő ipari műemlék

Tiszaörvény, nagyteljesitményü víz szivattyú.

szivattyú lapátok
Mercz László képe

Ma meglátogattam a Tiszaörvényi szivattyutelepet, melyet édesapám 1939 felé szerelt fel, mint a GANZ cég gépésze, majd 1945-ig mint főgépész működtette.

 

Hasonló szivattyú található Lúdváron, Hódmezővásárhely határában, szintén a GANZ cég gyártmánya. Ott is dolgozott apám, Mercz Ferenc 1954 és 1955 december végéig.

 

Itt mellékelek egy képet ami 2014. április 14-én készült. A többit szívesen megküldöm, ha valakit érdekel.

 

Mercz László

Mercz László képe

Néhány régi kép 1943-ból

Tisztelt Mercz Úr!

 

Meg szeretném kérdezni, hogy a Tiszaörvényi szivattyútelepről van-e még fényképfelvétele, akár régi, akár fiatalabb. Ha van megosztaná akár itt a bejegyzése alatt?

Üdvözlettel:

Richter József

Mercz László képe

Mercz

 

Apám 1942 - 1944 között volt főgépész és a szolgálati házban laktunk.

Az 1943-ban készült képeket le lehet tölteni https://we.tl/Ur5EvhIwRG

 

Amikor 2014-ben feleségemmel meglátogattuk a szivattyútelepet, egy kedves gépész mindent megmutatott. Ezek a képek elérhetők https://we.tl/7jGPxy5xK3

egy hétig.

 

Tudja-e, hogy egy hasonló szivattyútelep működik Hódmezővásárhely mellet, Lúdváron, ahol apám 1954 - 1955 végéig volt főgépész.

 

Üdv, Mercz László

Tisztelt Mercz Úr!

 

Köszönöm szépen a fényképsorozatot! Letöltöttem mindkét fájlt, de valamiért mindkettőről ugyanaz, az Ön által 2014-ben készített képek találhatók. Esetlegesen az 1943-ban készültekről/ből fel tud tölteni párat?

 

Igen, az 1937. évi XX. tc.-ben meghozott rendelkezés alapján az öntözéses gazdálkodás feltételeinek megteremtése és előremozdítása céljából épült meg ez a két szivattyús vízkivételű öntözőtelep (tiszaörvényi és a hódmezővásárhelyi), illetve ez a jogszabály indította el azt a hatalmas tervező és kivitelező munkát melyből megszületett a békésszentandrási duzzasztó, a Keleti-főcsatorna és később a Tiszalöki vízlépcső mind-mind a Tiszántúl öntözővíz pótlására.

 

Személy szerint magától Tiszaörvénytől nem messze lakom, gyerekként rengeteget horgásztunk a Tiszafüredi-főcsatornán. Későbbi tanulmányaim során is megmaradt ez a "szoros" kapcsolat, amit a jelenlegi munkám is még szorosabbá tesz.

 

Mindig is érdekelt, hogy másokat miként fog meg ez a korszakalkotónak is számító vízi emlék. Jó látni, hogy mást is hasonlóan megérint, sőt személyes, családi emlékei is vannak erről a rendszerről.

 

Tisztelettel:

Richter József