Ministratégia


Forrás: 
Saját
Ministratégia

Ministratégia társasjáték a 80 as évekből. (hiánytalan) Ki emlékszik még rá?

Most fejeztem be egy parti Ministratégiát, szóval én tudom a szabályokat. :) Nagyon király játék!!
Valóban, a lényeg az ellenfél záaszlójának elérése, azaz érintése.

Kezdés: Mindkét játékos felhelyezi a 40 bábuját a saját térfelére, tetszőlegesen. Ezután felváltva lépnek egy-egy bábuval.

Mozgás: 1-8-ig illetve a kém egyet léphet, a 9-es akár hármat is, de ez nem kötelező, tehát egyet vagy kettőt is léphet, hogy ne fedje fel kilétét. A bomba és a zászló értelemszerűen nem mozdulhat a kezdőpozíciójáról. A mozgás történhet előre-hátra, jobbra-balra. Átlósan nem, és a középső két "To"-t is ki kell kerülni, így tehát három híd vezet az ellenfél területére.

Támadás: Ha az ellenfél egy bábuja olyan kockán áll, melyre mi is léphetünk, megtámadhatjuk azt. Odalépünk, bemondjuk a számunkat, és erre az ellenfélnek, azaz a védőnek meg kell mondania hányas számú bábuját támadtuk meg. Ilyenkor a nagyobb szám veszít, és meghal, azaz lekerül a bábu a pályáról. A kémet mindenki legyőzi, kivéve a Marsallt, azaz az 1-est. Bomba esetén robbanás történik, és mindkét bábu lekerül az asztalról. Ezalól kivétel, ha az aknakereső támad, mert ekkor csak a bomba kerül le. Azonos számok esetén mindkét bábu kiesik a játékból.

A játéknak akkor van vége, ha az egyik fél eléri a másik zászlóját, ezért a cél, saját zászlónk elrejtése, avagy biztos bunkerbe helyezése, illetve a másik zászlójának felkutatása, és érintése. Rengeteg taktika lehetséges, így nincs két ugyan olyan parti.

Amúgy nincs kedved megválni a játékodtól? Szívesen megvenném, mert az enyém már kicsit hiányos....

Noh, én követtem el az elöbbi szabályleírást, csak eddig nem voltam regisztrálva. Szal ha kérdésed van, keress nyugodtan :)

Köszönöm a teljeskörű szabályleírást. Dejó! :) Van aki még emlékszik. Nagyon kisgyerek voltam mikor hozzánk került ez a játék, aztán feledésbe merült, és egy nagy doboz mélyére ahol sokminden mással kallódott sokáig. Néhány napja bukkantam rá néhány bábujára és elkezdtem megkeresgélni őket és legnagyobb meglepetésemre meglett az összes. Pedig mindenben bíztam csak ebben nem. Így egyenlőre megtartom. Volt ennek a játéknak valamilyen doboza? Kb mikor gyárthatták? Neten próbáltam megtalálni de egyszerűen semmitsem találtam róla.

Nekem csak utángyártott verzió van meg sajnos, ezt úgy '96-'97 környékén kaptam, újonnan. Hogy őszinte legyek, először csak néztem, milyen puritán a dizájnja, aztán miután elkezdtem játszani vele, túl is léptem ezen :) Amúgy az én verziómnak egy vékony, Schenk feliratú doboza van. Schenk katonák a doboz oldalán, és egy faluba belovagló huszárcsapat a tetején.

Mellesleg együtt tudok érezni a netes kereséssel. Az egyetlen oldal amit kidobott, az ez volt :) No hát, ha nem lehet megszerezni, akkor csak örülök, hogy nem én vagyok az utolsó aki játszik még vele :)

Nagy_Cthulhu képe

Nekem valahol van egy meglehetősen igényes kivitelű dobozos ebből, de nagyon jól játszható a játék számítógépes változata is.

http://www.abandonia.com/en/games/188/Stratego.html (lehet, hogy kell hozzá ez az emulátor is:  http://portableapps.com/apps/games/dosbox_portable

de megéri, mert mindenféle 80-as, 90-es évekbeli DOS-os retrójáték megy vele Win alatt is, sőt Linuxra is van belőle.)

Ingyen le lehet tölteni, és az hasonlít is a dobozosra. A hamarosan esedékes gyerekszoba-nagytakarítás és régijáték-selejtezés alkalmával beteszek egy képet az enyémről is, ha megkerül...:-)

_______________

Cthulhu Ftangh!