Mitől retro a retro ?


VN_1969.JPG

Egy 2007-ben született emberke, ma már 11 éves, neki valószínűleg a születési évében keletkezett, használt tárgyak "retronak" számítanak. Én is feltettem egy utazási igazolványt, mint érdekességet, de kritika érte így levettem. Tehát PONTOSAN határozzuk meg, mi az az utolsó évjárat, ami még felkerüljön!

Sajnos, kép nélkül nem engedte a rendszer elküldeni a blogot...

Alapvetően egyet értek az oldal szabályzatával, miszerint a retro 2000 előtti, azaz múlt századi.

Annyival kiegészíteném, hogy bizonyíthatóan 2000 előttinek kell lennie (gyártó jele, évszám, bármilyen egyéb jel, ami arra utal, ennek hiányában a stílusa), illetve ma már ugyanolyan formában, stílusban, kivitelben nem gyártják.

 

Jobban behatárolva, én csak az 1945 utáni dolgokat sorolnám a retro dolgok közé, a világháborúval lezárult egy korszak, és új kezdődött - ekkor jöttek létre a szocialista országok, új gyárak alakultak, új szocreál stílus, új igények (GDR, Czechoslovakia, CCCP, USSR, KGST, elektronikai cuccok, műanyagipar, bútorok...)

És ez tartott egészen 1990-ig, rendszerváltásig, mikor minden újjá alakult (országok, régi gyárak bezártak), régi termékek, jelzések eltűntek, és újak jöttek, de ekkor még megvoltak a régi korszak tárgyai, ami gyakorlatilag a 2004-es Uniós csatlakozás utáni pár évben a szabályozások miatt eltűntek.

 

És pont ez a lényeg, hogy a 2004-2007 közötti időszakban a múlt század tárgyai eltűntek, csak nagyon kevés maradt fenn, és gyakorlatilag ettől lett retro a mai retro. Sokminden megszűnt, mert mérgező, nem energiatakarékos (tisztítószerek, festékek, elektromos cuccok), és jött helyette valami használhatatlan 3x annyiért, ami hamar tönkre is ment. Pl. Egy ismerősöm MÉH telepet vezetett, ott rendesen érezhető volt a változás - a szocialista autókat (Trabant, Wartburg, Zsiguli, Moszkvics) valamiféle rémhír miatt, hogy környezetszennyezőek, és hamaarosan betiltják, sorban vitték be, a használható autókat egy az egyben bezúzták (ekkor már guberálni sem lehetett, hogy kel egy indexlámpa vagy ilyesmi, mert hulladékkal magánszemélynek nem lehetett kereskedni). Ekkor derült ki, hogy az ALU konyhai eszközök mérgezőek, és szintén tonnaszámra hordták be a gyárak, iskolák, ekkor tűnt el sok szocialista relikvia, réz plakettek, Kádár címeres zománctáblák is fémhulladékként végezték - ma meg már horror áron mennek, pedig csak pár év telt el.

 

Az a baj a 2000 utáni dolgokkal, és azért nem retrok, mert még rengeteg van belőlük, egyszerűen még nem tudtak eltűnni.

Használtcikk kereskedőként sokan hívnak, hogy vannak "kincseik" - még mindenhol megvan a 2002-2007 közötti számítógép, TV, ami jelenleg senkinek sem kell, ingyen se szoktam elfogadni. Persze, a tulajdonos szerint jó, meg működik, csak: "Vettünk jobbat, nagyobbat, használhatóbbat..." És pont itt jön a kérdés, hogy ok, de akkor kinek kell egy 2003-as lassú számítógép, vagy egy 40 centis 40 kg-os TV?!

A papírokkal, újságokkal ugyan ez a helyzet, a reklámkorszakban rengeteget nyomtattak belőle, sokan elrakták (majd az unoka elviszi papírgyűjtésre), ezek jelenleg legfejjebb papírhulladékként értékesíthetők.

 

Összegezve, pl. egy 2007-es tárgy akkor lesz retro, ha már eltűnik, és csak kevés lesz belőle - jelenleg ez még nem történt meg (minden régi lakásban több száz darab 2000-2010 közötti tárgy van a kártyanaptáraktól a gyerek Pokemonkorong gyűjteményéig - ellenben az 1990-2000 közötti időszakból jóval kevesebb). Szóval még kell hozzá pár év, talán 5, talán 30...

Tapsifiles képe

Az 1900-1999-es behatárolás továbbra is jó! A Retronómnak ez hozta meg a sikert úgy 5-8 éve - akkoriban nagyon népszerű volt - de azóta se enyészett a semmibe. Szerintem pont azért, mert megtartotta önmagát. Miközben több fórum-hirdetőoldal futott fel magasra, túlontúl szerteágazó célokat maga elé tűzve, azután teljesen lehanyatlott, majd megszűnt. Meg kell elégednie a Retronómnak ezzel a viszonylag szerény, de tartósan stabil helyzetével, ami a saját karakteréből adódik.

Ha a nem olyan régen elavult dolgokat beengedi, akkor az eddigi retróként számon tartott és megegyezésesen elfogadott tárgyak, kordokumentumok lehet, hogy nagyon nem rúgnak majd labdába a 10-15 éves bonyolúltabb és színesebbek mellett. A mai 11 éveseknek meg jó lesz a Jófogás… Afféle oldalakkal a Retronóm úgysem fogja tudni soha felvenni a versenyt, a fiatalokat pedig úgyse fogja idecsábítani. A fiataloknak még nem tulajdonságuk a nosztalgiázás. De nyugalom, meg lesz majd nekik is a saját retró oldaluk harminc-negyven év múlva, ahol elsóhajtoznak a 2007-es bankkártyáikon…

Vannak „antikvitás” oldalak, elég kiforrott értékű, kifinomultabb tárgyak választékával. Egyiken-másikon jó szétnézni, mert láthatóan hoznak egy színvonalat a saját profiljuk minőségi megtartásával. Na most mi lenne, ha azok is beengednék a 10-15 éves törött kijelzőjű mobiloka, laptopokat stb., mert hát van akinek már azok is nagyon régiek. Tiszta gagyi oldalakká válnának, elvesztenék a hitelüket, minden komoly műgyűjtő hamar ott is hagyná őket.

ÁDY képe

Így van!

Amióta van a retronom.hu oldala, 1900-1999-ig lehetett anyagatot feltölteni. Maradjon ez így a jövőbe is.

 

Feribá!
(Ez inkább fórum téma mint blog! Akkor nem kellett volna kép.)

Kalmopirin képe

Stimmel, egyetértek én is, hogy 1900-1999.

 

Érdekes, hogy bár eddig nem tudtam, de mindig is hasonlóan gondoltam.

Ezért is nem tettem fel a Dédnagypapa pipaszurkálójának a képét, ami 1837-ből való. :-)

 

Kalmopirin

Érdekes, hogy az antik felemás mód kerülhet fel az oldalra, pl. monarchia se, csak 19 év belőle... De maga Admin is feszegette már határokat – joggal! Hisz számos dolgot gyártottak még a 2000-es években is tovább: analóg fényképezők, mobilok, videók (ez már a 2000-es évek első felében elavult), kvarcjátékok, laptopok (tapasztalat: kevesnek volt ~2006-ig, aztán rá pár évre lett divat, persze az XP-s nem lehet túl ritka, de már elég régi), walkman + discman, reklámok / tv-adók logója. Nyilván a termékcímkék is változtak – ha tetszik, ha nem. :) De ezeket is ki értékeli, amikor az öregek a gyerekkoruk dolgait se nagyon szeretik, főleg ami náluk is régebbi/újabb...

Tehát van mivel feszegetni a határokat!

Ez egy retro oldal, itt az 1900-as évekbeli dolgoknak van helye, és ha teleraknánk 2000 utániakkal, sokat romlana a színvonal. Nálunk is az irodában lecserélték a 2002-es gépeket, ingyen kaptam 24 számítógépet, miután kiderült, hogy működik, de semmire se jó, elvittük a börtönbe, ahol szétverik hulladéknak.

A mai generáció még nem foglalkozik azzal, mi volt a gyerekkorukban, nem is szívesen emlékeznek rá. A hugom 2002-ben született, a generációja elég elcseszett, a szóraakozásuk kimerül a mit osztottun meg a neten, mit ittunk a buliban, és milyen cigit vegyünk dolgokban, ennyi!

Elmennek osztálykirándulásra, és az a gondjuk, hogy van-e wifi, amellett ha valamiféle alap egyszerű fizikai munkáról van szó, életképtelenek. A szomszéd fia 17 éves, a napokban az anyja cserélte ki a kocsiaksit, az apja meg kiültette a karcsonyfát, mert a gyerek nem ért hozzá, nem tud ásni!!!

Egyszerűen nincsenek kézzel fogható dolgaik, emlékeik, mert ami van, és számít, az a neten van. Na most ebből mi a retro?

Én a 90-es években nőttem fel, vannak emlékeim, amik helyekhez, tárgyakhoz fűződnek, mert a mai generációval ellentétben nem egész nap csak a telefonunkat nyomkodtuk. Szerencsére jókor voltam gyerek.

 

 

Tapsifiles képe

Nem csak a Monarchiával, de az Angol világbirodalom kialakulásával és megszűnésével se esik egybe a Retronóm kezdete és vége… Tőlük és egyebektől függetlenül a Retronóm úgy határozta meg magát, hogy az 1900-1999 közötti tárgyakkal foglalkozik, azok fóruma és adok-veszek oldala. Esetenként bánatos, hogy ebbe az időintervallumba valami érdekesség még vagy már nem esik bele - akár kicsit is lemaradva róla, de mit lehet tenni? Nyugdíjas sem akkor lesz az ember, amikor időben kezd közelíteni hozzá, kezd nagyon hasonlítani rájuk, vagy eléggé fáj már ahhoz a dereka, hanem a pontos születési dátuma alapján.

A XX. századról van szó. A múlt századból pedig olyan tárgyak kerülnek elő, amelyekre többnyire első ránézésre rámondhatjuk: „retró”. Azonban ez maradjon inkább másodlagos. Látjuk, ha a retró fogalma felől közelítjük meg az oldal tárgykörét és egyénenként értelmezzük, hogy mit tekintsünk retrónak, akkor parttalanná válhat a dolog. Pláne, ha most már a keletkezési évüktől is eltekintenénk. A XX. század meghatározás viszont pontos, azon lehet a legkevésbé vitatkozni. Igaz, a szakemberek szerint egy évszázad 1-től nulláig tart, vagyis 1901-2000 között van igazából a Huszadik Század. Ennyi már ne zavarjon, mindenki az előzőek szerint gondolja és a Retronóm esetében tudjuk, hogy azt értjük alatta.

Annak ellenére szólok hozzá újból az eddigi Retronóm megtartásáért, hogy akadna talán több ezerkilencszáz előtti és kétezer utáni tárgyam, mint pont idevaló. De sokadik éve tapasztalom, az oldal így sikeres és más a többinél!

Vannak régi honlapok is. Sőt! Gyűjtőhelyük az Internet Archive!

Ahogy a Retronóm is retró honlap: design, ...

A ’90-es–2000-es években nőttem fel, így ismerem jól az újrégi, 2001–2009-es mobilokat, több nagy honlap is részletesen tárgyalja, sokan gyűjtik (l. Vaterás licitháborúk), simán retrók + nem lehet év szerint beskatulyázni csak a 20. századba: sokaknak nem is volt 2000 előtt... Ezeknek itt (is) helye van!

 

Tehát a kor átnyúlhat: mobilok, analóg fényképezők, kvarcjátékok, videomagnók, walkman, discman (~2003 körül „terjedt el”, majd bejött az MP3-lejátszó ~2005-ben). Eleve a Retronóm virított: a 40-en túliak által lenézett ’70-es–’80-as, sőt a friss ’90-es éveket is elismerte – 2003-ban!!!

Ezért (is) lett oly népszerű 2009-től, sokan ezért jöttek, ma is keresik a friss fecskét.

Szerk.: vita vége? :)

Ha elkezdenénk egy egy dologgal kivételezni, mégtöbb lenne, és átalakulna az oldal, elvesztené a retro jellegét, ezért kellene mindenképpen 2000 előtt maradni.

Csak példa képpen pár hete sikerült a keres-kínál részt rendbe hozni - ma meg van a kínálatban "Aero magazinok" egyértelműen 2000 utániak, és "PTP-2007 Tápegység", feltételezem 2007-es.

Ha valaki ilyesmit szeretne eladni, vannak kimondottan vegyes aukciós oldalak a neten, azok pont arra vannak.

 

Ezek a 2000 utáni elektronikai dolgok ma még elektronikai hulladékok, akár működnek, akár nem - a számítógépalkatrészeket és mobilokat kilóra átveszik (persze, nekem is van szép állapotú, meg vadi új 2002-es előlapom, de annak nem itt a helye).

Az újságokkal szintén ez a helyzet, a 2000 utániak papírhulladéknak jók (igen, tudom, kereskedelemmel foglalkozom, nem lehet eladni), viszont most is hozzájutottam szép állapotú 1980-1982-es Nők Lapja ujságokhoz - pár ismerősöm rögtön kért belőle, nosztalgiázni...

 

A korszak nem egyértelmű, de én a legjavát emelem ki: jó a 3310 (mikori is? reklámja ’99-es, de 2000-től több évig árulták) s a Motorola C350, 2003 nem? Mind2 jó régi + retró, ráadásul a Moto ritka, de mégse jó? Nem értem: gyűjtötök meg nem is, 2000-ben MINDENNEK vége? :) S a kommersz 3310-est Vaterán viszik, mint a cukrot! Pl. most 2. 8-án 2200-ért kelt el 4... Így a Motók is jók, ilyenekért jönnek ide látogatók, más is gyűjti! A korai számtech magazinok jók, ritkák, de senkinek se kellenek... :/ S hol vannak a túlárazott régi könyvek? ’60-as–’80-as évek a kutyának se kell, 50–100 (!) Ft-ért eladhatatlan, pedig ’retró’: tele velük a képtár s a Retró Piac... NEM a szigorú KORA teszi a RÉGISÉGET: a mobilok s pár szórólap / számtech magazin igencsak érdekes, ránézésre retró + belülről főleg! Majd töltök fel párat.

Kíváncsiságból megnéztem, a Nokia 5110 telefonom, és előlapom 1998-as (pár éve próbáltam eladni, de senkinek sem kellett), és egy számítógépes könyvem "101 ujjgyakorlat számítógépre" 1999-es kiadás, mégsem illik anyira a retro dolgok közé - szerintem a retro telefon az az élénk színű tárcsás : )

Igazából a stílus is számít nem csak az év - egy Trabant nagyon is retro, viszont egy 98-as Suzukira senki se mondaná...

 

A könyvek meg egy külön kategória, azok inkább antikváriumba valók - persze van ami megállná az oldalon a helyét "Az én otthonom" (1969-es lakberendezési könyv), "Rádiótechnika 1982".

Azok az úgynevezett "túlárazott könyvek" némelyike régen népszerű volt, és keresték, a többit meg úgymond kötelező volt megvenni... az 1980-as években a Váci Naszály áruház Művelt Nép könyvesboltjában dolgoztam, és volt könyv (és hanglemez), amit csak úgy tudtunk eladni, hogy egy népszerű, keresett könyv mellé hozzácsaptuk... vagyis csak akkor vehette meg valaki, ha a másikat is megveszi : )

Az emberek nagy része el sem olvasta ezeket, és jelenleg ezek vannak fent 50-100 Ft-ért, és így se kelnek el (de a népszerűeket ma is veszik).

Viszont egy kirívó eset az 1972-es Lőrinczy György : New York, New York könyv, az akkori 140 Ft-os árral senkinek sem kellett, ma meg 100.000 Ft felett mennek!!! Anno évekig porosodott, és raktárürítésnél vagy 20 db-ot írtunk le :(

 

...te épp a könyvekkel-Suzukival, de igaz. NEM minden lett retró + NEM CSAK a 20. század kiváltsága: a videó-walkman-discman csak úgy KUKA, már nem gyakoriak, főleg a teljesen elavult mobilok kapósak-ritkák. Vaterán 1 Ft, nincs minimálárról viszik, mint a cukrot. 90%-ban elszállnak, a fix/magas indulóárasokhoz képest is, pedig csak a kommersz néptelefonokat néztem: 3310-3410-Alcatelek...
A Retronóm már 2003-ban ráérzett: ma 5–10 év, s elavul, sőt a kivételek RÁNÉZÉSRE retrók (!), s ahogy írtad: STÍLUSUK VAN, korban átnyúlnak.

+Van az oldalon újrégi videó, legalább kettőnk szerint retró, vita nem volt, admin se vette le + van 2000-es évek kategória... Így lehet tanulni-okulni!

Kalmopirin képe

Bizony 2000 óta nagyot fordult a világ, és nem éppen jófelé ahogy a "Maradjunk 2000 előtt" hozzászólásban is olvasható.

Igaz, lesz olyan aki nem ért egyet a leírtakkal és "kibickedik" ám igen erős a gyanúm, hogy az illető a "mundér becsületét" igyekszik védeni és "haza beszél". Ő, vagy ők nem is igazán tudnak a XX. századból nosztalgiázni, mert csak hallottak vagy olvastak róla.

 

Külön érdekességként említeném, hogy ez nem olyan mint a dédi nosztalgiája a XIX. századból, és a XXI. századnak sem lesz hasonló nosztalgiája.

Valahogy ez egy erős megérzés.

Sőt az ilyenek, a "régiek ingyen sem emlittetnek, még csak észbe sem jutnak;" majd.

1914-ben is volt egy fordulópont, ám 2000 óta felgyorsultak az események...

 

Kalmopirin

retro


Retro "ifjoncok"
Ismeretlen évjárat
Retro órák
1960-1969
Retro rádió
Akkor és Most
retró tálca
1980-1989
TEJ Retró
Akkor és Most