Zsebrádió


Forrás: 
Saját
Zsebrádió

Szovjet zsebrádió, viszonylag kicsi volt, és két hullámhosszon (kh-hh) dolgozott, mellette az akumlátor töltője.

Üdvözlet!

 

Éppen most sikerült beszereznem a fonyódi régiség piacon egy Orljonok zsebrádiót. Az elemek belefolyba a készülékbe, de sebaj. A nagyobb probléma, hol lehet beszerezni hozzá elemeket? Találtam a neten egy kapcsolási rajzot, azon 2.5 V-os tápfeszültséget írtak. http://elektrotanya.com/orljonok_tranzisztoros_radio.djvu/download.html

Ezek szerint 2db 1.25 V-os elem szükségeltetik. Vajon elbírna 2x 1.5 V-ot? Vagy 1 db 3 V-os gombelemet?

Üdv: Gábris

..."gombakkumulátorok" voltak hozzá, hiszen azért van az akkutöltő mellékelve.

Ha jól emlékszem, 4 drb.   2 töltésen, és másik 2 a rádióban....

Szerintem kis utánajárással belevaló méretűt be lehetne szerezni, akár újat is, de elemről is üzemeltetheted.  2 x 1,5 V ceruza vagy mikró egy kis teleptartóba, és valahogy hozzárögzíted:   egy kicsit "élénkebb" lesz 3 V esetében...

Üdv: furnan

Nagyon köszönöm a válaszodat! Sikerült kipróbálnom ceruzaelemek összekötésével, de sajnos nem működik. Illetve, bekapcsoláskor pattan a kis hangszórója, de semmi mást nem csinál. Nem sistereg, nem szól. Lehet, hogy porfogó lesz belőle egy polcon? Nem szeretném. Vajon ért még valaki ezekhez a régi rádiókhoz, aki megtudná javítani?

az nagyon lényeges, amikor bekötöd.

Tehát melyik érintkezőre kötöd a + -t, és a - -t.

Ha rosszul kötötted be, az áramfelvétel magas lesz,   (100 - 300 mA) és a végtranzisztorok nagyon melegednek.   Ha sokáig tart ez az állapot, akár tönkre is mennek.

Normál esetben az áramfelvétel kb. 8 -10 mA, amely nagy hangerő esetén 40 - 60 mA -re is megnőhet, a hangerő ütemében ingadozik.

 

Természetesen sok egyéb hiba is lehet, és biztosan találsz a közeledben valakit, aki helyre hozza a kis aranyost.....

Üdv: furnan

Köszönöm válaszodat! Kényesen ügyeltem a helyes polaritásra, bár én messze nem értek ennyire hozzá, mint te. Legalább tanultam egy kicsit tőled. Ezt is köszönöm!

A belefolyt gombakkumulátorról egy kis tisztogatás során sikerült néhány adatot leolvasnom. A pozitív felén ez áll: 100 mAh és, gondolom egy típusszám: 7508. A negatívon: GL0,10 és egy kis cég embléma, azt hiszem: háromszögben egy villámjel, alatta AKKU felirat. Talán egy régi magyar cég lehetett. Gyerekkoromban, mintha sokat láttam volna ezt a cégjelzést elemeken.

Üdv: Gábris

Ügyesebbek, a töltőből is barkácsolhatnak hálózati tápegységet.

Természetesen a megfelelő brummszűrés mellett stb.

 

Jó, ez csak az othoni használatot biztosítja.

 

:: Kalmopirin