AIWA zsebrádió - AR 777


Forrás: 
saját
AIWA zsebrádió - AR 777

.

Még jóval a „zöldzubbonyos” időszakom előtt vásárolta Édesanyám e kis rádiót.

A vételkor még nem gondolta egyikünk sem, hogy emlékezetes darab lesz.

Bizony ez a kis rádió megjárta Körmendet is (Pestről indulva), ahol a kiképzőbázison a „segítőm” lett. Ugyanis nem egy alkalom volt, hogy a mezőn ilyen-olyan munkát végeztünk és ekkor ezen a készüléken hallgattam zenét.

Bár a minőség /középhullám/ nem volt kiemelkedő, de jó szolgálatot tett.

Aztán visszakerült a tulajdonosához, mikor Pestre visszaérkeztem...

 

AIWA_AR7772.jpg

Igazi retros design, a forma szerintem nagyon jó. Úgy rémlik gyerekkoromban egyet szét is szedtem. Kevesebbel elmegy mint egy Sokol, és kisebb is, de be kell látnom hogy egy Sokolnak szebb hangja van. Most a hétvégén zsákmányoltam egy piacon kallódó példányt. Egy kis mosás után teljesen szalonképes lett bár nem olyan szép mint ez mert besárgult a kaszni. Legalább az elemfedél még megvan. Viszonylag kevés alkatrész van benne, mert több ellenállás a panelra lett integrálva. Ezeket ha elmarja a kifolyt elem lőttek a rádiónak. Nem lehetetlen pótolni őket, de nem szívesen állnék neki. Szerencsére csak a füles aljzatában az érintkező lemezek voltak oxidáltak. Ennek a kipucolása után megszólalt a rádió.

oldtimer képe

„Kevesebbel elmegy mint egy Sokol... de be kell látnom hogy egy Sokolnak szebb hangja van. ”

 

A Sokol úgy él az emlékeimben, mint amire vastag befőttesgumival 2db. laposelem van rágumizva. A hangját illetően nem fűznek hozzá emlékek.

Biztos nagyobb doboza volt, és lehet nagyobb hangszórója is, de hogy ez mennyiben előny vagy sem azt már nem tudom.

 

üdv.: oldtimer

Kalmopirin képe

Ahogy olvasom a leírásban, nem kifejezetten zenehallgatásra lett kiválasztva, ám csak ez volt "kéznél" és így lett használatba véve. Más szavakkal: Katonának, a mezőre, csend helyett ez is jó :)

 

--

Kalmopirin

A szétszedtem cikksorozatba is bekerült a napokban egy ugyanilyen példány, és ott a belső IC-s. Annak valószínűleg élvezhetőbb lehet a hangja, sőt kiderült hogy lényegében 3 változat van ugyanolyan típusszámmal. 1 ic-s és 2 trazisztoros változat. Az egyik tranzisztoros változatban az ellenállások egy része rá van integrálva a panelra, míg a másik változatban kizárólag klasszikus furatszerelt ellenállások vannak. Az Aiwa talán ezen a modellen puhatolózótt a panelra integrált ellenállásokkal, ugyanakkor biztosra ment a klasszikus felépítésű példányokkal. Az NSU Ro80 jutott eszembe a Wankel motorokkal. Ott is ezt kellett volna csinálni, nem kellett volna mindent feltenni egy lapra, gyárthatták volna párhuzamosan a klasszikus felépítésű motorokkal is. Az wankel nem volt tartós, és a garanciális javításokba a cég tönkre is ment.

Kalmopirin képe

Egész klassz kocsi ez! Nekem tetszik a formaterv.

Nem tudni miért, de az NSU-ról a Zaporozsec formájú autó jutott eszembe. Ezért is meglepetés volt a Német avantgárd – 50 éves az NSU Ro80-as A Wnakel motor tündöklése és bukása(?) is egy érdekes sztori.

 

--

Kalmopirin

AIWA


zsebrádió