Bányászlámpa


Forrás: 
saját
Bányászlámpa

A lámpa Komlóról, Kossuth bányáról van.

mantal képe

Szevasz!

Szintén komlói vagyok, érdekel hogy hol lehet ehhez, valamint bányász relikviákhoz hozzáférni?

Címem:mantal2 kukac pont hu.

Köszi ha válaszolsz!

vudu képe

Hi mantal!

 

Ezt a lámpát megboldogult öregapám kapta nyögdíjba vonulása alkalmából. Sajnos arról fogalmam sincs, hogy honnan lehet hasonló dolgokat beszerezni. Talán régi bányászokkal ill. utódjaikkal célszerű felvenni a kapcsolatot akik lehet hogy fölösleges kacatként tartják számon és szekrény tetején vagy pincében tárolják.

Esteleg a Mecseki Bányavagyon-hasznosító Rt.-nél talán érdemes érdeklődni, főleg ha van ismeretség.

Valahol biztos fellelhetők, mert pl. a lámpából több eltérő típus készült nagy példányszámban, mivel fogytak is rendesen.

mantal képe

Csak azért kérdeztem, mert mostanában nagyon menő, hogy bányász emlékhelyet hozzanak létre, de semmit (vagy csak alig valamit) tudnak összeszedni. Jómagam nem vagyok érdekelve benne, de Apámra való tekintettel, aki bányász volt, érdekel a téma.

Gondoltam, talán megvan otthon ez a bányászlámpa....

vudu képe

Persze, hogy megvan, de ez nem eladó, mert egyébként a Retro Piac Kínál részébe raktam volna. Amúgy lehet hogy még kerül oda ilyesmi tőlem is, meglátjuk.

Radios20 képe

Ez a lámpa, pedig talán petróleummal ment?

Alul az egyik csavarral lehetett állítani a kanóc magasságát így a lángot is. A másik gombbal, amibe karika volt fűzve, azzal lehetett begyújtani / a búra alatt volt egy kis tűzköves szerkezet, pont mint az öngyújtó/

Ezt eddig értem. De! Egy idős bányásztól hallottam még otthon, hogy a tetején a füstfogó is izzott, nem csak a láng, hanem ennek izzása is adta a fényt. A  lámpánál az üveg felett a rácsos zárt tetejű henger amiben van még egy ugyanilyen, csak kisebb az a füstfogó?

Van egy ilyenem, de mivel le van lakkozva az egész, így nem akartam beindítani. Valamint az enyémen az Öngyújtó sem jó, törött a tengely. Nekem csak dísztárgy:-)

A fentebb leírtakat szeretném megkérdezni, hogy a szita szerű henger-e a füstfogó, és tényleg izzott-e, vagy izzania kellett-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel; Radios20

Csuby képe

A szita szerű henger nem füstfogó, hanem davy háló.

A bányákban keletkező metán gáz berobbanása (sulytólég robbanás) ellen véd.

 

Az acetilén (karbid) gáz - mert a háló a hőt jól vezeti - csak a hálón belül ég, kívül nem mert nem tud átdiffundálni. Tehát ez egy Davy-féle biztonsági bányászlámpára.

mantal képe

Igen, nagyvonalakban.. Csak ez nem acetiléngázzal, hanem benzinnel működött. A sűrü szövésű fém háló nem engedte át a lángot, tehát nemtudta berobbantani az esetleg jelen lévő metánt, ezért annak jelenlétére figyelmeztette a használóját. Metán jelenléténél a láng a davy hálóban megemelkedett (megnőtt), és a magasságából lehetett meghatározni a metán mennyiségét. Tehát nem világításra, hanem biztonsági elemként használták.

Laki Géza képe

A Davy-lámpa volt az első világítóeszköz, ami nem robbantotta be a felgyülemlett metánt.

 

(Írja a TASSZ.... Bocsi,a VIKI.)

Radios20 képe

Tisztelt Retronóm tagok! :-)

Mindenki hozzászólását nagyon köszönöm!

Üdvözlettel; Radios20

mantal képe

Most találtam:

"A Davy-lámpa alapelve, hogy a sűrű szövésű drótháló rossz hővezető, és a rajta keresztülható láng hőmérséklete annyira lehűl, hogy nem éri el a sújtólég gyulladási hőmérsékletét. A lámpa azonban csak akkor biztos, ha drótkosara 0.2-0,3 mm vastag drótszálból készül és cm²-enként 144 egyforma nyílása van, légmentesen zár, valamint szabályosan használják.

A munkahelyen a metán %-os mennyiségének meghatározása legegyszerűbben és legkönnyebben ugyanis a benzin biztonsági lámpával volt végezhető. Ha metántartalmú levegő kerül be a lámpába, a metán a lámpa lángjánál meggyullad, emiatt a láng megnyúlik, és a lámpa sárgásfehér színű lángját a metán elégésétől eredő halvány kékes-ibolya színű lángkúp, az aureola veszi körül. Az aureola annál magasabb, minél nagyobb a bányalevegő metántartalma, ezért az aureola magasságából következtetni lehet a %-os metántartalomra.
A pécskörnyéki osztályon felüli sújtóléges, szénporrobbanás- és gázkitörés-veszélyes bányákban csak olyan Davy-lámpák voltak használhatók, amelyek kettős (a fentiekben leírt) szitakosárral, és ezeket körülvevő vas köpennyel voltak ellátva."

Idézet a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány honlapjáról

Kedves mantal!

Olvasom,hogy szeretnél vásárolni egy davy lápát,nekem van eladó, az egyik

szita sérült,ha így érdekel jelezd vételi szándékodat. Ha valaki tud eladó szita párt,kérem jelezze! Tisztelettel dorkapapa