Rusz filmvetítőgép


Forrás: 
Saját készülékem
Rusz filmvetítőgép

Ez egy orosz filmvetítő gép. Normál és Super 8 as filmeket képes lejátszani. Sokat filoztam azon hogy mi lehet az a PYCb ami az oldalára van irva. Talán  PYCb = "Pájszb" = Rusz = Orosz lehet? Nem tudom, de tegnap lejátszottam vele az 1986-87-es családi videóinkat, az egyiken például kis 11 éves kölyökként tekertem a ruszki biciklimet :)

 

Nos...

 

Én úgy gondolom, hogy az ilyen pillanatokért érdemes élni :,)

 

 

belülről oldalnézet
Qualiton87 képe

Ennek a filmvetítőnek a márkája RUSZ.Szerintem régebbi példány mint 1985,mert nekem az OFOTÉRT árjegyzék 1974-es füzetében is benne van ez a gép.Köszi hogy felraktad,szép emlékeket idéz bennem.Nekünk EUMIG márkájú van.

Redneck képe

Jól esik, hogy azért akad olyan ember is, aki örül, hogy feltettem ide a filmvetítő gépemet.

 

Kicsit mindenkinek igaza van, ugyanis:

 

1. Valóban, ez a gép, képes volt mozgófilmet is lejátszani, nem csak diát vetiteni. Anno akkoriban a diavetítőgép volt az általános, amin tanulságos KRESZ oktatást tartottak mindenféle rajzolt mesefigurák cicák meg ilyenek a gyermekeknek.

 

2. Azért ez a képesség kicsit korlátolt volt, amikor elkezdte feszíteni a filmet. Az előtoló mechanika sajnos új korától kezdve "nem volt szinkronban". Ezért amikor a 3.-4. tekercsnél járt, és már fel volt melegedve az izzó és környéke, akkor eleinte húzta, majd ha nem figyeltem rá, el is szaggatta a szalagot :(

 

3. A belső mechanika összetettsége (diplomás gépészmérnökként is érdekességeket rejt a mechanika egy-egy része) és az eltelt idő ellenére ugyanolyan minőségben lejátssza a filmeket ma is.Tehát, ki merem jelenteni. hogy azért valamit tudtak azok az oroszok :)

 

4. JA és ez is lejátssza az Mpeg4 formátumot :D

 

 

ÜDV: Redneck

 

Kedves Redneck!
Nos van egy ugyanilyen gépem, sok felnőtt filmet vetítettünk rajta.
A viccet félretéve Super 8 és Super 8 S filmek vetítésére volt jó, persze hang nélkül. Lehetett vele gyorsítani és lassítani ez volt az összes tudása.
Most fent van a padláson várja sorsa jobbra fordulását.
A filmjeim át vannak mentve videószalagra.
Vettem hozzá még az elején egy bugyuta ruszki mesefilmet, három hülye kerget egy malacot rajta... Feribá

Redneck képe

A "video" szót nem szándékosan írtam le. Valójában soha nem volt mágnesszalagos videonk, mert amikor ez a cellulóz szalagos rendszer egyik naprol a másikra elavult, akkor a szüleim elhatározták, hogy nem kérnek a következőből. Utólag jo döntésnek tartom, mert a "Beta" rendszerű videók tiszavirág életűek voltak, (bár kacérkodtak a gondolattal hogy vegyenek egyet, de végül elmaradt) a VHS talán kicsit tovább bírta, de már az is régen túlhaladta magát.

 

Egyetlen öröm, ami miatt büszke vagyok rá, hogy az utódaimnak meg tudom mutatni: na ilyen volt apátok anno. :)

 

Sajnos nekem nincsenek egyéb videóim a családi emlékeken kívül, bár kb 3 éve, az amsterdami Szexmúzeumbam rengeteg "felnőtt" Super 8-as video szalagot láttam kiállítva, legnagyobb megdöbbenésemre.

 

Régebben is volt sok érdekes dolog, hehe : )

 

Üdv Feribá!

Rusz, 1975 körül. Kizárólag 8 mm filmet vetített, még állóképre sem volt képes. A filmet megdarálta... Gyorsan kicseréltem egy kétszer olyan drága Meoptára.

Amúgy átírattam a későbbi Super8 filmjeimet videora. Az Agfa film (elég jó minőség) is rém gyatra felbontású videón. Eredetileg sem volt csúcs, de videóra átmásoltatva még rosszabb.

Igen! Ez volt az első olyan orosz filmvetítő,amelyel video felvételek is lejátszhatók voltak.

Feribá

Hogyne! Az enyémen MP4-et is le lehetett pörgetni, meg lejátszott minden Leninről szóló DVD-t. Azért tudtak ezek az oroszok...

Idézet a kép alatti szövegből:"Nem tudom, de tegnap lejátszottam vele az 1986-87-es családi videóinkat, az egyiken például kis 11 éves kölyökként tekertem a ruszki biciklimet"
(Erre a képalatti megjegyzésre íródott a Film & Video c.hozzászólás.Arra gondoltam,lesz valakinek annyi humorérzéke,hogy megértse.De lehet hogy tévedtem? Remélem nem.)

Feribá

Kedves Anonymus!

Mivel csak én reagáltam a ruszki filmvetítőn lejátszható videóra, arra gondolok, hogy Te viszont komolyan vetted, miszerint azon a csodagépen MP 4 is volt. Mivel most  semmit sem értek, annyit kérdek csak kinek is nincs humorérzéke?...

Azt szeretném megkérdezni,hogy filmfelvevőbe volt-e olyan tipus annakidején ami felvette egyszerre a hangot is,meg a képet is mint a mai videókamerák,úgy értem,hogy nem kellett még az utólagos hangaláfestéssel kínlódni,hanem az eredeti hangot vette fel.És hogy volt-e ilyen vetítőgép,ami ilyen filmet is le tudott játszani?

leguan képe

A 8 mm-es filmhez léteznek olyan - drágább - kamerák, amelyek rendelkeznek audio-csatlakozással a hangfelvevőhöz. De maga a kamera nem rögzít hangot. A lejátszásnál hasonló a helyzet a vetítővel. Illetve léteznek olyan 8-as filmek, amikhez néhány mm-es sávot ragasztott a gyártó a hangcsíkhoz, de ezek minősége elég gyatra.

Redneck képe

Elvileg a super 8 mm-es kamera, amelyet feltettem ide, az tudott hangot is rögzíteni a szalagra. Adtak hozzá gyárilag egy a kamera tetejére csavarozható,  kihúzható(teleszkop antenna szárú)  mikrofont.

 

Ezt minden alkalommal feltettük a kamerára amikor filmeztünk.

Ezért elvileg a hangsáv ott figyel a super 8-as szalagon :) És gyakorlatilag is látni egy sötét csíkot a szalag egyik szélén.

 

Sokat agyaltam azon annakidején, hogy miképpen lehetett volna a felvett hangot lejátszani. Utólag rájöttem hogy a "Pycb" filmvetítővel sehogyan :D

 

A mikrofon sajnos már nincs meg, mivel tizenévesen szerettem volna magnóval összekötni, és hangot rögzíteni, de nem sikerült, ezért szétbarmoltam :(

 

 

akiknek vannak emlékeik ezzel a géppel. A filmtépés nálam nem volt műsoron soha. Ahogy most visszagondolok, lehet, hogy a kivehető képkapu rögzítése nem volt tökéletes nálad, így a továbbítótüske nem érte el a perforációt, miközben a motor húzta kifelé a filmet. (Behúzta a hurkokat -ugye hurokkal fűzted be? :) - és onnan már tépte is.) Ócska nyersanyag vagy ragasztás is okozhat ilyet.

 

Azért érdemes megnézni a nyitott képet! Nem gumiszíjaztak az oroszok, konkrétan vezérműlánc van benne!

 

Hangot filmről olvasni nem tudott, de oldalt hátul van egy nagy "szinkroncsatlakozó" (a jobboldali lánckerék alatti fehér-kék-piros vezetékek), amin keresztül elvileg vezérelni tudta a hangot lejátszó magnót. Viszont ezt én gyakorlatban soha nem láttam.

 

Mágnescsíkos 8-asról olvastam a korabeli szakirodalomban, de fényhangosról nem. 

 

További emlékeim a korabeli filmezésről ennél a post-nál.

Nekem se szabott filmet a vetítő, elég nagy hurkot hagytam.Ha perforációs lyukak sérültek voltak, akkor ugrálni kezdet a film. Olyankor az alsó hurkot kicsit meg kellett rántani. Feribá

tudnátok abban segíteni, miért szalad ki a film abból a fogaskerékből - mármint ami a filmet továbbítja - vetítés közben? ilyenkor azonnal eltűnik a hurok, mert nem kapaszkodik a perforáció a kerékbe, a továbbító tüske viszont dolgozik. továbbá fel tudnátok rakni egy képet a szabályosan befűzött filmről? csak a hozzávaló orsókat használjam? eléggé eldeformálódtak.. köszönöm a segítséget, 2 napja van ilyen vetítőm.

Radios20 képe

Üdv!

 

Nekem van Rusz is Lucs is. Nekem a lucs viselkedik így.

Amikor befűzöd, akkor az a két rugós csappantyú ráhajlik a filmtovábbító fogaskerékre. Nekem ezeknek a csappanytyúknak (nem tudom mi a hivatalos neve) A rugója elgyengül. Én úgy vetítettem vele, hogy nyumtam rá kézzel a csappantyúkat. Így megy rendesen.

 

vetítő_0.jpg

 

nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan válaszolsz, nagyon köszönöm!!

ezek szerint a rúgót kell cserélni. a géphez való  orsókra át kell fűzni a filmet?

Radios20 képe

Üdv!

Nem, ne fűzd át a filmet. Azt az orsót amin a filmed van, azt tedd fel a gépre. Vetítés során majd áttekeredik a gép orsójára, onnan pedig majd visszatekered.

Fontos!

 

Tekeréskor ne fűzd be a filmet.

Menjen csak simán a két orsó között.

 

Üdv; Radios20

A filmtépés asszinkronból eredt. Gyári hiba volt, a hurok folyton szorulni kezdett, meg kellett állni és igazítani. Ezért vettem Meoptát. A cseheké nem hurkos rendszerű volt.

Üdvözlet! A segítségeteket kérném! Van nekünk egy PYCB típusú lejátszónk (8mm CY.EP8.). Hozzá kb 35 évvel ezelőtti szalagok az akkor kisgyerek Férjemről, az Édesnyjáról, Nagyapjáról. A szalagok rossz állapotban vannak - szakadtak, néhol gyűrtek. Nem kell mondanom, milyen nagy értékűek ezek a felvételek. Szeretném levetíthető állapotba hozni őket. Úgy is jó lenne, ha digitalizálnánk vagy ilyesmi. Tudna valaki segíteni nekem? Szeretném meglepni a Férjemet... Előre is köszönöm a tanácsokat, infókat. Sziasztok!

leguan képe

Az első téma, hogy a szakadt, gyűrött filmeket lehet-e vetíthető állapotba hozni (esetleg kivágásokkal, ragasztással) és van-e vetítő? Ezt házilagosan is meg lehet oldani (persze nem kevés macerával), ezt végző szolgálatásról nem tudok, persze kereshető, de valószínűleg nem  olcsó.

 

Ha már vetíthető a film, akkor a digitalizálásra többféle megoldás kínálkozik. A legegyszerűbb (és ezért a legkevésbé "minőségi"), ha a vetítővászonnal szemben leállított digitális kamerával rögzíted a filmet. Persze az esetleges villogás és a vetített kép megvilágítási egyenetlenségei elég gyatra minőséget adnak, inkább dokumentációs és nem esztétikai eredménnyel. Ennél jobb megoldásokhoz már olyan hardverekre és szoftverekre lenne szükséged, amelyek költségesek, beszerzésük csak akkor lenne indokolt, ha rendszeresen végeznél filmdigitalizálást.  A különböző ötletekről itt olvashatsz tapasztalatokat.

 

Vetíthető film esetén talán gazdaságosabb megoldás (habár ez sem filléres kiadás), ha kiadod a munkát erre szakosodott cégeknek. Ilyet találsz pl. itt vagy itt.

 

 

Kedves Leguan! Nagyon köszönöm a gyors és kimerítő választ, a megadott, igen hasznos oldalakat! Most akkor tüzetesebben megnézem, a filmek állapotát, majd megpróbálom házilag vetíthető állapotba hozni. Tényleg: mivel lehet megragasztani őket? A vetítőhöz nem értek, de ránézésre elég rossz állapotban van. Nem hiszem, hogy működésbe tudom hozni. Ám mivel nincs túl sok szalag, talán meg tudok fizetni egy szakosodott céget. (Még nem számoltam össze, mennyibe kerülne az akció.) A Filmmúzeumos ötletnek még nem néztem utána... Még egyszer köszi!!!

leguan képe

Régen acetonnal ragasztották. De inkább javaslom azt a filmragasztót, amit itt vagy itt lehet kapni.

Ragasztásnál arra ügyelj, hogy az átfedő részeken a perforációs lyukak pontosan fedjék egymást.

KÖSZÖNÖM!!!

Kedves Redneck! Köszönöm, hogy folytatta a gondolatmenetet! Megszívlelelem a tanácsot, és felírom a ragsztó nevét is... Az a speciális ragasztó nem vált be, amit Leguan ajánlott? Én is remélem, hogy sikerül véghezvinnem a tervemet! Igen, tényleg, óriási élmény lenne Neki! És persze nekem is a készülődés. Ha hozzákezdek a munkához, biztosan elkél a netes segítség a tapasztaltabbaktól... Majd jelentkezem. Szerintem a legjobb helyen vagyok ez ügyben. Üdv: V.A.

Redneck képe

Nem akarok belezavarni a gondolatmenetbe, csak el szeretném mondani a véleményemet egy fajta "filmragasztóról"

 

Nos én is egybe szerettem volna fűzni vagy 8-10 tekercs filmet, hogy ne kelljen vacakolni egyenként velük. Vettem is anno az Ofotértben egy kis üveges, kimondottan filmragasztónak becézett dolgot. Állítólag fel kellett volna neki oldani a szalagot és megragasztani.Ezt persze nem tette meg a kedvemért sem :(

 

Mit nem csinálhattam jól? Egy egy cseppet tettem mindíg a szalagra, és egyáltalán nem csinált semmit sem, olyan volt mintha csak vizet öntöttem volna rá. Ilyen érdekes, kékes lilás szine volt.Lehet hogy bélyegzőtintát adtak el nekem ?:)

 

Végül fogtam egy tubus Ferrobondot, és azzal ragasztottam össze őket, ügyelve a perforációra és a szélek pontos illesztésére...

 

Nemrég amikor előkerült a gép, közel 20 éves álmából, levetítettem a szalagot, és csak egy ragasztás engedett el, amelyik legkülső ragasztásnál volt.

 

Tisztelt Varga Adrienn! Személy szerint nagyon nagy meglepetésnek tartom az ötletét, és sok sikert kívánok hozzá, hogy meg is valósuljon!!!!!!!!

 

 

Garantáltan meg fog hatódni mindenki, én is elérzékenyültem kicsit, pedig én magamnak vetítettem le a szalagokat, nem meglepetésből:)

 

 

 

Erre volt egy segédeszköz, Meopta az is. Vágta a filmet és a perforáció segítségével pontosan illesztette. A ragasztó rákenése után egy leszorítóval rá lehetett nyomni, és nagyon jól ragadt acetontartalmú ragasztóval.